Μνημονιακούς »επιστατες», λουκέτα και απολύσεις με νέο σχ νόμου για το Δημόσιο

Εδώ το σχ νόμου

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα »για διαβούλευση» το σχ νόμου με την επίπλαστη ονομασία «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»΄. Με το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση έρχεται να προωθήσει με νέες αυθαίρετες και αντισυνταγματικές διατάξεις την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, την κατάργηση φορέων και υπηρεσιών και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα σώμα διευθυντικών στελεχών, απόλυτα ταυτισμένο με τους μνημονιακούς στόχους.

Διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου είχε προαναγγείλει πριν λίγες μέρες ο κ. Στουρνάρας ενώ αρκετές προβλέψεις του σχεδίου νόμου είναι υλοποίηση παλαιότερων μνημονιακών δεσμεύσεων που είχαν ψηφιστεί τόσο με τον 4024/11 όσο και με τον 4093/12.

Για αυτό όταν μιλάει ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών κ. Στουρνάρας θα πρέπει ο καθένας να τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη, μιας και ο λόγος του συμπυκνώνει βεβαίως τις επιδιώξεις του κεφαλαίου αλλά ταυτόχρονα δείχνει και που θα το πάει η κυβέρνηση σε κάθε μέτωπο που ανοίγει.

Το σχέδιο νόμου είναι καταπέλτης αφού με Προεδρικά διατάγματα, χωρίς καν κύρωση από το κοινοβούλιο, μπορούν να καταργούνται οργανισμοί και να απολύονται εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα με απλές αποφάσεις μπορούν να μετακινούνται υπάλληλοι, ή να τίθενται σε διαθεσιμότητα μέσω της κατάργησης υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει διάταξη στο σχ νόμου σχετικά με τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων στην οποία προβλέπεται ότι «Με το προεδρικό διάταγμα της παρούσας παραγράφου μπορεί να καταργείται, να αντικαθίσταται ή να τροποποιείται κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης που ρυθμίζει τα ίδια θέματα». Δηλαδή φτάσαμε στο σημείο τα ΠΔ να βρίσκονται πάνω ακόμα και από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίζει το κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα με τις ρυθμίσεις που προτείνοντα οι προϊστάμενοι τμημάτων, διευθύνσεων μετατρέπονται σε «μνημονικούς γκιουλέκες», αφού υποχρεώνονται να υπογράφουν συμβόλαια επίτευξης στόχων για την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμέυσεων και προφανώς για να το επιτύχουν να λειτουργούν ως «σκληροί επιστάτες» των παλιών ελληνικών ταινιών πάνω στους εργαζόμενους στο δημόσιο με στόχο να καθυποτάξουν τις αντιδράσεις σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο σχέδιο νόμου υπάρχει ρητή αναφορά για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ που είναι κοινωνικού χαρακτήρα και παρέχουν κοινωκό έργο. Τα άρρωστα μυαλά των μνημονιακών εκπροσώπων είναι ικανά να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν κάθε επικίνδυνο για την κοινωνία σχέδιο που τους ζητά τα κεφάλαιο και η τρόικα.

Τέλος το σχ νόμου έχει αυστηροποίηση και περικοπές στη χορήγηση των αναρρωτικών αδειών, νέες ρυθμίσεις για το πειθαρχικό δίκαιο και ζητήματα που έχουν σχέση με το ΕΚΔΔ.