Λουκέτο προ των πυλών στη μονάδα νεογνών του ΓΝ Νίκαιας

Με τον κίνδυνο του λουκέτου έρχεται αντιμέτωπη η μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου στη Νίκαια. Χωρίς προειδοποίηση, η διοίκηση του νοσοκομείου έστειλε χθες λίστα με τα ονόματα και τις ειδικότητες του προσωπικού της νεογνικής μονάδας, γιατρών και νοσηλευτών, στη 2η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΥΠΕ είχε ζητήσει κατ’ αρχάς τις ειδικότητες των εργαζομένων της μονάδας, με τη διοίκηση να στέλνει πλήρεις καταστάσεις με τα ονόματά τους, ερήμην τους.

Η «καταγραφή» των εργαζομένων από την ΥΠΕ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται να προστεθεί και να κλιμακώσει την αυξανόμενη φημολογία για το ενδεχόμενο κλείσιμο της νεογνικής μονάδας του Κρατικού Νικάιας με μεταφορά του προσωπικού στην αντίστοιχη μονάδα του «Αττικού», η οποία από την αρχή της λειτουργίας της, το 2003, υπολειτουργούσε, παρά τις δυνατότητες και τις υποδομές που είχε ως τμήμα ενός νεότευκτου νοσοκομείου.

Η κυβέρνηση επιλέγει να στελεχώσει τη συγκεκριμένη μονάδα του «Αττικού», βάζοντας λουκέτο στην μονάδα νεογνών του Κρατικού Νίκαιας. Μια μονάδα που λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα για περισσότερα από 30 χρόνια, καλύπτοντας μια αναντίστοιχα μεγάλη γεωγραφική έκταση, από τα Δωδεκάνησα και, ανά περιπτώσεις, το Ιόνιο έως και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου. Παράλληλα, η συγκεκριμένη μονάδα εφημερεύει καθημερινά, ενώ συμμετέχει και στο πρόγραμμα διακομιδών του ΕΚΑΒ, μεταφέροντας κάθε μήνα νεογέννητα βρέφη που κινδυνεύουν από όλη την Ελλάδα.

Η μνημονιακή πολιτική, το πάγωμα των προσλήψεων και οι συνταξιοδοτήσεις οδηγούν σταδιακά στην απαξίωση και στην υποβάθμιση την υγείας συνολικά, με θύμα και τη νεογνική μονάδα του Κρατικού Νίκαιας. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 20 από τις 26 κλίνες, ενώ λόγω της έλλειψης προσωπικού οι βάρδιες καλύπτονται από δύο νοσηλευτές ανά βάρδια, με τέσσερις στην πρωινή, τη στιγμή που σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα απαιτούνται τουλάχιστον έξι.

Μέχρι πριν λίγους μήνες, μάλιστα, ο διευθυντής της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου , Γ. Ευδοκιμίδης, διαβεβαίωνε πως η νεογνική μονάδα του Κρατικού δεν κινδυνεύει.

Η «λογιστική» αντίληψη του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη μονάδων οδηγεί σε αδιέξοδο αφού κλείνει μια πολύ σημαντική νοσοκομειακή μονάδα ώστε να καλυφθεί μια άλλη, τη στιγμή που είναι ζωτικής σημασίας να στελεχωθούν και οι δύο αυτές μονάδες με το απαραίτητο για τη λειτουργία τους προσωπικό.

αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ