Τρύπησε το βαρέλι, μισθοί κάτω από 350 ευρώ

Ή κατρακύλα των μισθών συνεχίζεται οι οποίοι αγγίζουν πλέον τους μισθούς Βουλγαρίας μετά και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή που αποτελεί ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο

 Συγκεκριμένα μέσω των δήθεν προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας δίνεται η δυνατότητα μείωσης των ήδη καρατομημένων κατώτερων αποδοχών πολύ κάτω ακόμα και από το ποσό των 586 ευρώ που είναι ο νομοθετημένος κατώτερος μισθός.

 Τα ποσά των 490 € για τους άνω από 25 ετών και 427 € για τους εργαζόμενους κάτω από 25 ετών είναι μεικτά και ταυτόχρονα αποτελούν την οροφή των αποδοχών, χωρίς μάλιστα να ορίζεται πλαφόν του κατωτέρου σημείου που μπορεί να φτάσουν. Αυτό οδηγεί σε καθαρές αποδοχές κάτω από τα 400 € για τους εργαζόμενους πάνω των 25 ετών ενώ για τους νέους κάτω 25 σε μισθούς κάτω από τα 350 €.

 Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην σχετική ρύθμιση δεν μιλούν πλέον για εργαζόμενους αλλά έχουν εισαγάγει ένα νέο όρο τους «ωφελούμενους» δηλαδή τους σύγχρονους δούλους που θα εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί. Επιπλέον για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία στη σχετική ρύθμιση αναφέρεται ρητά ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα δικαιούνται καμία άλλη παροχή.

 Για αυτό οι αρχικές «διαμαρτυρίες» του κ Βενιζέλου, που κατέθεσε την τροπολογία και η οποία «βελτιώθηκε» προς τα χειρότερο από τον κ Στουρνάρα, ήταν για να θολώσει τα νερά και να δικαιολογήσει την ψήφο του στο νέο μνημόνιο. Επιπλέον οι συντάκτες της την προωθούταν δήθεν για την στήριξη των ανέργων ενώ σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι ένα μεγάλο δώρο στην εργοδοσία και μια ολική καταστροφή για τους εργαζόμενους.

 Ενώ όλα αυτά ήταν σε εξέλιξη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στρογγυλοκάθισε στην καρέκλα της μετά το συνέδριο της Αλεξανδρούπολής και παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις.

 Ο αγώνας λοιπόν για την ανατροπή αυτών των πολιτικών απαιτεί οργάνωση και αγώνα αλλά μια άλλη ηγεσία που να έχει τη βούληση να οργανώσει την αντίσταση και την αντεπίθεση. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των εργαζομένων, των πρωτοβάθμιων σωματείων, όσων οργανώσεων αντιλαμβάνονται ότι αυτή η πολιτική εξαφανίζει πλήρως τους μισθούς και τα δικαιώματα.

 Για την ιστορία παραθέτουμε τη σχετική τροπολογία που ψήφισαν ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το ύψος των μισθών.

 «5. Οι καθαρές αμοιβές ορίζονται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, σε 19,6 ευρώ ημερησίως kαι όχι μεγαλύτερες από 490,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,1 Ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

 Εκτός από τα παραπάνω καταβαλλόμενα ποσά, οι δικαιούχοι φορείς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους.

 6. Οι ωφελούμενοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ – ΕΤΕΑ