Συντονίζουν τα βήματά τους οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Β. Αιγαίου

 

Αναδημοσίευση από το ΕΜΠΡΟΣ

 

Την κοινωνία θέλουν στο πλευρό τους γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης περί διαθεσιμότητας, συγχωνεύσεων νοσοκομείων, κλινικών, τμημάτων και απολύσεων. Γιατροί και εργαζόμενοι από Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Ικαρία ενώνουν για πρώτη φορά τη φωνή τους αντιδρώντας στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

 

Αποφασισμένοι να ενώσουν τη δύναμή τους με τους ακρίτες και να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν υγεία, δήλωσαν εκπρόσωποι γιατρών και εργαζομένων των Νοσοκομείων, Ικαρίας, Λήμνου και Λέσβου, αναγνωρίζοντας ότι ο μεταξύ τους συντονισμός έπρεπε να είχε γίνει καιρό τώρα και πως τα δευτεροβάθμια όργανα, δηλαδή οι ομοσπονδίες, δεν έχουν μπει δυναμικά στη μάχη ενάντια στην καταστροφική – όπως τη χαρακτήρισαν – πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της Υγείας. Οι εκπρόσωποι γιατρών και εργαζομένων είπαν ότι η μάχη αυτή θα ξεκινήσει από τα περιφερειακά νοσοκομεία, που θα έχουν συντονιστεί μεταξύ τους. Ακόμη τονίστηκε πως ό,τι έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα, εφαρμόστηκε επειδή η ίδια η κοινωνία που την αφορά άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν αντέδρασε.

Τα αιτήματα, όπως και ο αγώνας τους, είναι κοινά. Όλοι τους λένε «όχι» σε συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων, νοσοκομείων, σε διαθεσιμότητες, σε απολύσεις και παλεύουν για πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων και την καλύτερη χρηματοδότηση αυτών και του χώρου της Υγείας γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που δόθηκε, διατυπώθηκε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται δεν έχει στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά τον περιορισμό των δαπανών. Ακόμη υποστηρίχτηκε ότι η πρόσβαση στην Υγεία θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και μετά από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, σειρά έχουν τα μεσαία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένης Ανδρεάδης, το μέλος τού Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Χαράλαμπος Μαλλιάκας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λήμνου Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, Σωτήρης Λέγγας, και ο πρόεδρος, Σωτήρης Δρούλιας

Η στρατηγική της κοινής πάλης θα οριστικοποιούνταν μετά τη συζήτηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χτες το απόγευμα στην αυλή τής ΕΡΑ.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, Σωτήρης Δρούλιας, οι πρώτες σκέψεις περιλαμβάνουν άμεσες κινητοποιήσεις, κατάληψη διοικητικών υπηρεσιών και κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία για στήριξη και κλιμάκωση του αγώνα. Διευκρινίστηκε δε ότι σε περίπτωση που θιχτεί έστω και ένα νοσοκομείο σε Λέσβο, Λήμνο, Χιο, Σάμο, Ικαρία, τότε η αντίδραση θα είναι κοινή.

Για τη ζωή των νησιωτών
«Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, είναι πολύ πιο σοβαρό, αφού θέτονται σε κίνδυνο οι ανθρώπινες ζωές», είπε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λήμνου, Κώστας Κατσιγιαννόπουλος. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι μπορεί τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα να είναι σχεδόν ίδια, αλλά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οξύνονται ακόμη περισσότερο.

«Αν λείπει μία ειδικότητα από νοσοκομείο της Αθήνας, μπορεί να πάει σε κάποιο άλλο, όμως τι γίνεται όταν ο ασθενής βρίσκεται στη Λήμνο και το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, είναι σοβαρό; Τότε είναι πολύ φυσικό ο ασθενής να κινδυνέψει», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλη την κοινωνία να είναι δίπλα σε αυτό τον αγώνα που είναι έτοιμοι να δώσουν.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, Σωτήρης Δρούλιας και Σωτήρης Λέγγας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λήμνου, Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένης Ανδρεάδης, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Βοστάνειου Χαράλαμπος Μαλλιάκας και Βίκυ Βόμβα.

Ανακοίνωση των Σωματείων μετά την κοινή σύσκεψη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση συλλόγων εργαζομένων και ενώσεων γιατρών νοσοκομείων του Βορείου Αιγαίου στο προαύλιο της κατειλημμένης ΕΡΑ Αιγαίου. Έγινε εκτενής συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν εκπρόσωποι από την ΕΡΑ, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Λέσβου και σωματεία εκπαιδευτικών.

Οι πολιτικές διάλυσης της υγείας με συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων, διαθεσιμότητες-απολύσεις υγειονομικών, πάγωμα των προσλήψεων και περικοπές κονδυλίων εντείνονται μέσα στο καλοκαίρι. Με βάση δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και σχετικά δημοσιεύματα στο στόχαστρο αρχικά μπαίνουν νοσοκομεία της Αθήνας και ακολουθούν τα λεγόμενα «μικρά» περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα με το προσωπικό τους να οδηγείται σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Απέναντι σε αυτή την ομοβροντία λουκέτων κανένας υγειονομικός δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής καθώς είναι βέβαιο πως αυτό που βιώνουμε είναι η αρχή του νέου κύκλου επίθεσης. Σ’ αυτά τα πλαίσια μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση για υπογραφή συμφωνίας με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών για εκχώρηση της «αναδιοργάνωσης» του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ σε Γερμανικό οργανισμό με συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών και χωρίς συμμετοχή και εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας!

Την ίδια στιγμή εντείνεται η υγειονομική γύμνια της υπαίθρου απ’ την έλλειψη ακόμα και των ανειδίκευτων αγροτικών γιατρών λόγω της κατάργησης κάθε κινήτρου κι αυτό είναι κάτι που αποκτά τραγικές διαστάσεις σε περιοχές σαν τα νησιά μας.

Οφείλουμε να προετοιμαστούμε εντατικά για τις μάχες που έρχονται άμεσα, ίσως και μέσα στις επόμενες μέρες. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να γίνουν από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες, με όρους μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην υγεία και ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, των μαζικών διαδικασιών τους και του συντονισμού τους γύρω από συγκεκριμένα και άμεσα αιτήματα πάλης:

           ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ

           ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

           ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ-ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

           ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

           ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκαν:

1.         Κοινές δράσεις και βηματισμός το επόμενο διάστημα. Διοργάνωση μέρας δράσης για την Υγεία με κοινό κάλεσμα και αφίσα πιθανόν στις 27/8 με προκήρυξη στάσης εργασίας ταυτόχρονα σε ολόκληρο το Β. Αιγαίο και πραγματοποίηση καλλιτεχνικών ή άλλων εκδηλώσεων.

2.         Γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συμμετοχή των εργαζομένων. Δεν επιδιώκουμε συντονισμό σε επίπεδο εκπροσώπων Δ.Σ. αλλά σε επίπεδο βάσης.

3.         Συνεχίζουμε τις επαφές μας με νοσοκομειακά σωματεία από όλη τη χώρα για την διεξαγωγή κεντρικής πανελλαδικής συνάντησης συντονισμού στη Αθήνα μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη.

4.         Έναρξη κινητοποιήσεων και ενεργή συμπαράσταση σαν να συμβαίνει στο δικό μας νοσοκομείο αν η κυβέρνηση ανακοινώσει κλεισίματα και απολύσεις οπουδήποτε.

5.         Συμπαράσταση-αγωνιστική συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και όποιον κλάδο αντιμετωπίζει κλεισίματα και απολύσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΗΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ