Μετά την ΕΡΤ λουκέτα σε Νοσοκομεία και κλινικές;

Όταν το ΒΗΜΑ προαναγγέλλει λουκέτα σε νοσοκομεία, κλινικές και τμήματα θα ήταν κάποιος αφελής να μην το λάβει σοβαρά υπόψη. Οι συναντήσεις της τρόικα με την πολιτική ηγεσία του Υπ Υγείας και τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τα Νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες προμηνύουν θύελλες και δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ, ίσως, πρέπει να σημάνει καμπανάκι και να βγάλει από τον εφησυχασμό, που καλλιεργούν κάποιοι, ανάμεσα στις τάξεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Η αυριανή Γενική Aπεργία (Πέμπτη 13/6) είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία ότι δεν θα πιαστούν στον «ύπνο», αντίθετα είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να αποτρέψουν λουκέτα και απολύσεις στην υγεία.

Δείτε πως παρουσιάζει σήμερα το ΒΗΜΑ στην ηλεκτρονική έκδοση τις εξελιξεις με αφορμή τη συνάντηση τρόικας και Υπ Υγείας

Δύσκολη ημέρα αναμένεται να είναι η Τετάρτη για την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ η οποία έχει συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικας κυρίως για τα οικονομικά θέματα του ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα για το έλλειμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Το «αγκάθι» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τους εκπροσώπους της τρόικας είναι το έλλειμμα του 1 δισ. ευρώ του 2012. Παράγοντες του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι και το 2013 θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, αφού τα δημόσια νοσοκομεία δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους.

Την προσεχή εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να εξετάσουν σχεδόν μία προς μία τις συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ.

Οι επικεφαλής της τρόικας είναι πολύ πιθανόν να εκφράσουν στην ηγεσία του υπουργείου την επιθυμία τους για νέες συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κλείσιμο νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Στο στόχαστρο μπαίνουν νοσοκομεία όπως το «Σπηλιοπούλειο», η Πολυκλινική, το «Αγία Βαρβάρα», η «Παμμακάριστος», το «Πατησίων» στην Αθήνα και το «Παναγία» της Θεσσαλονίκης.

Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την περασμένη Παρασκευή, την «έκθεση προόδου» που τους ζητήθηκε. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και ποιοι από το προσωπικό έχουν μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.