Υγ & Ασφάλεια στα Νοσοκομεία: Επαγγελματικές δερματοπάθειες.

91

Η μέση ετήσια επίπτωση των επαγγελματικών δερματοπαθειών υπολογίζεται στην Ευρώπη σε μία περίπτωση ανά 1.000 εργαζόμενους. Στο προσωπικό των νοσοκομείων τα ποσοστά πασχόντων ξεπερνούν το 20% σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Οι συχνότερες επαγγελματικές δερματίτιδες παρουσιάζονται στα χέρια και είναι ατοπικής, ερεθιστικής ή αλλεργικής αιτιολογίας. Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής διαγιγνώσκεται συχνότερα. Τα χέρια των νοσηλευτριών και των εργαζομένων στην καθαριότητα και την κουζίνα εκτίθενται συχνά σε υγρά, σε τριβές, σε ουσίες με ερεθιστική και αλλεργιογόνο δράση με συνέπεια να αναπτύσσονται χρόνιες, ανθεκτικές στη θεραπεία δερματοπάθειες που απειλούν την ικανότητα για εργασία και μειώνουν την ποιότητα ζωής.

Οι βλάβες οφείλονται κυρίως σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως τα αντισηπτικά και απολυμαντικά (κυρίως η χλωρεξιδίνη και η γλουταραλδεϋδη) τα γάντια (κυρίως οι πρωτεΐνες του λάτεξ και η πούδρα) τα συντηρητικά, τα τρόφιμα κ.ά. Η μείωση της χρήσης γαντιών λάτεξ με πούδρα υποδιπλασίασε το ποσοστό των περιπτώσεων με επαγγελματική κνίδωση εξ επαφής, σε μία μεγάλη μελέτη. Ο ρόλος της ατοπίας δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά φαίνεται ότι ατοπικοί εργαζόμενοι που κάνουν χρήση γαντιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας είναι υψηλής προτεραιότητας. Μία μελέτη έδειξε ότι η χρήση μετά την εργασία ενυδατικών κρεμών ήταν πολύ ευεργετική σε εργαζόμενους (οδοντοτεχνίτες) και πιο αποδοτική από τις κρέμες που χρησιμοποιούνται ως φραγμοί κατά τη διάρκεια της εργασίας. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση, εκπαίδευση, συμβουλευτική όπως και για διάγνωση και θεραπεία των επαγγελματικών δερματοπαθειών. Προγράμματα για την προστασία του δέρματος πρέπει να έχουν τόσο εκπαιδευτικούς στόχους (π.χ. αλλαγή συνηθειών και πρακτικών) όσο και κλινικούς (π.χ. διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία). Το ιστορικό εκζέματος είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για εμφάνιση επαγγελματικής δερματοπάθειας, γεγονός που αναδεικνύει την αξία του ιατρικού ελέγχου του εργαζόμενου αμέσως μετά την πρόσληψη και στη συνέχεια.

Στόχος των προγραμμάτων εκπαίδευσης είναι η πρόληψη της επαγγελματικής δερματοπάθειας και η εγρήγορση του προσωπικού για την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και τη χρήση των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας. Η θεωρητική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει τις βασικές λειτουργίες και τη φυσιολογία του δέρματος και στοιχεία για τις επαγγελματικές δερματοπάθειες. Η πρακτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες και οδηγίες για την κατάλληλη προστασία του δέρματος, της φροντίδας του και του καθαρισμού του.

 

– Πηγή: ΕΛΙΝΥΑΕ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Έκδοση 2007)