Πληθαίνουν τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την υγεία

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την τρόικα να απαιτεί άμεσα να προχωρήσει το σχέδιο διάλυσης των Νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν η τρόικα ζητά την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στην Υγεία. Τα ζητήματα αιχμής φαίνεται ότι είναι ο περιορισμός των δαπανών και η εφαρμογή των μνημονιακών προϋπολογισμών, η συγχώνευση και το κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων, η κινητικότητα του προσωπικού. Ιδιαίτερα για τον ΕΟΠΥΥ, όπου τα προβλεπόμενα έσοδα βρίσκονται στον αέρα και τα έξοδα, παρά τις δραματικές μειώσεις, φαίνεται ότι αποκλίνουν από τους μνημονιακούς στόχους η τρόικα φαίνεται να προτείνει νέες περικοπές στις παροχές υγείας προς τους πολίτες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες να δούμε «ξαφνικούς θανάτους» νοσοκομείων κα κλινικών και υποχρεωτικές μεταθέσεις προσωπικού. Ήδη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής εργαζόμενοι πιέζονται να μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τους ζητείται να μετακινηθούν ακόμα και στο Νοσοκομείο της Ρόδου, γεγονός που αν επιχειρηθεί μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστικές παραιτήσεις εργαζομένων.

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του Βήματος σήμερα τόσο το capital.grόσο και ο Ριζοσπάστης έχουν εκτενή ρεπορτάζ για τις συζητήσεις τρόικας – Κυβέρνησης για τα Νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Από το Capital.gr

Τρόικα: «Καθυστερείτε τη συγχώνευση νοσοκομείων»

 

Συνεχίζεται το «στενό μαρκάρισμα» της τρόικας για μείωση των δαπανών στο κομμάτι της υγείας. Στο στόχαστρο μπαίνει αυτή τη φορά η πορεία της συγχώνευσης κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ, με τις πληροφορίες να λένε πως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από τους επικεφαλής της τρόικας για την πρόοδο της συρρίκνωσης των νοσοκομειακών δομών. Αν και πηγές από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με το σχέδιο της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και πως οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι εντός ορίων, εντούτοις η τρόικα έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις συγχωνεύσεις, οι οποίες και θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει στις αρχές της επόμενες εβδομάδας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (πιθανότατα τη Δευτέρα).

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει «γκρίνια» για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της Πολυκλινικής Αθηνών και τη μεταφορά της στις δομές του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν η μετατροπή των νοσοκομείων «Πατησίων» και «Αγία Βαρβάρα» σε κέντρα υγείας αστικού τύπου. 

Ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες και για την συγχώνευση των νοσοκομείων «Παμμακάριστος» και «Σπηλιοπούλειο», ενώ την ίδια ώρα εξετάζεται και το κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγιά» στη Θεσσαλονίκη και η μεταφορά του στο γενικό νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

Ήδη οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αποστείλει από την προηγούμενη Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας την «έκθεση προόδου» που τους ζητήθηκε. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως επίσης και στοιχεία για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Και αυτό γιατί στις προθέσεις της τρόικας φαίνεται να είναι η αλλαγή δραστηριότητας σε περισσότερα μικρά νοσοκομεία, αλλά και η αξιολόγηση του προσωπικού και αύξηση της κινητικότητάς του μεταξύ τμημάτων και Υγειονομικών Περιφερειών.

Στο άλλο ανοιχτό «μέτωπο» του ΕΟΠΥΥ τώρα, στη χτεσινή πολύωρη συνάντηση του προέδρου του Οργανισμού Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, υπεύθυνο για θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, υπήρξε έντονος προβληματισμός τόσο για την υπέρβαση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών κέντρων όσο και για την αδυναμία του Οργανισμού να κλείσει τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να προχωρήσει η σύσταση διαπραγματευτικής επιτροπής με αντικείμενο την περαιτέρω μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων με σκοπό να περιοριστούν να έξοδα του ΕΟΠΥΥ, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολα υλοποιήσιμο, αφού τα τιμολόγια των διαγνωστικών έχουν ήδη συρρικνωθεί. Αναφορικά με την πορεία του ελλείμματος του Οργανισμού, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις δαπάνες και τις εκκρεμείς οφειλές, φαίνεται ωστόσο πως η συζήτηση απέβη άκαρπη, αφού το πρόβλημα έγκειται στη συνεχιζόμενη αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να υποβάλλουν στο ακέραιο τις εισφορές για την υγεία.
Βίκυ Κουρλιμπίνη

Από το Ριζοσπάστη

Η υποχρηματοδότηση εκτινάσσει το έλλειμμα σε 1,2 δισ. ευρώ

Προάγγελος νέων περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί η διαπίστωση στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του Οργανισμού με την αντιπροσωπεία της τρόικας ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα εκτιναχθεί κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Ο συνεχώς τροποποιούμενος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή εγγράφει έσοδα 6,150 δισ. ευρώ. Ομως, ο ρυθμός των δαπανών απ’ το πρώτο πεντάμηνο οδηγεί στην πρόβλεψη ότι τα συνολικά έξοδα για το 2013 θα φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ. Μέρος αυτού του ελλείμματος προκύπτει από τα έξοδα γηροκομείων και κάποιων ιδρυμάτων πρόνοιας – που καλύπτονται κατ’ ελάχιστον απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, προβλέπεται υστέρηση εσόδων 500-600 εκατ. ευρώ απ’ τις εισφορές Υγείας λόγω της ανεργίας και του κλεισίματος των μαγαζιών.

Η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες παρόχους Υγείας. Ηδη οι κλινικάρχες, λόγω των παλιών χρεών ανακοίνωσαν προχτές ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα προχωρήσουν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών Υγείας. Δηλαδή, δεν θα παρέχουν -με βάση τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ- υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους. Ετσι οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη νοσηλεία τους -όπως έκαναν παλιότερα με τα φάρμακα όταν είχαν κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί- και να αναζητούν, με αβέβαιη κατάληξη, το ποσό που τους αναλογεί απ’ τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χτεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι της τρόικας έκαναν την υπόδειξη προς τον ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσουν rebate – δηλαδή επιστροφές όταν τα έξοδα υπερβαίνουν το προϋπολογισμένο κονδύλι. Ωστόσο όμως, ακόμα και αυτή η υπόδειξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, η οποία ορίζει την επιτροπή διαπραγμάτευσης, χωρίς απόφαση της οποίας ο Οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία διαπραγμάτευση με κανέναν πάροχο Υγείας.

Πηγή: