Να απαντήσουμε στην «Ομολογία» Άδωνη για λουκέτα στα Νοσοκομεία

Του Κόνιαρη Χρήστου

Οι σημερινές δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ, ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις μνημονιακές δεσμεύσει και η προαναγγελία για κλείσιμο Νοσοκομείων διαψεύδουν όσους αντιμετώπισαν με κάποια «ελαφρότητα» την τοποθέτησή του στο Υπ. Υγείας.

Δεν πρόκειται βεβαίως για μια καινούργια πολιτική αλλά οι δηλώσεις του αποτελούν συνέχεια όσων μέχρι σήμερα ακολούθησαν όλοι οι προκάτοχοί του στο Υπ. Υγείας με πρώτο διδάξαντα τον «σταυροφόρο» του «νοικοκυρέματος» και της «κάθαρσης» κ. Λοβέρδο.

 Τα ίδια λόγια, τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι προκάτοχοί του για περιορισμό των δαπανών, για έλεγχο και ξεσκόνισμα των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, όχι βεβαίως για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, αλλά για να πιαστούν οι μνημονιακοί στόχοι.

Όμως η τοποθέτηση επικεφαλής στον τομέα τα Υγείας του Άδωνη Γεωργιάδη, ενός εκπροσώπου της ακραιφνούς λαϊκιστικής δεξιάς δείχνει ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχουν αποφασίσει σε συνεννόηση με την τρόικα να επιταχύνουν τις ανατροπές στο χώρο της υγείας.

Στο στόχαστρο έχουν μπει τόσο τα Δημόσια Νοσοκομεία όσο και οι παροχές του ΕΟΠΥΥ.

Όσοι ξεχνούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις απλώς να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται για τα Νοσοκομεία:

          Ο περιορισμός των νοσοκομείων από 131 σε 83.

          Η μείωση κατά 600 περίπου των κλινικών και των κρεβατιών στα 33 χιλιάδες από 45 χιλιάδες που αποτυπώνονταν στους οργανισμούς των Νοσοκομείων

          Ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών από 2,4 δις το 2012 σε 2 δις το 2013 και σε 1,6 δις το 2014

          Η εφαρμογή των μνημονιακών οργανισμών και των κλειστών προϋπολογισμών από το 2014 στα τμήματα και κλινικές.

          Απολύσεις εργαζομένων στα πλαίσια του περιορισμού των εργαζομένων στο δημόσιο κατά 150 χιλιάδες και επέκταση παντού του μέτρου της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας.

          Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων με στόχο τον περιορισμό των παροχών προς τους πολίτες.

Αντίστοιχες πολιτικές περιορισμού των παροχών προς τους ασφαλισμένους θα επιχειρηθεί και στον ΕΟΠΥΥ, που βρίσκεται στην εντατική και κρατείται στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού σε συνδυασμό με την αναφορά του στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ για εφαρμογή της κινητικότητας και τη δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Όσοι μιλούν για κλείσιμο κάποιων μόνο νοσοκομείων και περιορισμένη κινητικότητα τους λέμε ότι σύντομα θα διαψευστούν. Κανένα Νοσοκομείο, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί πλέον να αισθάνεται ασφαλής.

Τα μαχαίρια βγήκαν και το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα θερμό στο χώρο της υγείας και όχι μόνο. Φαίνεται ότι μια γενικευμένη επίθεση στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχουν τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικών υπηρεσιών μέσω της αυτοδιοίκησης και της ασφάλισης θα ξεδιπλωθεί αυτή την περίοδο.

Η απάντηση λοιπόν πρέπει να είναι πανεργατική, να συσπειρώνει όλη τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας που θα πληγούν από τα νέα βάρβαρα μέτρα κατεδάφισης που προωθούν συγκυβέρνηση – Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ. Η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των σωματείων είναι σε κεντρικό επίπεδο μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη. Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ πρέπει τώρα να δηλώσουν παρόν σε αυτή την πρωτοβουλία. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζεται αυτό να απλωθεί σε κάθε περιοχή σε όλη τη χώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για τη δημιουργία σε κάθε περιοχή ενός παλατιού αγωνιστικού μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και του δικαιώματος στην εργασία. Τα σωματεία των Νοσοκομείων μαζί με τους εκπαιδευτικούς που σε λίγο θα βρεθούν μπροστά στο κλείσιμο σχολείων, τις απολύσεις και τις υποχρεωτικές μετατάξεις τους εργαζόμενους στους Δήμους και τις δομές του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση, τους εργαζόμενους του ιδ. Τομέα που καθημερινά απειλούνται με την ανεργία, όλη την κοινωνία που δεν θα έχει πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους.

Μέτωπο λοιπόν σε κάθε περιοχή με την δημιουργία επιτροπών για την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία, την υγεία, την παιδεία τις κοινωνικές υπηρεσίες, την ασφάλιση είναι η απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση που αυτή την περίοδο θα ξεδιπλωθεί.

– Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι Υγειονομικός μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ