Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια Πειραιά ενάντι στις συλλήψεις συνδικαλιστών

Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω απο τα δικαστήρια Πειραιά, διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, με αφορμή τη σύλληψη των ναυτεργατών Νίκου Κροκίδη και Απόστολου Μπανάσιου, γραμματέα και ταμία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στη Ραφήνα.

Οι δύο ναυτικοί συνελήφθησαν απο λιμενικούς μετά απο προφορική εντολή του εισαγγελέα έξω απο το πλοίο «Πηνελόπη» με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

«Η απόφαση των επί μήνες απλήρωτων ναυτεργατών να διεκδικήσουν τις αποδοχές που τους οφείλονται αντιμετωπίζονται με απειλές, τρομοκρατία και συλλήψεις παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε νόμιμη επίσχεση εργασίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζεται ότι «για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τις δεκάδες καταγγελίες».

Στα δικαστήρια θα προσαχθεί και ο εκπρόσωπος της εταιρείας του πλοίου «Πηνελόπη» με την κατηγορία της μη καταβολής δεδουλευμένων.

Υπόμνημα στον εισαγγελέα από την ΠΝΟ

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων πραγματοποίησαν την Παρασκευή, παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία Πειραιά, στην οποία επέδωσαν υπόμνημα, με το οποίο ζητείται να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν χρήματα μηνών σε πληρώματα, αλλά και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων.

Στο υπόμνημά της η ΠΝΟ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία οδηγεί από μόνη της στην ψυχική και σωματική εξαθλίωση και ταλαιπωρία των εργαζομένων, είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των επιβαινόντων και των πλοίων.

Επίσης, στο υπόμνημα προστίθεται ότι από διετίας η εργοδοτική πλευρά, εκμεταλλευόμενη την όλη πολιτικοοικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, συνέπεια των μνημονιακών μέτρων, αρνείται να εκπληρώσει την έναντι των εργαζομένων της βασική, πρωταρχική και κύρια υποχρέωση της καταβολής του αντιτίμου της προσφερόμενης εργασίας τους, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν δεκάδες ναυτεργάτες, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές πέντε και έξι μηνών.

Ο εισαγγελέας άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των ναυτικών και είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Πηγή: in.gr