«Ολίγο λουκέτο» τα σχέδια του Υπουργείου για το Αμαλία Φλέμινγκ

26

«Ολίγο» κλείσιμο του Αμαλία Φλέμινγκ φαίνεται να σχεδιάζει ο Υπουργός Υγείας και το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος μετά τη συνάντηση του Υπουργού με εκπροσώπους της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο Υπουργός Υγείας φαίνεται να ανέφερε στους εκπροσώπους των φορέων ότι στην περιοχή θα μείνει μόνο το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, αφού σε αυτό θα ενσωματωθεί τόσο το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης όσο και το Αμαλία Φλέμινγκ, που θα μετατραπεί σε Κέντρο Αποκατάστασης.

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ήδη στην περιοχή έχει μπει λουκέτο στο Νοσοκομείο του ΙΚΑ (Παπαδημητρίου). Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι η μετατροπή του Φλέμινγκ σε κέντρο αποκατάστασης, αν αυτή συμβεί, θα αξιοποιήσει μόνο κατ’ ελάχιστο τις κτιριολογικές και άλλες εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου. Λέμε, αν αυτό συμβεί, αφού για τη λειτουργία ως κέντρου αποκατάστασης απαιτείται στελέχωση με μια σειρά ειδικότητες γιατρών (πχ. φυσίατροι) αλλά και άλλων κλάδων εργαζομένων που σήμερα δεν υπάρχουν τόσο στο Νοσοκομείο όσο και γενικότερα στα Νοσοκομεία της περιοχής, ενώ το Υποιυργείο δεν φαίνεται να προγραμματίζει νέες προσλήψεις.

Είναι προφανές ότι το ”κόλπο” της μετατροπής ”ρίχνεται στη μάχη” από την πολιτική ηγεσία για να ρίξει ”στάχτη στα μάτια” των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και να καλμάρει τις αντιδράσεις.

Όμως από το δημοσίευμα προκύπτει και ένα επιπλέον στοιχείο που συνδέει άμεσα τις διαθεσιμότητες με τις απολύσεις. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ότι θα υπάρξει μια «τυπική αξιολόγηση μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας όλων των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο της κινητικότητας».

Είναι προφανές, αν η εφημερίδα αποδίδει ακριβώς τα λόγια του Υπουργού, ότι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα περάσουν από «κρησάρα» προκειμένου και η υγεία να συνεισφέρει στο «φόρο αίματος» που έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση με της τρόικα, δηλαδή τις απολύσεις.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι στην πράξη από κόσκινο, με στόχο τις απολύσεις, θα οδηγηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των τριών Νοσοκομείων, αφού θα τελούν υπό ενιαία διοίκηση και θα είναι υπάλληλοι του ενιαίου φορέα που θα είναι το Σισμανόγλειο.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του Βήματος για το θέμα:

Νοσοκομειακό άξονα στα βόρεια προάστια της Αθήνας με κεντρικό νοσοκομείο το Σισμανόγλειο σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτόν εντάσσονται το Παίδων Πεντέλης ως παιδιατρικό νοσοκομείο και το «Αμαλία Φλέμιγκ» το οποίο θα μετατραπεί σε μονάδα αποκατάστασης και αποθεραπείας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε εκπροσώπους φορέων της περιοχής κατά την ευρεία σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης, το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ», παρ’ ότι θα αλλάξει ρόλο, θα διατηρήσει κάποις ειδικές κλινικές, όπως αυτή του διαβητικού ποδιού.

Σημειώνεται ότι το «Αμαλία Φλέμιγκ», το οποίο λειτουργεί σήμερα ως γενικό νοσοκομείο, ανήκει στην κατηγορία των νοσηλευτηρίων που θα αλλάξουν ρόλο, σύμφωνα με τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Επίσης ο υπουργός Υγείας φέρεται να ενημέρωσε τους μετέχοντες στην απογευματινή σύσκεψη ότι θα γίνει τυπική αξιολόγηση μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας όλων των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο της κινητικότητας.

Πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχουν κηρύξει για αύριο, Τετάρτη, πανελλαδική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται ενάντια στις διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ και στο κλείσιμο, όπως αναφέρουν, νοσοκομείων, μονάδων και τμημάτων.


Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού των μονάδων υγείας της περιοχής.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι από τα Κέντρα Υγείας λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών όπως παιδιάτρων, ορθοπεδικών και γυναικολόγων. Ελλείψει χειριστών ιατρικών μηχανημάτων, όπως τόνισαν, απαξιώνεται ο τεχνολογικός εξοπλισμός. Το βασικότερο αίτημά τους είναι να γίνουν προσλήψεις προσωπικού ώστε να λειτορυγούν τα Κέντρα Υγείας σε 24ωρη βάση.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι δεν θα κλείσουν Κέντρα Υγείας. Αντιθέτως, τους είπε ότι θα ενισχυθούν, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

 Δείτε απίσης

Σωματέιο Ν. Φλεμινγκ: Μαζί με τους κατοίκους θα αποτρέψουμε την κατάργηση του νοσοκομείου μας