Ενωτική Κίνηση Σωτηρίας: Διακήρυξη για τις εκλογές του Συλλόγου στις 10-11 Απρίλη

Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση από τις επιπτώσεις των αντικοινωνικών μέτρων, ενώ η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, άξια συνεχιστής των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, επιδίδεται σε μια ανηλεή επίθεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Ήδη η εφαρμογή των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων έχουν οδηγήσει:

• Στον αποκλεισμό από τις υπηρεσίες υγείας μεγάλων ομάδων πληθυσμού που βιώνουν τη φτώχεια ή βρέθηκαν να είναι ανασφάλιστοι επειδή έχουν μείνει άνεργοι.

• Στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και εξετάσεις και στην επιβολή χαρατσιών στα Νοσοκομεία.

• Στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ που από την πρώτη μέρα λειτουργίας του βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω της σοβαρής έλλειψης πόρων και της διάλυσης των

υγειονομικών του υπηρεσιών, ταλαιπωρώντας εκατομμύρια ασφαλισμένους πολίτες και χιλιάδες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

• Στην πλήρη αποδιοργάνωση των Νοσοκομείων λόγω υποστελέχωσης, υποχρηματο-

δότησης και καταλήστευσης των ταμειακών διαθεσίμων τους με την αυθαίρετη μετατροπή τους σε ομόλογα κατά τη διαδικασία του PSI.

• Στην δραματική αύξηση προσέλευσης των πολιτών που έχουν ανάγκη πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, άξιος συνεχιστής της προκατόχου της, χρησιμοποιεί ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ώστε να προωθήσει την κατάργηση ή υποβάθμιση δεκάδων Νοσοκομείων, συνεπικουρούμενη από διάφορους «σοφούς» που διαχρονικά αναλαμβάνουν ρόλο αβανταδόρου έναντι παχυλής αμοιβής.

Επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σπουδή για να ικανοποιήσει τις επιταγές της τρόικας

και αδιαφορώντας προκλητικά για τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της χώρας -με τις γεωγραφικές ιδιομορφίες της και την ανυπαρξία οργανωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης- που καλύπτουν τα Νοσοκομεία, καταδικάζει τον ελληνικό λαό σε ελλιπή υγειονομική φροντίδα, μετακυλύει το κόστος περίθαλψης στις τσέπες των πολιτών και δημιουργεί ένα νέο κοινωνικό καιάδα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων

σκοπεύει να πληρώνει αδρά «ελεγκτές» ιδιώτες με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων ώστε από τη μια, πειθήνια να υλοποιούν τους στόχους του νοσοκομείου – επιχείρησης κι απ’ την άλλη, να παρέχουν στις Διοικήσεις «τεκμηρίωση» για τις επερχόμενες απολύσεις υγειονομικών. Κάθε φορά που θα περιμένουμε την επόμενη δόση από ΕΕ και ΔΝΤ (για την στήριξη των τραπεζιτών), θα απολύουν κι άλλους υπαλλήλους, θα κλείνουν κι άλλες υπηρεσίες, θα μειώνουν κι άλλο τους μισθούς, θα αυξάνουν τα τιμολόγια, θα φορολογούν περισσότερο τους φτωχούς και θα ξεπουλάνε κι άλλα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας…

Η κατάσταση στο νοσοκομείο μας είναι ήδη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Διαρκώς έχουμε αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις, ενώ προσλήψεις δεν γίνονται.

Στις κλινικές και στα ιατρεία , η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού – ασθενών είναι σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Παρομοίως απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν και όσον αφορά τα εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Επίσης δραματική είναι η κατάσταση σχετικά με την προμήθεια φαρμάκων και υγειονομικού υλικού του νοσοκομείου.

Το ηθικό του προσωπικού που στηρίζει με αυτοθυσία την δωρεάν δημόσια περίθαλψη έχει κλονιστεί σοβαρά με τους μισθούς πείνας και τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα απαξίωσης των υπηρεσιών υγείας μας γνωστοποιήθηκε ο νέος οργανισμός που είναι γραμμένος στο πόδι και προοιωνίζει ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα», ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου που καλείται να παίξει το υπεραιωνόβιο νοσοκομείο μας. Πιο συγκεκριμένα, αν και μειώνονται οι κλίνες σε 710, ωστόσο η μείωση θα είναι στην πράξη πολύ πιο δραματική, διότι μετά από την κατάργηση πέντε (5) πνευμονολογικών κλινικών και της ΩΡΛ, οι εναπομείνασες κλινικές -εξ αντικειμένου- δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τη δύναμη των 710 κλινών.

Η «Προκρούστεια» ιδεολογία που διέπει το νέο οργανισμό δεν σταματά στον αριθμό κλινών, αλλά επεκτείνεται και στο «ψαλίδισμα» των σκοπών λειτουργίας του νοσοκομείου, που αν και διαθέτει πανεπιστημιακές κλινικές και ΜΕΘ, του αφαιρεί τη δυνατότητα παροχής τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Αν η πλειοψηφία του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) θέλει να αντιπαλέψει, όπως λέει, τις μνημονιακές πολιτικές, θα πρέπει να πολεμήσει την κυβέρνηση και τα κόμματα που τις υλοποιούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, από τα οποία όμως δεν έχουν ξεκόψει. Οι όποιες κινητοποιήσεις -όταν και όπως αποφασίζονται- είναι συνήθως, αποσπασματικές, ασυντόνιστες και αδιέξοδες, διότι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν μπορούν, επειδή δεν θέλουν. Ωστόσο, εμείς συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, γιατί ευελπιστούμε ότι η συμμετοχή όλων μας σε αυτές μπορεί να τις κάνει ζωντανές αντιδράσεις και όχι τυπικά «μνημόσυνα», να βγάλει πολλούς συναδέλφους από την απελπισία της αποδοχής της μιζέριας και να αναγκάσει τις «απρόθυμες ηγεσίες» των εργατοπατέρων σε ουσιαστικές κινητοποιήσεις.

Σε όσους αναρωτηθούν: χρειάζεται μία ακόμα παράταξη; Απαντούμε: Αυτή είναι η

διέξοδος που ενεργοποιεί πολλούς από εμάς, που αν και προερχόμαστε από διαφορετικές αφετηρίες, δεν ανεχόμαστε άλλο τη χειμέρια νάρκη, τη σιωπηλή ανοχή, τους κυβερνητικούς επαγγελματίες συνδικαλιστές και τους αυτόκλητους «πεφωτισμένους προστάτες».

Ήρθε η ώρα της ανάληψης της συλλογικής ευθύνης και όχι μόνο των διαπιστώσεων και της ανώφελης κριτικής. Είναι απαραίτητη η συμπαράταξη όλων σε μια κοινωνική συμμαχία από τα κάτω, μια συμμαχία που όχι μόνο αρνείται, όχι μόνο αποκαλύπτει, αλλά και ακυρώνει τις πολιτικές συμμαχίες από τα πάνω, τη δημαγωγία, όσων θέλουν να διαιωνίσουν το «τέλμα» των κεκτημένων προνομίων τους. Αυτή η συμμαχία, η κοινωνική συμμαχία, η λαϊκή συμμαχία, είναι μονόδρομος, ειδικά σήμερα.

Εμείς, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, στις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου που θα διεξαχθούν στις 10 και 11 Απριλίου για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. δεν απαιτούμε απλά την ψήφο σας, αλλά και την ενεργό συμμετοχή σας για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής που καταστρέφει την δημόσια υγεία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Δεν πιστεύουμε σε εκπροσώπους-σωτήρες που θα μας φέρουν το φως, αγκαλιάζοντας την εξουσία που δήθεν είναι απέναντί της, αλλά ουσιαστικά είναι τμήμα της. Εμείς το μόνο που μπορούμε να σας δείξουμε παλεύοντας μαζί μας, είναι ότι το σκοτάδι δεν είναι ανίκητο.

Ή εμείς Ή αυτοί

Τώρα πια και για λόγους υγείας…