Νοσοκομείο Δράμας: Η διάλυση του νοσοκομείου συνεχίζεται. Ή μήπως ολοκληρώνεται;

Του Γ. Χαλιβίδη *

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην απαξίωση του νοσοκομείου μας και στα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης.

Αιμορραγία στο προσωπικό, αθρόες συνταξιοδοτήσεις καμιά πρόσληψη, κλείσιμο τμημάτων (σιδερωτήρια, πλυντήρια) και ιδιωτικοποίησή τους, ελλείψεις καθημερινά σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Μόλις την Πέμπτη 4 Ιουλίου ο προϊστάμενος οικονομικών ζήτησε το κλείσιμο μιας μεγάλης κλινικής γιατί οι κωδικοί χτύπησαν κόκκινο και για το υπόλοιπο που απομένει ως το τέλος του 2013 δεν υπάρχουν χρήματα.

Στο αίτημα του νοσοκομείου για αναμόρφωση του προϋπολογισμού και πρόσθετη επιχορήγηση η 4η ΥΠΕ απάντησε αρνητικά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το νοσοκομείο μας έχει βεβαιωμένα έσοδα για το 2012 11εκ. ευρώ με προϋπολογισμό μόλις 8.5 εκ.

Σα να μη έφταναν όλα αυτά η 4η ΥΠΕ ζήτησε από το ΔΣ του νοσοκομείου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2014 μειωμένο κατά 1,2 εκ. ευρώ δηλαδή στα 7,3 εκ. ευρώ.

Στην κατάσταση που δημιουργήθηκε το σωματείο αντέδρασε άμεσα και σε μια μεγάλη έκτακτη ΓΣ αποφασίσαμε πως εμείς οι εργαζόμενοι δεν θ’ αφήσουμε το νοσοκομείο να κλείσει και πως θα το υπερασπιστούμε με όποιους τρόπους μπορούμε.

Η ΓΣ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των φορέων του νομού την Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 12:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του νοσοκομείου και να παρθούν κοινές αποφάσεις για συλλογική δράση.

Αποφασίσθηκε επίσης να γίνει πανδραμινό συλλαλητήριο την Τρίτη16 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία της πόλης με τη συμμετοχή όλων των πολιτών.

Μετά από αυτά όλοι οι εργαζόμενοι καταλάβαμε το γραφείο διοίκησης και απαιτήσαμε από το ΔΣ να καταψηφίσει αυτόν τον κατάπτυστο προϋπολογισμό της διάλυσης και του κλεισίματος.

Το ΔΣ με απόλυτη πλειοψηφία καταψήφισε τον προϋπολογισμό και τα διορισμένα μέλη δήλωσαν στους εργαζόμενους πως σε περίπτωση επιβολής του προϋπολογισμού από την ΥΠΕ θα παραιτηθούν άμεσα από το ΔΣ.

Πετύχαμε μια μικρή νίκη με όπλο τον αγώνα και τη μαζικότητα.

Ξέρουμε πως τα δύσκολα έρχονται.

Μαζικά, ενωτικά και αποφασιστικά θα αγωνιστούμε για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου μας.

Η υγεία είναι αγαθό δημόσιο και δωρεάν, δεν είναι εμπόρευμα.

Την υγεία δεν την πουλάς, την υπερασπίζεσαι.

* Ο Χαλυβίδης Γιώργος είναιι Πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Νοσοκομειου Δράμας