Λάρισα: Ένας χρόνος αναμονής… για χειρουργείο!

Η δημιουργία λίστας αναμονής που στα τακτικά (προγραμματισμένα) χειρουργεία φθάνει ακόμη και τον ένα χρόνο (!) ειδικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, είναι το αποτέλεσμα των ελλείψεων ιατρών αναισθησιολόγων. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας να «παγώσει» τις προσλήψεις αναισθησιολόγων, όπως μεταξύ άλλων και δυο επιμελητών του ΓΝΛ που κρίθηκαν από το 2011(!), στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών, έχει δραματικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων με τις υπηρεσίες υγείας στην περιοχή να επιστρέφουν στην περασμένη δεκαετία, περίοδος όπου ήταν οξυμένο το φαινόμενο των μεταναστών υγείας, των ασθενών δηλαδή που κατέφευγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να χειρουργηθούν.

 

Το πρόβλημα έχει μεγάλες διαστάσεις, αν αναλογισθεί κάποιος πως το 2012 στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας έγιναν 13.000 περίπου χειρουργικές επεμβάσεις, αριθμός που θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν τα νοσοκομεία διέθεταν περισσότερους αναισθησιολόγους και λειτουργούσαν όλα τα χειρουργικά τραπέζια.

Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τον αριθμό των πολιτών που καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία ελλείψει πόρων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν έως κατά 40% οι χειρουργικές επεμβάσεις σύμφωνα με εκτιμήσεις νοσοκομειακών γιατρών, το υπουργείο Υγείας καθυστερεί τις προσλήψεις ιατρών όπως της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Έτσι το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για παράδειγμα, ενώ διαθέτει 6 χειρουργικά τραπέζια δεν μπορεί να λειτουργήσει περισσότερα από 4 ελλείψει αναισθησιολόγων. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική, αφού πέραν των ελλείψεων αναισθησιολόγων, εδώ και ένα χρόνο είναι χαλασμένα τα 6 από τα 10 χειρουργικά τραπέζια, όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πρόσφατα.

Μάλιστα μερίδα στελεχών του υπουργείου Υγείας, κεντρικά και τοπικά, προκειμένου να καλύψουν τις δικές ευθύνες στην παντελή έλλειψη προγραμματισμού και στρατηγικής, αποδίδουν την εξέλιξη σε γιατρούς στηριζόμενοι και σε υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς ιατρών αφήνοντας σκόπιμα να εννοηθεί πως «αν ο γιατρός πάρει φακελάκι, τότε το χειρουργείο θα γίνει άμεσα» όταν η ίδια η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει το φακελάκι.

Έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα η κατάσταση με τα δημόσια νοσοκομεία (ελλείψεις υλικών, γιατρών, νοσηλευτών, συνεχείς βλάβες σε ξεπερασμένο τεχνολογικό εξοπλισμό κ.λπ.), αν ο ΕΟΠΥΥ ήταν συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι σε τρίτους, τότε ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα της Λάρισας, που φυσικά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υποδομών και ελλείψεων, θα είχαν «θησαυρίσει» στην κυριολεξία, καθώς καθημερινά δέχονται ασθενείς για να χειρουργηθούν. Πρόκειται για ασθενείς που προφανώς έχουν την οικονομική δυνατότητα, έχοντας παράλληλα αγανακτήσει από την αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι όμως και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν πρόσθετα από την τσέπη τους για την επιπλέον αμοιβή του χειρουργού αλλά και ο ήδη χρεοκοπημένος ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται πρόσθετα λόγω της αύξησης των νοσηλίων που πρέπει να καταβάλλει σε ιδιωτικά κέντρα.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Για τους ασφαλισμένους ωστόσο που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα η κατάσταση είναι τραγική αφού θα πρέπει για μήνες να περιμένουν στη λίστα αναμονής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ενώ παράλληλα χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τη διοίκηση του Νοσοκομείου στον σχεδιασμό για την απόκτηση νέου εξοπλισμού ειδικά στα χειρουργεία.

Διευθυντές χειρουργικών κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με επιστολή τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και της 5ης ΥΠΕ, επισημαίνουν το πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος καταγραφής δεδομένων του υπουργείου Υγείας, το 2012, με 10 αναισθησιολόγους του ΠΝΛ έγιναν 9.700 χειρουργεία όταν στα άλλα τέσσερα θεσσαλικά νοσοκομεία με 24 αναισθησιολόγους έγιναν 13.200 επεμβάσεις, εκ των οποίων οι 3.200 αφορούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από τους 5 αναισθησιολόγους που διέθετε πέρυσι το ΓΝ Λάρισας. Το ΓΝΛ σήμερα διαθέτει 4 αναισθησιολόγους ενώ διευκρινίζεται ότι στο 1 από τα 6 χειρουργικά κρεβάτια που διαθέτει, ο εξοπλισμός έχει ξεπεράσει το όριο ζωής σε αντίθεση με τα σύγχρονα υπόλοιπα πέντε.

Το πρόβλημα του νέου εξοπλισμού σε χειρουργικά τραπέζια, κυρίως στο ΠΝΛ και λιγότερο στο ΓΝΛ, θα αμβλυνθεί μέσω του ΕΣΠΑ αλλά αυτό δεν απαντά στο ερώτημα, για πόσο ακόμη θα περιμένουν οι ασθενείς (χρόνια περιστατικά) για να χειρουργηθούν.

«ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»

Η κατάσταση όμως των χειρουργικών τραπεζιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει οξύνει το φαινόμενο των μεταναστών υγείας, αφού η πολύμηνη λίστα αναμονής στα τακτικά χειρουργεία υποχρεώνει τους πολίτες να αναζητεί υπηρεσίες σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. «Ανάχωμα» στο φαινόμενο των μεταναστών υγείας αποτελούν ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα της Λάρισας που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων υλικών, γιατρών και υποδομών, με την προϋπόθεση να διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα για την πρόσθετη αμοιβή του γιατρού.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Η κατάσταση οξύνεται με ευθύνη του ίδιου του υπουργείου Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας όπου ενώ δυο ιατροί αναισθησιολόγοι έχουν κριθεί (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) για ισάριθμες θέσεις επιμελητών στο ΓΝΛ από το 2011, μέχρι σήμερα δεν έχουν προσληφθεί με αποτέλεσμα σήμερα οι εναπομείναντες 4 αναισθησιολόγοι να λειτουργούν 4 κρεβάτια.

Στο ΠΝΛ, τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν 4 αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα σήμερα να μείνουν, 10 αναισθησιολόγοι ΕΣΥ, ένα μέλος ΔΕΠ και ένας επικουρικός αναισθησιολόγος που η θητεία του λήγει σε μερικές ημέρες. Όταν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αναισθησιολογική Εταιρία αλλά και τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, το ΠΝΛ με βάση τη δυναμικότητά του θα έπρεπε να διαθέτει 26 αναισθησιολόγους, προκειμένου να καλύπτει τις αναγκαίες υπηρεσίες (σ.σ. από επεμβάσεις μέχρι διακομιδές), να αναπτυχθούν οι διαθέσιμες αίθουσες χειρουργείων και να μην αρνείται το νοσοκομείο υπηρεσίες προς ασθενείς υψηλής προτεραιότητας (καρκινοπαθείς, παιδιά, κ.λπ.).

Σύμφωνα με τους διευθυντές των χειρουργικών κλινικών του ΠΝΛ, μεγάλος αριθμός ασθενών ιδίως καρκινοπαθείς, βαρέως πάσχοντες και ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις δεν δύνανται να εξυπηρετηθούν, ενώ οι λίστες αναμονής για τα τακτικά περιστατικά ξεπερνούν το ένα έτος φθάνοντας έως και τους 18 μήνες. Χαρακτηρίζοντας ως επιτακτική ανάγκη την άμεση προκήρυξη της πλήρωσης των κενών θέσεων αναισθησιολόγων, όπως και την άμεση πρόσληψη 5 επικουρικών αναισθησιολόγων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

– Αναδημοσιεύση από την Ελευθερία Λάρισας