Αλχημίες Βρούτση, υπό αμφισβήτηση το 8ωρο και το πενθήμερο στη ρύθμιση για τον κατώρερο μισθό

27

Τι δεν είχε «πειράξει» ακόμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αυτός που τον έσωσε στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο άλλος Γιάννης (ο Στουρνάρας), αυτός που έχει πάρει τη… μνημονιακή σφεντόνα και κυνηγά την ανεργία; Το 8ωρο, την εβδομάδα των 40 ωρών εργασίας!

Ε, το έκανε! Δεν μπόρεσε να κρατηθεί. Το έκανε, αφού πρώτα βοήθησε ως καλό μνημονιακό και πιστό «σκυλί» να καταστρέψει τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας και να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα και τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Εξαφάνισε διάταξη από το άρθρο 103 του μίνι-μνημονίου, του πολυνομοσχέδιο-εκτρώματος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίζεται απόψε, που όριζε ως πλήρη απασχόληση τις 8 ώρες ημερησίως επί 25 ημέρες το μήνα.

Πριν από το… βρούτσισμα, το άρθρο 103 προέβλεπε για τον κατώτατο μισθό τα ακόλουθα: «Έπειτα από διαβούλευση ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας».

Ύστερα από το… βρούτσισμα, από τη διάταξη απαλείφθηκε η φράση «ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως».

Αυτό, με λίγα λόγια, όσο και αν προσπαθεί να πει περί του αντιθέτου το υπουργείο Εργασίας (άλλωστε, τόσες φορές το έχει κάνει και άλλες τόσες έχει αυτοδιαψευστεί), σημαίνει πως ο μισθός-χαρτζιλίκι των 586 ευρώ θα μπορεί να αφορά σε εργασία για περισσότερες ώρες την ημέρα (10, 12, 14) και για περισσότερες ημέρες εργασίας (εξαήμερο ή επταήμερο, με το δεδομένο μάλιστα πως η μνημονιακή κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τις Κυριακές και τις αργίες).

Η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια του υπουργού Εργασίας προκάλεσε τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης αλλά και μνημονιακών βουλευτών, με αποτέλεσμα το υπουργείο να βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία ορκίζεται πως δεν πρόκειται για κατάργηση του 8ωρου και όλα όσα λέγονται ανακριβή.

Όπως λέει στην ανακοίνωση, «η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου» και ότι «με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου ( άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας».

Αυτό που έκανε ο Γ. Βρούτσης, όπως λέει το υπουργείο, είναι μια «νομοτεχνική βελτίωση», η οποία «κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης».

Συνεπώς, καταλήγει, «η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα».

Αυτά λέει το υπουργείο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία, πάντως, λένε άλλα: «Ο Γιάννης είναι πονηρός και αυτά που λέει μην τα τρως».

«Ωτακουστής»

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης.