«Κολυμπάνε» στα χρέη τα Νοσοκομεία

του Κόνιαρη Χρήστου

Έχουμε γράψει επανελεγμένα για τη δραματική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία λόγω της οικονομικής κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ και την έλλειψης βούλησης να καλυφθεί αυτό το κενό με χρηματοδότηση από το κράτος.

Είναι βέβαια γνωστό ότι οι μνημονιακές πολιτικές με επιμονή έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια διάλυσης των κοινωνικών υποδομών και συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών μη εξαιρούμενου και του τομέα της Υγείας.

Θα δώσουμε σήμερα κάποια επιπλέον οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται τόσο στο έτος 2012 όσο και στο έτος που διανύουμε που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατάσταση όχι απλώς επιδεινώνεται αλλά πλέον αν δεν ληφθούν μέτρα μάλλον θα γίνει μη αναστρέψιμη.

Είναι γνωστό ότι οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων καλύπτονται κυρίως από έσοδα από την κοινωνική ασφάλιση δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων – εργοδοτών και επιπλέον ένα πολύ μικρό μέρος από άμεσες καταβολές των πολιτών μέσω των εισιτήριων, της συμμετοχής στα νοσήλια και τις πληρωμές στα ιδιωτικά ιατρεία των Νοσοκομείων. Το κράτος τις δυο τελευταίες δεκαετίες καταβάλλει μόνο τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να ξεφορτωθεί υποχρεώσεις έχει μεταβιβάσει την υποχρέωση στα νοσοκομεία να πληρώνουν τόσο τις δαπάνες για τα ιδιωτικά συνεργεία μέσω των προϋπολογισμών τους όσο και των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές εργασίας, ποσά καθόλου ασήμαντα στο σύνολο του προϋπολογισμού των νοσοκομείων.

Η οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, στην οποία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα σήμερα οδηγεί τα Νοσοκομεία σε οικονομική ασφυξία και σε λειτουργική παράλυση.

Ας δούμε λοιπόν το στοιχεία που κυρίως προέρχονται από επίσημες πηγές και άρα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Το 2012 το «καράβι έπεσε σε ξέρα».

Οι δαπάνες των Νοσοκομείων το 2012 σύμφωνα με στοιχεί του ΕΣΥΝΕΤ ήταν 2.201.631.812 €.

Οι εισπράξεις των Νοσοκομείων για παροχές προς ασφαλισμένους το έτος 2012

ήταν από τον ΕΟΠΥΥ μοναδικό πλέον ασφαλιστικό φορέα στον κλάδο υγείας 51.709.034 € ενώ από καταβολές των πολιτών 74.682.592 €

Μιλάμε δηλαδή για Ακάλυπτες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία 2.076.000.000 € περίπου.

Όσο και αν από κάποιους τα στοιχεία αυτά δεν θεωρούνται απόλυτα αξιόπιστα, πιθανόν και υποτιμημένα για να κρύψουν την πραγματικότητα, δίνουν πάντως της τάξη μεγέθους και αποκαλύπτουν τη δύνη οικονομική πραγματικότητα που έχουν περιέλθει τα Νοσοκομεία.

Μερικές επισημάνσεις επιπλέον που έχουν ιδιαίτερη σημασία:

1.Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ σε πρόσφατη έκθεση για να εμφανίσει ωραιοποιημένη την εικόνα μιλά για υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία στο ποσό των 809.707.214

2. Ένα τεράστιο ποσό που ξεπερνά σύμφωνα με δημοσιεύματα τα 2 δις ευρώ και αφορά συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία για το 2010-11 αλλά και παρόχους υπηρεσιών υγείας που είχαν συμβάσεις με τον οργανισμό ρυθμίστηκε πρόσφατα να καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ακόμα να έχει

υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

3. Ένα μέρος των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων που ήταν «ανελαστικές» (ιδιωτικά συνεργεία που έχουν μισθοδοσία, καύσιμα κλπ), που αγγίζει το 25% του συνολικού ποσού των λειτουργικών εξόδων το 2012 αλλά και μέρος του 2011, καλύφθηκε, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ, από κρατική επιχορήγηση, ενώ τα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και οι εισπράξεις από «ιδιώτες» ήταν μόνο το 5%. Παρέμειναν το 2013 δηλαδή ανεξόφλητες δαπάνες των Νοσοκομείων 1.540.000.000 € περίπου.

4. Τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων αυξάνονται συνεχώς κάθε χρόνο λόγω των συνεχών συνταξιοδοτήσεων του προσωπικού, της έλλειψης προσλήψεων και της κάλυψης των αναγκών μέσω της παραχώρησης επιπλέον υπηρεσιών σε ιδιώτες, έξοδα που καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων και όχι το κράτος.

«Βουτιά» και το 2013

Το 2013 οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων θα κινηθούν όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ σε ένα αντίστοιχο πόσο με το έτος 2012.

Από στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ, χωρίς προφανώς να έχει καταγραφεί τα σύνολο των υποχρεώσεων του πρώτου τριμήνου 2013, έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 452.472.062 €

Μέχρι αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ από στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ έχει πληρώσει για το πρώτο τρίμηνο μόνο 361.935 € ενώ μαζί με υποχρεώσεις και προηγούμενων ετών έχει καταβάλει συνολικά το πρώτο τρίμηνο μόνο 27.123.881 €. Μιλάμε δηλαδή για «σταγόνα στον ωκεανό» αφού το ποσό αυτό καλύπτει μόνο το 5% περίπου των συνολικών δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει αυτό το τρίμηνο τα νοσοκομεία.

Αν μάλιστα αυτό συνδεθεί με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το πρώτο τρίμηνο τα ασφαλιστικά ταμεία κατέβαλαν τα 2/3 των υποχρεώσεων τους προς τον ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και τη μείωση κατά 300 περίπου εκατ. της επιχορήγησης από το κράτος είναι προφανές ότι το «καράβι» του ΕΟΠΥΥ έχει «πιάσει ξέρα» και συμπαρασύρει μαζί του στο βυθό και τα Δημόσια Νοσοκομεία. Οι συσσωρευμένες οφειλές τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ φτάνουν σε πλέον σε δυσθεώρητα ύψη και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μάλλον θα είναι δύσκολο να αναστραφεί.

Τη νύφη βεβαίως από αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν και το υγειονομικό κίνημα πρέπει να στρέψει εκεί το βλέμμα του. Η κατάρρευση των νοσοκομείων δεν θα έχει συνέπειες μόνο στις παροχές υγείας των πολιτών αλλά θα φέρει «αίμα και δάκρυα» και για τους εργαζόμενους στο Σύστημα. Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι η δημιουργία μετώπου για τη σωτηρία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών, για μια άλλη πολιτική έξω από μνημόνια και μνημονιακές πολιτικές.