Απαγορεύουν τις διαδηλώσεις για να γλυτώσουν από τη λαϊκή οργή

Μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή οργή που πλέον γενικεύεται ενάντια στα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα η τρικομματική συγκυβέρνηση με προεδρικό διάταγμα που προωθεί επιχειρεί να απαγορεύσει ουσιαστικά τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ελευθεροτυπίας ο Υπ. Δημοσίας Τάξης έχει υπογράψει Προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων είναι πλέον στα «χέρια» της αστυνομίας.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε επισημάνει σαν Αυτόνομη Παρέμβαση την απαράδεκτη στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που δέχτηκαν να συζητήσουν με τον κ Δένδια το ζήτημα αυτό. Γρήγορα φάνηκε ότι η συγκυβέρνηση και ο υπουργός αναζητούσε συνομιλητές για να νομιμοποιήσει το αντιδημοκρατικό μέτρο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Το εργατικό κίνημα αυτή την ώρα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά και να μην επιτρέψει να περάσουν μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών.

Σε σημερινό δημοσίευμα η ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ειδικότερα, το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υπέγραψε την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέπει τα εξής:

“Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης”.

Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από «ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις».

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο τη σχετική άδεια θα δίνει η Αστυνομία ενώ ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής της περιοχής θα είναι αυτός που θα εκτιμά το πόσο μικρή είναι η διαδήλωση και κατ’ επέκταση δεν θα πρέπει να καταλαμβάνεται όλος ο δρόμος. Η αστυνομία ακολούθως θα πρέπει να ενημερώνει τους διοργανωτές για την απόφασή της μέσα σε 24 ώρες. Αρχικά μπορεί να γίνει και προφορικά αλλά θα πρέπει μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο να υπάρχει και έγγραφη διατύπωση.

“Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα”, αναφέρεται στο σχέδιο του διατάγματος.

Οι περιορισμοί αυτοί ωστόσο δεν θα ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.»