Παλλαϊκός ξεσηκωμός για το νοσοκομείο της Πρέβεζας

30

Χιλιάδες πολίτες βροντοφώναξαν υπέρ της αναβάθμισης του νοσοκομείου Πρέβεζας την Τετάρτη 17 Απριλίου στον χώρο του νοσοκομείου της Πρέβεζας. Εργαζόμενοι, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικοί φορείς και μαθητές γέμισαν ασφυκτικά το χώρο του νοσοκομείου Πρέβεζας από άκρη σε άκρη.

Ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Στρατής Βουγέλης, τόνισε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του: «Σας καλωσορίζουμε στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η επιτροπή αγώνα υγείας Πρέβεζας και ο σύλλογός μας, από το χώρο του νοσοκομείου της πόλης μας, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι θα αντισταθούμε στις πολιτικές που υποβαθμίζουν και διαλύουν το νοσοκομείο, αλλά και τα κέντρα υγείας  του νομού μας. Θα αγωνιστούμε για την αναβάθμισή τους, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και των χιλιάδων των επισκεπτών της. Θα αγωνιστούμε για καταργηθούν τα χαράτσια, οι πληρωμές, οι συμμετοχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στον χώρο της υγείας. Για ένα σύστημα υγείας, πραγματικά δημόσιο και δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους τους συνανθρώπους μας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς.

Πρεβεζάνες και Πρεβεζάνοι, το νοσοκομείο της πόλης μας, βρίσκεται σε μια διαδικασία ραγδαίας υποβάθμισης. Μέσα σε δύο χρόνια, έχασε πάνω από το 30% του στελεχιακού δυναμικού του και η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει καθώς οι πραγματικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού, έχουν μηδενιστεί. Κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες, αποδεκατίστηκαν, γι’ αυτό σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα να ανασταλούν λειτουργίες ολόκληρων τμημάτων ή και των νέων του ή και ολοκληρωτικής κατάρρευσης.

Το υπάρχον προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό λειτουργεί και προσφέρει υπηρεσίες, στα όρια της ψυχικής και σωματικής αντοχής. Κάθε χρόνο οι προϋπολογισμοί του κατακρεουργούνται κι αυτό σε συνδυασμό με την ελάχιστη χρηματοδότησή του από το κράτος, οδηγεί σε ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αδυναμία εκτέλεσης ειδικών και αναγκαίων εργαστηριακών εξετάσεων. Φτάσαμε ακόμα και στο σημείο τον περασμένο Δεκέμβρη να δίνουμε μάχες, για να ανάψει μερικές ώρες το καλοριφέρ και να ζεσταθούν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς μας.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν του δίνουν την οικονομική δυνατότητα και έγκριση να ανανεώσει τον ιατροτεχνολογικό του εξοπλισμό. Είναι δική μας Πρεβεζάνικη πρωτοτυπία αυτό; Όχι φίλες και φίλοι, αυτά που συμβαίνουν σε μας, δεν αποτελούν πρωτοτυπία του νοσοκομείου μας. Παντού σε όλη την επικράτεια της χώρας, τα ίδια προβλήματα, περίπου υπάρχουν.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Πρέβεζας κ. Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία χρόνια, ο λαός μας δέχεται ένα αδυσώπητο πόλεμο από τους κυβερνώντες και την τρόικα, έναν πόλεμο που μέρα με τη μέρα γίνεται πιο σκληρός, πιο απάνθρωπος. Μας έχουν πάρει πίσω όλα αυτά, που με αγώνες, θυσίες και αίμα, έχουμε κατακτήσει. Μπροστά στο στόχο που διαπερνά την πολιτική τους, δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και την υγεία και τις ζωές μας, δίνοντας  τη χαριστική βολή, στις δομές υγείας του νομού μας, με την πλήρη απαξίωση του νοσοκομείου και των τριών κέντρων υγείας του νομού μας. Η μεγάλη έλλειψη σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, βάζουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του νοσοκομείου και των ζωών μας. Σήμερα ενωμένοι και σαν μία γροθιά, τους δίνουμε τη δική μας απάντηση.  Κάτω τα χέρια από την υγεία, δεν την παζαρεύουμε δεν τη διαπραγματευόμαστε.

Μετά και από τη συλλογή δώδεκα χιλιάδων υπογραφών, αλλά και τη σημερινή ενωτική παρουσία διεκδικούμε δωρεάν δημόσια υγεία για όλους.  Τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας που σήμερα λειτουργούν μόνο και μόνο, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, παρά τις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Απαιτούμε την αναβάθμιση του νοσοκομείου μας και των τριών κέντρων υγείας μας, με κάλυψη τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές.».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, υπογράμμισε: «Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητές συμπολίτισσες. Η επίθεση που έχει ξεκινήσει η τρικομματική κυβέρνηση στον κόσμο της εργασίας, στους συνταξιούχους και στους νέους ανθρώπους, ολοκληρώνεται με την επίθεση στη δημόσια υγεία.

Ήδη έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και ΔΗΜΑΡ την ιδιωτικοποίηση της υγείας, βάζοντας εισιτήριο για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομείο. Όσον αφορά το νοσοκομείο της Πρέβεζας, έχει ήδη απαξιωθεί πολύ διότι δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό. Η απαξίωση οδηγεί τη δημόσια υγεία και το νοσοκομείο στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Πρέπει όλοι μαζί, να αντιπαλέψουμε αυτές τις λογικές, να ρίξουμε τις κυβερνήσεις που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την υγεία. Η υγεία, είναι κοινωνικό αγαθό και δεν εμπορεύεται, πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε τον υπερπάντων αγώνα, έτσι ώστε το νοσοκομείο να παραμείνει ανοιχτό με τις απαραίτητες κλινικές. Τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία, για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν δημόσια και δωρεάν υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωτικό κοινωνικό μέτωπο, με συνεχείς παρεμβάσεις στη βουλή και ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς θεωρεί ότι το νοσοκομείο της Πρέβεζας δεν πρέπει να συνεχίσει να απαξιώνεται. Πρέπει να έρθει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πρέπει να μείνει ανοιχτό και κυρίως, πρέπει να μείνει δημόσιο, έτσι ώστε κάθε πολίτης της Πρέβεζας και των γύρω περιοχών να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγεία.».
Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις, χαιρετισμοί και στηρίξεις στο συλλαλητήριο για το νοσοκομείο από εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων.

Η μεγαλειώδη αυτή συνάντηση στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, ο παλλαϊκός αυτός ξεσηκωμός  ολοκληρώθηκε με πορεία που ακολούθησαν χιλιάδες κόσμου και είχε αφετηρία το νοσοκομείο Πρέβεζας και κατάληξη την παραλία της Πρέβεζας και συγκεκριμένα το ύψος που είναι το δημαρχείο της Πρέβεζας. Χιλιάδες πολίτες έδωσαν το μήνυμα ότι η Πρέβεζα θα αντισταθεί στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της και αντίθετα διεκδικεί αναβάμθιση. Διεκδικει δημόσια και δωρεάν υγεία, τις αναγκαίες και απαραίτητες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις απαραίτητες υλικοτεχνικές και εργαστηριακές υποδομές.

Σπύρος Πλέουρας

– Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Τομή στην ενημέρωση