Αυτόνομη Παρέμβαση ΕΚΑΒ: Αντί για στήριξη του ΕΚΑΒ ρουσφετολογικές αποφάσεις

Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση από τις επιπτώσεις των αντικοινωνικών μέτρων, ενώ η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, άξια συνεχιστής των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, επιδίδεται σε μια ανηλεή επίθεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Ήδη η εφαρμογή των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων έχουν οδηγήσει:

  • Στον αποκλεισμό από τις υπηρεσίες υγείας μεγάλων ομάδων πληθυσμού που βιώνουν τη φτώχεια ή βρέθηκαν να είναι ανασφάλιστοι επειδή έχουν μείνει άνεργοι, με την επιβολή χαρατσιών στα Νοσοκομεία.  
  • Στην αύξηση της συμμετοχής όλων μας σε φάρμακα και εξετάσεις.
  • Στο χρεωκοπημένο ΕΟΠΥΥ που διαλύει τις υγειονομικές υπηρεσίες, ταλαιπωρώντας εκατομμύρια ασφαλισμένους πολίτες.
  • Στην πλήρη υποβάθμιση του ΕΚΑΒ.
  • Στην αποδιοργάνωση των Νοσοκομείων λόγω υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή για να ικανοποιήσει τις επιταγές της τρόικας και αδιαφορεί προκλητικά για τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της χώρας -με τις γεωγραφικές ιδιομορφίες της και την ανυπαρξία οργανωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης-που καλύπτει το ΕΚΑΒ και τα Νοσοκομεία, καταδικάζει όλους μας σε ελλιπή υγειονομική φροντίδα, μετακυλύει το κόστος περίθαλψης στις τσέπες των πολιτών και δημιουργεί ένα νέο κοινωνικό καιάδα.

Η κατάσταση στο ΕΚΑΒ είναι ήδη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Διαρκώς έχουμε αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις, ενώ προσλήψεις δεν γίνονται. Παρομοίως απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν και όσον αφορά τα ασθενοφόρα, ακατάλληλα και με πολλά χιλιόμετρα, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα τα είχαν αποσύρει, εδώ περιμένουμε την αυτόματη απόσυρση. Δραματική είναι η κατάσταση σχετικά με την προμήθεια ανταλλακτικών και υγειονομικού υλικού του ΕΚΑΒ.

Το ηθικό του προσωπικού που στηρίζει με αυτοθυσία την δωρεάν δημόσια περίθαλψη, έχει κλονιστεί σοβαρά καθώς υφίσταται τους μισθούς πείνας , τις απλήρωτες υπερωρίες και τα απλήρωτα εκτός έδρας .

Οι περικοπές προοιωνίζουν, ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου που καλείται να παίξει το ΕΚΑΒ. Πιο συγκεκριμένα, η «προκρούστεια» ιδεολογία που διέπει το Υπουργείο Υγείας δεν σταματά στην υποβάθμιση του έργου του ΕΚΑΒ, αλλά επεκτείνεται και στο «ψαλίδισμα» των σκοπών λειτουργίας του ΕΚΑΒ ( διαχωρισμός χρονίων!!! και από την πίσω πόρτα είσοδο των ιδιωτικών Ασθενοφόρων στα νοσοκομεία και στον χώρο μας ). Αν και μπορεί το υπουργείο άμεσα με προσλήψεις από τους απόφοιτους των ΙΕΚ του ΕΚΑΒ που διαθέτει να καλύψει ανάγκες της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης σε όλη την χώρα και να προβεί στην προμήθεια νέων ασθενοφόρων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα απαξίωσης των υπηρεσιών υγείας μας γνωστοποιήθηκε ότι το ρουσφέτι καλά κρατεί με συνοπτικές διαδικασίες οι ημέτεροι τακτοποιούνται από πλήρωμα μετάταξη και μετάθεση σε χρόνο dt!.

Οι πλειοψηφίες  των σωματείων δεν αντιπαλεύουν, τις πολιτικές αυτές. Οι όποιες κινητοποιήσεις -όταν και όπως αποφασίζονται- είναι συνήθως, αποσπασματικές, ασυντόνιστες και αδιέξοδες, διότι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν μπορούν, επειδή δεν θέλουν, ( παράδειγμα οι χλιαρές αντιδράσεις της ΠΟΠΕΚΑΒ, των πρωτοβάθμιων σωματείων Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων ).

Εμείς συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, γιατί η συμμετοχή όλων μας σε αυτές μπορεί να τις κάνει ζωντανές αντιδράσεις και όχι τυπικά «μνημόσυνα», να βγάλει πολλούς συναδέλφους από την απελπισία της αποδοχής της μιζέριας και να αναγκάσει τις «απρόθυμες ηγεσίες» των εργατοπατέρων σε ουσιαστικές κινητοποιήσεις. Η αντίδραση σε αυτές τις πολιτικές και στα ρουσφέτια είναι η διέξοδος, δεν ανεχόμαστε άλλο τη χειμέρια νάρκη, τη σιωπηλή ανοχή, από τους κυβερνητικούς επαγγελματίες συνδικαλιστές.

Ήρθε η ώρα της ανάληψης της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, όχι μόνο των διαπιστώσεων και της ανώφελης κριτικής.

Η Αυτόνομη Παράταξη εργαζομένων στο ΕΚΑΒ είναι απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής που καταστρέφει την δημόσια υγεία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Ή εμείς Ή αυτοί

Τώρα πια και για λόγους υγείας…

 

ΥΓ Δια του λόγου το αληθές! (η απόφαση από το Διαύγεια )

Αθήνα 11/03/2013

Αριθ.Πρωτ.1395

Με την αριθ.3268/20-12-2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.3907/2011 και του άρθρου τετάρτου παρ.1 & 5 του ν.4084/2012 καθώς και του άρθρου 40παρ.8 του ν.4024/2011 μετατάσσεται η τακτική μόνιμη υπάλληλος  ………., κατηγορίας ΔΕ κλάδου Πλήρωμα Ασθενοφόρου με βαθμό Ε΄ και Μ.Κ.1 από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας του Υπουργείου Υγείας, σε κενή οργανική θέση κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού- Λογιστικού, στο Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλονίκης της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με την ίδια σχέση εργασίας, το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει.

     O ΥΠΟΥΡΓΟΣ                                                                                                    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                                                                                               ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ &

         ΥΓΕΙΑΣ                                                                                                  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ                                                                 ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ