Τα νοσοκομεία θα έχουν την τύχη του γαϊδάρου του Χότζα;

του σχολιαστή

Η αποτύπωση των φετινών προϋπολογισμών των Νοσοκομείων θυμίζει την ιστορία με το γαϊδούρι του Χότζα. Ο Χότζας (εν προκειμένω το Υπ. Υγείας) καυχιόταν ότι το γαϊδούρι (εδώ τα νοσοκομεία) μπορεί να ζήσει με πολύ λιγότερη τροφή, (βλέπε λειτουργικές δαπάνες) ή ακόμα και νηστικό. Στην ιστορία αυτή βεβαίως είναι γνωστό ότι το «τίμημα» της έλλειψης τροφής το πλήρωσε το γαϊδούρι με τη ζωή του (στην περίπτωση της δική μας τα Νοσοκομεία).

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτυλίσσεται μια τραγελαφική κατάσταση σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Οι διοικήσεις και οι οικονομικές υπηρεσίες αναζητούν μάταια μια λύση για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του έτους, αφού οι περικοπές σε σχέση με το 2012 είναι τεράστιες.

Ήδη σε αρκετά Νοσοκομεία οι κωδικοί των δαπανών βρίσκονται στο κόκκινο, έχοντας υπερβάσεις προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές λειτουργικές ανάγκες. Ταυτόχρονα οι τροποποιήσεις των προϋπολογισμών που στέλνονται στο Υπ. Υγείας επιστρέφουν χωρίς έγκριση με αποτέλεσμα οι οικονομικές υπηρεσίες να ισορροπούν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί και να εκτυλίσσονται στις υπηρεσίες σκηνές καθημερινής τρέλας.

Σε αρκετές περιπτώσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε διοικήσεις νοσοκομείων για να πιάσουν τους μνημονιακούς στόχους και να μην ξεφύγουν από τα μνημόνια τήρησης των προϋπολογισμών που έχουν υπογράψει σταματούν ουσιαστικά «ακριβές» διαγνωστικές εξετάσεις και την χορήγηση φαρμάκων στους απόρους, «σπρώχνοντας» τα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να βρεθούν εντός στόχων που ορίζουν οι προϋπολογισμοί.

Παρ’ όλα αυτά ήδη στα περισσότερα Νοσοκομεία κρίσιμοι κωδικοί που σχετίζονται με αναλώσιμα, φάρμακα και αντιδραστήρια έχουν περάσει στο κόκκινο θέτοντας επί τάπητος το ερώτημα αν τμήματα και υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα πλέον να λειτουργούν.

Όμως αν τα προβλήματα φέτος είναι τεράστια οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων για το 2014, που ήδη έχουν συνταχθεί, προβλέπουν νέες μειώσεις στις λειτουργικές που ξεκινούν από 15 και φτάνουν έως το 25%. Αν μάλιστα συγκρίνουμε τα ποσά που προβλέπονται για λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων το 2014, σε σχέση ακόμα και με αυτά του 2011, έχουμε κατακόρυφη πτώση που ξεπερνά το 50%. Είναι προφανές ότι αν φέτος καρκινοβατούν και υπολειτουργούν για οικονομικούς λόγους τμήματα και υπηρεσίες σε λίγο θα μπαίνουν αναγκαστικά λουκέτα στα ίδια τα Νοσοκομεία.

Πηγές αναφέρουν, ότι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι να μπει ουσιαστικά λουκέτο, μέσω αναδιαρθρώσεων και αλλαγής «ρόλων» σε 40 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Η συρρίκνωση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τον οικονομικό στραγγαλισμό των Νοσοκομείων, διευκολύνει αυτούς τους σχεδιασμούς. Αν μάλιστα συνδυαστεί αυτό με την αποψίλωση των νοσοκομείων από προσωπικό και την επερχόμενη διαθεσιμότητα 2500 εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι φανερό ότι αυτοί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν βάση.

Γι αυτό ο αγώνας για τη διάσωση των Νοσοκομείων πρέπει να συνοδεύεται και από την πάλη για την οικονομική τους στήριξη και την απόκρουση των μνημονιακών προϋπολογισμών.