Παραμύθιασε εργαζομένους ότι παραμυθιάζει την τρόικα

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία

Αν απολυθεί έστω ένας εργαζόμενος από την Υγεία, εγώ δεν θα παραμείνω υπουργός απεφάνθη ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιόδης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) που βρέθηκαν χθες στο γραφείο του.

Ωστόσο το τοπίο για τους εργαζομένους είναι ακόμη θολό, καθώς με ασαφή κριτήρια και από τρία πρόσωπα που όμως δεν γνωρίζουν την παραγωγική διαδικασία από… πρώτο χέρι, θα ελεγχθούν πριν μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Τις λεπτομέρειες για το πώς θα περάσουν τα τεστ αξιολόγησης οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα τις μάθουν τα επόμενα 24ωρα και έως τις 6 Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι διαδικασίες. Ήδη το σχέδιο για την «επιχείρηση» έχει δοθεί στο υπουργείο Διοικητική5 Μεταρρύθμισης από τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, έναν της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), αλλά και το διοικητή του νοσοκομείου σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, θα εξετάσει έναν προς έναν τον κάθε εργαζόμενο που θα μπει σε κινητικότητα. Από την… ιερά εξέταση δεν θα περάσει μόνο το προσωπικό που θα μπει σε διαθεσιμότητα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας τους εργαζομένου με τους οποίους

συναντήθηκε χθες.

Πίνακες και ονόματα θα έχουν βγει στη δημοσιότητα το αργότερα έως το τέλος Αυγούστου, ώστε το πολύ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι να έχουν αλλάξει θέσεις εργασίας και να έχουν μετακινηθεί σε άλλες μεγαλύτερες μονάδες Υγείας που έχουν κενά. H.. κενή περίοδος δεν θα είναι πάνω από 15 μέρες, υποστηρίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης, τουλάχιστον για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Μάλιστα, για να πείσει για τις προθέσεις του τα σωματεία, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αφήνοντας τους συνδικαλιστές άφωνους… «Αυτή n αξιολόγηση και n κινητικότητα γίνονται ουσιαστικά για την τρόικα» είπε, εννοώντας για να θεωρήσουν οι δανειστές μας ότι υπάρχει διαθεσιμότητα και στον τομέα της Υγείας. «Τι είστε, δηλαδή, για να κοροϊδέψετε την τρόικα», του ανταπάντησαν ρητορικά οι εργαζόμενοι.

Καθόλου τυχαία βέβαια, καθώς γνωρίζουν ότι μαζί με την κατάργηση κλινικών και τμημάτων καταργούνται και οργανικές θέσεις προσωπικού, «θα δημιουργηθούν νέες οργανικές θέσεις», έσπευσε να τους καθησυχάσει ο υπουργός Υγείας.

Πάντα» όλη n παραπάνω διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα αφορούν τα νοσοκομεία της Αττικής, θα ακολουθήσουν αυτά της περιφέρειας, όπου και ξεκινά το πρόβλημα για την κυβέρνηση…

Οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν σε άλλες δομές, και κυρίως το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία νοσοκομεία. Άλλωστε όλα παρουσιάζουν κενά. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπου το ένα απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το άλλο, συνεπώς οι περισσότεροι θα πρέπει να αλλάξουν πόλη για να πάνε στο νέο χώρο εργασίας τους. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν δεδομένο ότι το προσωπικό της περιφέρειας θα αντιδράσει έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για τους γιατρούς το καθεστώς της κινητικότητας θα είναι πιο περιορισμένο, καθώς θα λάβουν… φύλλο πορείας για συγκεκριμένο νοσοκομείο και με βάση την ειδικότητά τους. Συνολικά 280 ιατροί που προέρχονται από το ΙΚΑ θα μπουν σε κινητικότητα τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη παναττική απεργία, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ. Κατά τη χθεσινή μέρα γιατροί και εργαζόμενοι νοσοκομείων πραγματοποίησαν συναυλία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, ζητώντας να σταματήσουν τώρα τα «λουκέτα» και οι απολύσεις στο ΕΣΥ.