Στη Βουλη ψηφίζεται τώρα η (ν)τροπολογία για ιδιώτες ελεγκτές σε Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ

Σήμερα φαίνεται ότι ολοκληρώνεται το «έγκλημα» που αναγκέλθηκε από τον υπουργό Υγείας στο MEGA για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών που θα εγκρίνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη καθώς επίσης εξετάσεις και φαρμακευτική ή άλλη αγωγή στα Νοσοκομεία και όχι μόνο.

Κατατέθηκε λοιπόν στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα τροπολογία που προβλέπει την πρόσληψη ιδιωτικού φορέα ελεγχου στον ΕΟΠΥΥ του οποίου αρμοδιότητα θα είναι «ο έλεγχος της ορθής τιμολόγησης και του αναγκαίου της γενομένης κλινικής και ιατρικής πρακτικής, η τήρηση των διεθνών λογιστικών κανόνων και ο έλεγχος των παραστατικών και αναγκαίων δικαιολογητικών, καθώς και η εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, και των συμβεβλημένων με αυτόν παρόχων υπηρεσιών υγείας.Το σύνολο των δαπανών για την υλοποίηση των ανωτέρω βαρύνει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας»!!!

Είχαμε επισημάνει σε πλήθος δημοσιευμάτων μας στην ιστοσελίδα μας ότι όχημα θα είναι η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (με λόγια του υπουργείο «του αναγκαίου της γενομένης κλινικής και ιατρικής πρακτικής») αλλά και ο περιορισμός των παροχών.

Ταυτόχρονα με την τροπολογία επιδιώκεται να περιοριστούν στον πάτο οι δαπανες του ΕΟΠΥΥ, ενός οργανισμού που έχει μείνει με άδειο ταμεία και με αυτό επιχειρείται να παρέχει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Επειδή θαύματα δεν γίνονται πλεον είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τους πολίτες αλλά και για τα Νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας

Δείτε σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα μας για το θέμα

Σε ιδιωτικό σχεδιάζει να μετατρέψει το ΕΣΥ ο Α. Γεωργιάδης

Δείτε επίσης ένα εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα από την ιστοσελίδα iskra.

 

ΜΕ (Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝ/ΔΙΟ-ΤΕΡΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ!

Πρωτοφανή (Ν)τροπολογία που στέλνει στην λαιμητόμο χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ,κατέθεσε την Δευτέρα (15/7) ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης! Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία θα προσληφθεί ιδιωτικός ελεγκτικός φορέας στον ΕΟΠΥΥ για την «ορθή τιμολόγηση» και την «αναγκαία κλινική και ιατρική πρακτική»!

Με λίγα λόγια με λογιστική λογική και όχι με βάση την επιστημονική κρίση των γιατρών, θα γίνονται εφεξής η νοσηλεία και οι εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες αλλά ακόμα και ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Η πρωτοφανούς κοινωνικής αναλγησίας τροπολογία (στο άρθρο 100) προβλέπει: «Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Υγείας και Οικονομικών, δύναται να ανατίθεται για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς ο έλεγχος της ορθής τιμολόγησης και του αναγκαίου της γενομένης κλινικής και ιατρικής πρακτικής, η τήρηση των διεθνών λογιστικών κανόνων και ο έλεγχος των παραστατικών και αναγκαίων δικαιολογητικών, καθώς και η εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, και των συμβεβλημένων με αυτόν παρόχων υπηρεσιών υγείας. Το σύνολο των δαπανών για την υλοποίηση των ανωτέρω βαρύνει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας»!!!

Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 100 υπάρχει η πρόβλεψη ότι η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δωδέκατο των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού . Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα ελέγχουν και τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, όπως υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός Υγείας μιλώντας χτες στο «Μέγκα». Στην παράγραφο 1 του άρθρου 100 αναφέρεται ότι το υπερβάλλον ποσό αναζητείται από το συμβεβλημένο ιδιώτη πάροχο υπέρ του Οργανισμού ως επιστροφή (rebate) για κάθε μήνα.

Με την τροπολογία για τους ελεγκτές η διαδικασία της εκκαθάρισης των λογαριασμών του ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται σε όλους τους παρόχους της Υγείας. Δηλαδή, φαίνεται να περιλαμβάνει και τα δημόσια νοσοκομεία, σε εκείνους που θα υποχρεωθούν σε επιστροφές. Μάλιστα χτες το βράδυ υπήρξε συνάντηση του υπουργού Υγείας με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, όπου τέθηκε το ερώτημα ποιος θα πληρώσει το «υπερβάλλον ποσό»; Ο ΕΟΠΥΥ, ο άρρωστος ή το νοσοκομείο; Η απάντηση του υπουργού, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, δεν ήταν συγκεκριμένη, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δε θα επιβαρυνθεί ο ασθενής.

Μάλιστα τα δημόσια νοσοκομεία θα υποχρεωθούν να πληρώσουν -όπως και τα ιδιωτικά- τους ελεγκτές , αφού σύμφωνα με την τροπολογία «το σύνολο των δαπανών βαρύνει τους παρόχους υγείας», χωρίς να διευκρινίζει αν εξαιρούνται τα δημόσια.

Το περίγραμμα της νέας ρύθμισης έδωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας την Δευτέρα το πρωί στο «Μεγάλο Κανάλι» : «Είναι, είπε, να εφαρμόσουμε στο σύστημα της υγείας αυτόν τον τρόπο λειτουργίας που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να γλιτώνουν τα λεφτά των μετόχων τους».

Πρόκειται για τον περίφημο «κλινικό έλεγχο», με στόχο τον «εξορθολογισμό των πόρων», όπως είπε ο υπουργός. Δηλαδή περικοπές – κατά 25-30% των δαπανών. Επεξηγώντας ο ίδιος ο υπουργός Υγείας πώς θα εφαρμοστεί ο «κλινικός έλεγχος» είπε: «Οταν θα μπαίνει ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο θα έρχεται ο συμβεβλημένος γιατρός με την εταιρεία που κάνει τον κλινικό έλεγχο, θα κρίνει αν η προτεινόμενη θεραπεία είναι σωστή , θα κρίνει αν πρέπει να κάτσει τόσες μέρες στο νοσοκομείο, θα κρίνει αν χρειάζεται ή όχι αυτή την εγχείρηση».

Ο κλινικός έλεγχος, όπως είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός, θα γίνεται σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων . Δηλαδή η νοσηλεία θα γίνεται με λογική προκαθορισμένου κόστους και όχι με βάση την επιστημονική κρίση του γιατρού.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013