Νέο ”κατόρθωμα”, οδηγούν σε λουκέτο την Παιδιατρική κλινική στο Νοσοκομείο Χίου

28

Στην εποχή που ψάχναμε, έστω, για ένα παιδίατρο μας γυρίζει η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για αλλαγή στον Οργανισμό του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου που προβλέπει την κατάργηση των δύο εκ των τριών θέσεων παιδιάτρων. Διότι, ποιος-ποια παιδίατρος θα αντέξει να σηκώσει μόνος-μόνη το βάρος μιας παιδιατρικής κλινικής με ολοένα αυξανόμενα (λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας πολλών γονιών) περιστατικά;

Εφόσον υλοποιηθεί λοιπόν η πρόταση του  Υπουργείου Υγείας αυτό θα σημάνει πολύ σύντομα και λουκέτο στην Παιδιατρική κλινική του Σκυλίτσειου για την ίδρυση της οποίας δόθηκαν αγώνες!

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων (ένεκα ΕΟΠΠΥ) για μια μικροβιολογική εξέταση στο Σκυλίτσειο πρέπει να περιμένουν ένα εξάμηνο (!), οι φωστήρες του Υπουργείου Υγείας με τον νέο Οργανισμό που ετοιμάζουν καταργούν και μία θέση μικροβιολόγου!!!

Εύγλωττο, για όλα τα παραπάνω, είναι το ακόλουθο κοινό δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Χίου:

Αλγεινές εντυπώσεις έχουν προκληθεί στους πολίτες της Χίου από την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για αλλαγή στον Οργανισμό του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου που προβλέπει την κατάργηση δυο θέσεων παιδιάτρων και διατήρηση μόνο της μιας που απομένει. Η απόφαση έχει προκαλέσει τέτοιο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους που καθημερινά ο τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, έχουν εκτεταμένες αναφορές στο γεγονός.
Μέσα στις βασικές δομές λειτουργίας του νησιωτικού και ακριτικού Νοσοκομείου Χίου είναι η Παιδιατρική Κλινική. Με την νέα προτεινόμενη τροποποίηση του Οργανισμού του Γ.Ν. Χίου απομένει μόνο μία οργανική θέση Παιδιάτρου, που αυτομάτως καθιστά ανέφικτη τη λειτουργία της. Επομένως θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση και των τριών θέσεων Παιδιάτρων στον Οργανισμό του Νοσοκομείου του Γ.Ν. Χίου που καλύπτει και τα νησιά των Οινουσσών και Ψαρών. Το έργο της Παιδιατρικής Κλινικής που σημειωτέον δημιουργήθηκε μετά από συλλογικούς αγώνες διαρκείας, είναι πολύ καλά αποτυπωμένο στις νοσηλείες και η προσφορά του έχει ενισχύσει την ασφάλεια των ακριτών.
Επιπλέον, είναι αναγκαία η διατήρηση της υπό κατάργηση θέσης του Μικροβιολόγου με δεδομένο ότι υπηρετούν ήδη τρεις μικροβιολόγοι στο Γ.Ν. Χίου και η μετατροπή αυτής της θέσης σε θέση αιματολόγου ισοδυναμεί με αυτόματη απόλυση ενός ιατρού που επίσης σημειωτέον επωμίζεται το τεράστιο βάρος της συνεχούς παροχής βιοχημικών εξετάσεων.
Τονίζουμε ακόμα ότι η επιθυμητή και σπουδαία για την αναβάθμιση του Γ.Ν. Χίου παρουσία ιατρών με νέες ειδικότητες δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει σε βάρος ιατρικών ειδικοτήτων που στελεχώνουν κλινικές με πολύ φόρτο εργασίας όπως πχ είναι η Παθολογική.
Το ιδανικό θα ήταν να προστεθούν οι νέες θέσεις στον Οργανισμό και όχι να προκύψουν από κατάργηση ήδη υπαρχόντων.
Οι γιατροί στη Χίο είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μαζί με όλους τους Χιώτες για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων και την επίτευξη ενός Οργανισμού όπως αξίζει στους απομονωμένους νησιώτες μας.
Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου – Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Χίου (ΣΥ.ΝΟ.ΧΙ.)