Συνέντευξη Γεωργιάδη με στόχο τη συγκάλυψη του σχεδίου διάλυσης των Νοσοκομείων

H συνέντευξη τύπου του Α. Γεωργιάδη και το »σχέδιο» των ανατροπών

Αγωνιώδη προσπάθεια καταβάλει τις τελευταίες μέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να πείσει (άραγε ποιούς) ότι η κατάργηση δεκάδων Νοσοκομείων γίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας των πολιτών.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες κρεβάτια κλείνουν, είναι τουλάχιστον προκλητικό από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να επιχειρείται η αντιστροφή της πραγματικότητας και να εμφανίζεται αυτό ως αναβάθμιση και βελτίωση των υπηρεσιών.

Η σημερινή συνέντευξη τύπου του Υπ. Υγείας φαίνεται ότι έγινε υπό το βάρος των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει και με το παραπάνω τις μνημονιακές δεσμεύσεις που προβλέπουν με μια μονοκονδυλιά την εξαφάνιση δεκάδων Νοσοκομείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης επιχειρεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που βλέπουν αβέβαιο το μέλλον τους με τις διαθεσιμότητες πάνω από το κεφάλι τους ότι θα «τακτοποιηθούν» με την «μετακίνηση» σε άλλα Νοσοκομεία.

Τέλος δεν μένει απαρατήρητο το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα στο κατακαλόκαιρο και τα Νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας ο Υπουργός Υγείας εκτοξεύει απειλές ότι θα «συντρίψει» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων αν αυτοί προβούν σε καταλήψεις των ταμείων των Νοσοκομείων και στο μπλοκάρισμα πληρωμής του 5ευρου που καταβάλλουν ως χαράτσι οι πολίτες.

Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα οποία βάζουν λουκέτο μέσω της ψευδεπίγραφης απόφασης για αλλαγής χρήσης που συνοδεύεται με διαθεσιμότητες εργαζομένων είναι στην Αττική το «Πατησίων», το «Αμαλία Φλέμιγκ», η «Πολυκλινική», το «Σπηλιωπούλειο» και η «Αγία Βαρβάρα», ενώ στη Θεσσαλονίκη το «Παναγία», το Λοιμωδών, το Ειδικών Παθήσεων και το Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος. Σε διαθεσιμότητα τίθενται επίσης και εργαζόμενοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι διαθεσιμότητες σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Υγείας φτάνει στον αριθμό των 1.618 εργαζομένων από τα παραπάνω νοσοκομεία. Το μέτρο της διαθεσιμότητας επεκτείνεται και σε 210 γιατρούς του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης, που εργάζονταν στα πρώην Νοσοκομεία του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των διαθεσιμοτήτων είναι:

– Στις 13 Αυγούστου αρχίζει η συλλογή του υλικού της «αξιολόγησης» των φορέων από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ενώ στις 23 Αυγούστου εκδίδεται ο ονομαστικός κατάλογος με τους εργαζόμενους οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.

– Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι που τίθενται σε κινητικότητα καταθέτουν αιτήσεις προτίμησης για τα νοσοκομεία που θέλουν να «μετακινηθούν» ενώ στις 31 Αυγούστου οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.

– Τέλος ο Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε στο γεγονός ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις νέες θέσεις τους γεγονός που αμφισβητείται έντονα τόσο από τα σωματείων των εργαζομένων όσο και συνδικαλιστικούς φορείς. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η μεταφορά σε άλλα νοσοκομεία πέρα από το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται να είναι στις επιθυμίες της τρόικα σκοντάφτει και στην απουσία κενών οργανικών θέσεων, αφού όσες υπήρχαν στους περισσότερους κλάδους καταργήθηκαν με μνημονιακούς νόμους.

 

Η συνέντευξη τύπου του Α. Γεωργιάδη

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

 

κ. ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

 

 Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Μετά την λήξη της συνεδριάσεως του ΚΕΣΥΠΕ έχουμε την τελική έγκριση για το πρόγραμμα της κινητικότητας του Υπουργείου Υγείας για αυτή τη φάση

Θέλω εισαγωγικά να πω  ότι η μεταρρύθμιση η οποία γίνεται δεν έχει ως κεντρικό στόχο την κάλυψη των δεσμεύσεών μας για τους αριθμούς της κινητικότητας. Αυτό συμβαίνει παρενθετικά.

Αυτό το οποίο κάνουμε είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση του συστήματος της υγείας με τελικό στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες και την καλύτερη διαχείριση τόσο του ανθρωπίνου δυναμικού όσο και των οικονομικών πόρων.

Στόχος αυτού του σχεδίου, δηλαδή, είναι στο τέλος ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας με μικρότερο κόστος. 

Πρέπει να σας πω ότι το σχέδιο το οποίο τώρα θα σας παρουσιάσουμε, προέκυψε μετά από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Έχω μιλήσει ενδελεχώς με τους διοικητές των ΥΠΕ και όλους τους διοικητές των νοσοκομείων. Μαζί με τον κ. Καλλίρη έχουμε συναντηθεί και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς αλλά και με όποιον άλλον φορέα μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις του για να μπορούμε να έχουμε το τελικό σχέδιο το οποίο σήμερα παρουσιάζουμε.

 Οι γενικές αρχές της κινητικότητος για το Υπουργείο Υγείας έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι οι εξής:  Πρώτον, δεν θα υπάρχει καμία απόλυση. Με απόλυση κινδυνεύουν μόνον όσοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά κατά την πρόσληψή τους και όλοι όσοι βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα. Οι καλοί και τίμιοι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτε. Αντιθέτως σχεδιάζουμε σε πάρα πολύ γρήγορο διάστημα που θα σας ανακοινώσω το χρονοδιάγραμμα ευθύς αμέσως, να είναι στις νέες τους εργασίες ώστε να μην υπάρχει καθόλου και η παραμικρή αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον.

Φορείς και δομές που συμμετέχουν:

Πρώτον, η κεντρική υπηρεσία. Δεύτερον η Πολυκλινική. Τρίτον, το Νοσοκομείο «Πατησίων». Τέταρτον, το «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ», πέμπτον το «ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ», έκτον η «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», έβδομον το Αφροδισίων, όγδοο των Ειδικών Παθήσεων από τη Θεσσαλονίκη –είμαστε πλέον στη Θεσσαλονίκη- ένατο το παράρτημα «Παναγία» του «Άγιος Παύλος» και δέκατο το Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος.

 Χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μας:

 

  • Αύριο θα εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως σχετικά με τα κριτήρια αξιολογήσεως του προσωπικού.  
  • Μεθαύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολογήσεως.   
  • Έως τις 13/8 θα έχουμε την ολοκλήρωση της συλλογής του υλικού για την αυτοαξιολόγηση των φορέων από τις υγειονομικές περιφέρειες.  
  • Έως τις 21/8 θα έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολογήσεως των φορέων της πρώτης φάσης, δηλαδή των υγειονομικών περιφερειών που εμπλέκονται στα νοσοκομεία που προηγουμένως ανέφερα.   
  • Στις 23/8 θα έχουμε την έκδοση του ονομαστικού καταλόγου του προσωπικού που τίθεται σε κινητικότητα.  
  • Από τις 24/8 έως τις 30/8 οι εργαζόμενοι θα έχουν το περιθώριο του χρόνου να καταθέσουν την προτίμησή τους για το σε ποιο από τα κοντινά νοσοκομεία επιθυμούν να μετακινηθούν. 
  • Στις 31/8 ξεκινά η διαδικασία της κινητικότητας.  Η αξιολόγηση θα γίνει από τριμελές ειδικό υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας, που αποτελείται από δυο μέλη του Υπουργείου Υγείας και ένα μέλος από το ΑΣΕΠ.  
  • Στις 16 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κινητικότητας και την τοποθέτηση των εργαζομένων στις νέες τους θέσεις. Όλη δηλαδή η κινητικότητα για την οποία συζητάμε είναι από 31/8 έως 16/9.  Το λέω για να δώσω την αίσθηση της ταχύτητας και να είναι σαφές ότι συμμεριζόμαστε πλήρως όλες τις αγωνίες όλων των ανθρώπων οι οποίοι μπλέκονται σε αυτή την  υπόθεση.

 Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή και ειδική αναφορά για το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής το «Αγία Βαρβάρα», κυρίως γιατί εκεί έχουν υπάρξει οι περισσότερες αντιδράσεις. Θα σας διαβάσω το σχέδιο και θα δεχθούμε ερωτήσεις και για αυτό και για οποιοδήποτε άλλο στη συνέχεια.

Προχωράμε σε πλήρη ανάπτυξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων όλων των ειδικοτήτων όπου η λειτουργία τους θα γίνεται σε δυο βάρδιες.  Η Α΄ και Β΄ Παθολογική, η Καρδιολογική, η Μονάδα Εντατικής και η Νεφρολογική ενοποιούνται σε μια παθολογική κλινική με καρδιολογική μονάδα.

Η μονάδα τεχνητού νεφρού παραμένει αλλά και ενισχύεται για να μπορεί να καλύψει έξι επιπλέον ασθενείς την ημέρα. Η Αιματολογική κλινική παραμένει στο «Αγία Βαρβάρα» όπως και η αιμοδοσία.  Η Α΄ και Β΄ χειρουργικές, η ουρολογική, η οφθαλμολογική και η ΩΡΛ κλινική μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Το μικροβιολογικό τμήμα παραμένει στην Αγία Βαρβάρα όπως και το ακτινοδιαγνωστικό.  Η αναισθησιολογική μεταφέρει στη Νίκαια. Η κλινική Λοιμώξεων στη Νίκαια, η παιδοψυχιατρική στη Νίκαια. Το τμήμα βραχείας νοσηλείας στη Νίκαια, το τμήμα φυσιοθεραπείας παραμένει στην Αγία Βαρβάρα, το τμήμα κοινωνικής εργασίας παραμένει και εντάσσεται στη μονάδα ανακουφιστικής θεραπείας.

Οι ψυχολόγοι παραμένουν και εντάσσονται στη μονάδα ανακουφιστικής θεραπείας.  Θα δημιουργηθεί μονάδα ανακουφιστικής θεραπείας η οποία θα περιλαμβάνει μονάδα κατ΄ οίκον νοσηλείας, ημερήσια νοσηλεία, ιατρείο πόνου.

Προβλέπεται η δημιουργία μονάδας χρόνιων παθήσεων. Θα γίνει οδοντιατρική μονάδα και ολοκληρωμένο οδοντοτεχνικό τμήμα τα οποία θα στελεχωθούν σε δεύτερο χρόνο όμως από το προσωπικό που θα πάρουμε από το Υπουργείο Παιδείας από την επόμενη φάση κινητικότητας που μας έρχεται.

Θα αξιοποιήσουμε μέρος του ακινήτου για τη μεταστέγαση της 2ης ΥΠΕ με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 110.000 ευρώ από τα ενοίκια. Θα έχουμε αξιοποίηση μέρους του ακινήτου μέσω της παραχώρησής του στον ΕΟΠΥΥ για την δημιουργία πολυϊατρείου με όλες τις ειδικότητες. Εκτός από όσα ανέφερα θα έχουμε 37 γιατρούς που θα έρθουν από τον ΕΟΠΥΥ στην Αγία Βαρβάρα.

Όπως καταλαβαίνετε, με αυτό το σχέδιο το Γενικό Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας δεν κλείνει.  Δεν κλείνει.  Και άρα όλες οι σχετικές αντιδράσεις οι οποίες έχουν προκληθεί η εκτίμησή μας είναι ότι δεν έχουν κίνητρα που έχουν να κάνουν με την υγεία αλλά έχουν να κάνουν με πολιτικά κίνητρα. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ το σχέδιο της Αγίας Βαρβάρας σεβόμενοι πλήρως την θέση, την ιδιομορφία, τις υγειονομικές ανάγκες αυτής της περιοχής. 

Θέλω να πω, επειδή άκουσα και διάβασα και πληροφορήθηκα ότι υπάρχει κάποιου είδους κατάληψη στο «Αγία Βαρβάρα», θέλω σε αυτό να είμαι καθαρός σήμερα προς όλους τους εργαζομένους όλων των εμπλεκομένων στην κινητικότητα νοσοκομείων, ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, συνταγματικά κατοχυρωμένο και από εμένα αδιαπραγμάτευτο.

Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να διαφωνούν με τα σχέδιά μας, έχουν δικαίωμα να κάνουν κινητοποιήσεις, έχουν δικαίωμα να κάνουν απεργίες. Δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις. Επίσης, θα έλεγα ότι αν κάποιοι για πολιτικούς λόγους θέλουν να παρασύρουν εργαζομένους στην διενέργεια παρανόμων πράξεων όπως είναι η κατάληψη, βλάπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων διότι με δική μου εντολή, εάν συνεχιστούν οι παράνομες πράξεις, θα εκκινηθεί άμεσα η πειθαρχική διαδικασία. Πειθαρχική διαδικασία εν μέσω κινητικότητας σημαίνει έξοδος από το εθνικό σύστημα υγείας.  Ελπίζω ότι κανείς δεν θα παρασύρει σε αυτή την κρίσιμη ώρα τίμιους εργαζομένους παίζοντας με τον πόνο και τις αγωνίες τους.  Ό,τι προβλέπει ο νόμος, είναι σεβαστό. Ό,τι είναι πέραν του νόμου, δεν θα γίνει ανεκτό.

Δεύτερον,  από τη συγκεκριμένη ενέργεια φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει και βλάβη ως προς τα έσοδα του νοσοκομείου, ως προς τη ροή οικονομικών πόρων στα νοσοκομεία. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποιος ευθύνεται για απώλεια εσόδων από το δημόσιο, θα κληθεί να επιστρέφει τα χρήματα που χάνει το δημόσιο στο ελληνικό δημόσιο. Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων είναι ιερά και ελπίζω ότι κανείς δεν θέλει να βλάψει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

 Επίσης θέλω κλείνοντας να κάνω ειδική αναφορά στο νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ» στη Θεσσαλονίκη.  Εκεί όπως ξέρετε έχει προκύψει ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε στη Βουλή ψηφίστηκε μια νομοθετική ρύθμιση επεκτάσεως της σχετικής συμβάσεως με τον όμιλο της EUROMEDICA μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Παρά ταύτα έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση καθόσον η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου είναι αναμόρφωση του μηνιαίου μισθώματος που υπήρχε κατά το παρελθόν και που πλήρωνε το ΙΚΑ, ήταν της τάξεως των 400.000 ευρώ το μήνα. Και η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου σήμερα είναι για λίγο περισσότερο από 150.000 ευρώ το μήνα.

Η εταιρία δεν συμφωνεί με αυτό το τίμημα και έχει αντιπροτείνει αν θυμάμαι καλά ένα ποσό της τάξεως των 360.000 ευρώ το μήνα. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν πρόκειται να προτείνω ως Υπουργός Υγείας ούτε ένα ευρώ περισσότερο ενοίκιο από όσο προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

Εάν δεν βρεθεί λύση ως προς τη μίσθωση με την εταιρία και η εταιρία συνεχίσει να διαφωνεί ως προς την υπογραφή της σχετικής , θα πάμε στη Βουλή να εξηγήσουμε στα κόμματα το τι ακριβώς συμβαίνει και φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει κανένα κόμμα που θα προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρίας και όχι του ελληνικού δημοσίου, επιζητώντας την διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας.

Θα άφηνε υπόνοιες και σκιές που κανείς μας δεν θα ήθελε να προασπίσει ανεξαρτήτως κόμματος.  Σέβομαι εκείνους τους βουλευτές της περιοχής που έχουν αγωνία για το νοσοκομείο αλλά δεν πρόκειται να χρεώσω τον Έλληνα φορολογούμενο με περισσότερα χρήματα από αυτά που πρέπει.  Άρα, όπως αντιλαμβάνεσθε, για το θέμα αυτό του νοσοκομείου οσονούπω και πέρα της κινητικότητας που σήμερα ανακοινώνουμε, θα πρέπει να βρούμε γρήγορα μια οριστική λύση. 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πιστεύω ότι θα μείνουμε όλοι μέσα στους χρόνους μας όπως πρέπει. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

 Συγνώμη, ξέχασα να ανακοινώσω και κάτι ακόμα.  Για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα ανακοινώσουμε ίσως και εντός της ημέρας διοικήσεις για εκείνα τα νοσοκομεία τα οποία έχουν μείνει χωρίς διοίκηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Παράλληλα όμως υπέγραψα πριν από λίγο μια συμπληρωματική πρόσκληση έως τις 26 Αυγούστου για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής Διοικητών, διότι βγάζουμε από τη προηγούμενη προκήρυξη το κώλυμα της εντοπιότητος. Το κώλυμα της εντοπιότητος οδήγησε πολλούς ανθρώπους στο να μην καταθέσουν αίτηση. Πολλούς αξίους ανθρώπους ενδεχομένως, ενώ παράλληλα δημιουργεί πρόβλημα τώρα στη διαδικασία διορισμού των νέων Διοικήσεων, διότι για πολλούς είναι δυσβάσταχτο το κόστος να αναλάβουν μία τέτοια θέση σε άλλες πόλεις.

Επειδή δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν λοιπόν, δίνουμε από σήμερα, από αύριο για την ακρίβεια και μέχρι τις 26 Αυγούστου τη δυνατότητα να υποβληθούν νέες αιτήσεις, εφόσον τροποποιήθηκε ουσιωδώς η αρχική προκήρυξη. Η διαδικασία αυτή θα γίνει με τον γνωστό τρόπο, μέσω της Επιτροπής αξιολογήσεως, αφού ολοκληρωθεί η σχετική προθεσμία και μετά από την ολοκλήρωσή της θα έχουμε την τελική τοποθέτηση Διοικητών στα νοσοκομεία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα υπάρχουν εξαιρέσεις στην κινητικότητα; Καταγγέλλεται ότι ζητήθηκε σε ορισμένους να καταθέσουν βιογραφικά εντός 24ώρου. Το δεύτερο που ήθελα να αναφέρω: Σε παλιότερα ρεπορτάζ που είχαμε κάνει για το νοσοκομείο «Παναγιά», αν θυμάμαι καλά, ήταν και κάποια εργαζόμενοι οι οποίοι ήταν της Euromedica και εργαζόντουσαν. Εάν δεν τελεσφορήσει αυτή η συμφωνία, αν δεν το καταλήξετε κάπου, με αυτούς τους εργαζόμενους τι θα γίνει;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Το δεύτερο δεν είναι στη σημερινή συζήτηση. Σας είπα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διαπραγματεύσεως με την εταιρεία. Άρα, όταν θα καταλήξουμε κάπου, θα παρουσιάσουμε τη συνολική μας απόφαση.

Στο πρώτο, βεβαίως ο νόμος προβλέπει περιπτώσεις εξαιρέσεων από τη κινητικότητα. Για αυτό το λόγο έχει σταλεί το σχετικό χαρτί. Όσοι εκ του νόμου προβλέπεται να εξαιρεθούν από τη κινητικότητα, θα εξαιρεθούν. Για τους υπολοίπους, θα υπάρχει διαδικασία της μοριοδοτήσεως μέσω του ΑΣΕΠ, ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι θα μπουν στη κινητικότητα και ποιοι όχι. Δεν θα κάνει ο Υπουργός της Υγείας την επιλογή ποιοι μπαίνουν στη κινητικότητα. Θα γίνει βάσει της μοριοδοτήσεως που προβλέπει και η κοινή υπουργική απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Η ερώτησή μου, γιατί δεν ήμουν σαφής, επίσης αφορά στο αν δόθηκε 24 ώρες περιθώριο μόνο στους ανθρώπους να δηλώσουν…

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι. Δεν υπάρχουν 24 ώρες. Σας είπα από πριν το χρονοδιάγραμμα και το χρονοδιάγραμμα είναι και αρκετά άνετο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών ο κύριος Βαρνάβας από το Ρέθυμνο στη συνέντευξη τύπου, σχολιάζοντας τη πρόθεσή σας να απειλήσετε με αυτοδίκαια αργία εν μέσω κινητικότητας όσους καταλαμβάνουν νοσοκομεία, είπε ότι αυτό που επιδιώκετε απλώς είναι να δημιουργήσετε ένα εφιαλτικό τοπίο στην υγεία, υπονοώντας ότι δεν θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ένα λεπτό. Εγώ δεν απείλησα κανέναν. Το αντίθετο. Εμείς έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για να μην ταλαιπωρηθούν οι εργαζόμενοι. Σας υπενθυμίζω, ο κύριος Βαρνάβας έχει γυρίσει όλα τα ραδιόφωνα και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν απολύσεις στην υγεία.

Άρα σε λίγες μέρες θα φανεί αν λέει αλήθεια ο κύριος  Βαρνάβας και αν δεν λέγαμε αλήθεια εμείς. Αυτά θα φανούν. Αν δεν γίνουν απολύσεις, μπορεί να παραιτηθεί ο κύριος Βαρνάβας από τη θέση που κατέχει, διότι θα έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα το συνδικαλιστικό χώρο που εκπροσωπεί. Εγώ αυτό θα έκανα στη θέση του. Όπως και εγώ φυσικά, αν υπάρχουν απολύσεις, θα πράξω το ίδιο. Άρα λοιπόν, με τον κύριο Βαρνάβα θα φανεί στην εξέλιξη της ιστορίας ποιος είπε την αλήθεια και ποιος είπε ψέματα.

Όσον αφορά στο πρώτο, θέλω να είμαι καθαρός. Εγώ δεν έκανα καμία απειλή. Είπα, αυτεπάγγελτα και αυτοδίκαια οι παράνομες πράξεις εγείρουν πειθαρχική διαδικασία. Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί. Θα γίνει αναπόφευκτα. Απλώς είπα, ότι εν εξελίξει πειθαρχική διαδικασία εν μέσω κινητικότητος είναι μία πολύ κακή ιδέα για τους εργαζομένους που εμπλέκονται.  Αν εσύ επιλέξεις να κάνεις παράνομες πράξεις, να προκαλέσεις πειθαρχικές διαδικασίες και να βρεθείς εν μέσω της αξιολογήσεως με πειθαρχική διαδικασία, αυτό είναι μία πολύ κακή ιδέα. Άρα πρόκειται για εφαρμογή του νόμου, ενώ θέλω να προστατεύσω και τον τελευταίο τίμιο εργαζόμενο από το να παρασυρθεί για κομματικούς λόγους και να χάσει τη δουλειά του επειδή κάποιος θέλει να πουλήσει αντιπολίτευση.

Εμείς μαχόμεθα να μην χαθεί μία θέση εργασίας. Το ξεκαθαρίζω. Δεν θα γίνει καμία απόλυση στην υγεία. Δεσμεύομαι και εγγυώμαι προσωπικά για αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, τελικά θα είναι 1.500 αυτοί που μπαίνουν σε κινητικότητα και μας είπατε το σχέδιο για το Αγία Βαρβάρα. Θέλετε να μας πείτε και για τα άλλα ποιες είναι οι σκέψεις σας; Αυτά είναι αστικού τύπου….

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αλλά είναι κέντρα υγείας αστικού τύπου, άλλα είναι στο κλίμα που είπαμε πριν, της Αγίας Βαρβάρας. Εμείς θα σας δώσουμε σήμερα, μετά τη λήξη της συνέντευξης τύπου, το σχέδιο σε όποιον θέλει να το πάρει, είτε ηλεκτρονικά, είτε τυπωμένο, ώστε να μπορείτε να κάνετε και τα σχόλιά σας και να το παρουσιάσετε όπως εσείς νομίζετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 Πόσοι θα είναι τελικά;

 Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 1.618 μπαίνουν στη κινητικότητα. Η δέσμευσή μας είναι να εισφέρουμε στη κινητικότητα, τουλάχιστον με 1.500, αλλά επειδή μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις εκ του νόμου, μπορεί να υπάρξουν άλλα θέματα, εμείς είμαστε στο 1.618 για να είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε εντός στόχου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θέλω να ρωτήσω, επειδή δεν έχουμε δει το σχέδιο. Εάν κάποιο από  αυτά τα νοσοκομεία  μετατραπούν σε μονάδες του ΕΟΠΥΥ και αν γίνει αυτό, τι θα γίνει με αυτούς που δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ για αυτές τις μονάδες, σε αυτές τις περιοχές;

 Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 Παραδείγματος χάρη, να πάρουμε το Πατησίων. Το Πατησίων, όπως ξέρετε, αλλάζει όλο. Το παίρνει όλο ο ΕΟΠΥΥ. Όμως θα έχουμε παράλληλα πολύ μεγάλη αναβάθμιση της Παμμακάριστου που είναι στην ίδια περιοχή. Έτσι λοιπόν αυτοί που δεν ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουν την αναβάθμιση της Παμμακάριστου ακριβώς στην ίδια γειτονιά για αυτό το λόγο. Άρα λοιπόν, έχει ληφθεί μέριμνα ακριβώς για αυτό το οποίο λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εκτός από την περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τα υπόλοιπα νοσοκομεία τι έχετε σκοπό να κάνετε όσον αφορά την κινητικότητα στους υπαλλήλους; Ένα περιστατικό είναι τώρα το Καστελόριζο.  Ένα άλλο περιστατικό, δεν ξέρω αν έχει φτάσει στα αυτιά σας, είναι το θέμα της Νάξου όπου έχουν κριθεί οι θέσεις, δεν έχουν πάει όμως γιατροί και αν στη περίπτωση που δεν ενδιαφέρονται να πάνε…

 Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 Να πάω στο πρώτο που αφορά στην κινητικότητα. Κάναμε αυτό για τη κινητικότητα. Δεν μπορούν να ανοίξουμε όλα τα θέματα εδώ, γιατί έχουμε πρόγραμμα.

 Αφού ολοκληρωθεί η φάση της κινητικότητας μέσα στο σχέδιο το σημερινό, δηλαδή στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά θα προχωρούμε όσο μπορούμε γρηγορότερα σε αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις ανά την επικράτεια. Το σχέδιο δεν σταματάει εδώ. Εδώ είναι το πρώτο βήμα και αν διαπιστώσουμε κάποιου είδους προβλήματα ως προς την εφαρμογή του, να τα λύσουμε για να μπορούμε καλύτερα να προχωρήσουμε στην υπόλοιπη επικράτεια.

 Τώρα, ως προς το δεύτερο. Έχουμε, όπως ξέρετε, πολλές προκηρύξεις για θέσεις επικουρικών γιατρών για περιοχές, κυρίως  νησιωτικές, οι οποίες δεν καλύπτονται. Δεν καλύπτονται γιατί δεν βρίσκουμε ενδιαφερομένους.

 Γι΄ αυτό μέσα στη συζήτηση για να θεσπίσουμε κίνητρα, σοβαρά κίνητρα, ώστε στην επόμενη προκήρυξη να είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε ενδιαφερομένους γιατρούς για να πληρώσουν αυτές τις θέσεις.

 Τώρα, στη μεγάλη εικόνα της αναμορφώσεως του συστήματος υγείας, δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω σήμερα, γιατί πολλά πράγματα σχεδιάζουμε και θα τα ανακοινώσουμε όταν είμαστε έτοιμοι.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχετε κάποιες σκέψεις για αυτά τα κίνητρα; Κάποιες αρχικές σκέψεις;

 Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 Βεβαίως έχουμε κάποιες αρχικές σκέψεις. Παραδείγματος χάρη, την τριετή σύμβαση, τη δυνατότητα συνυπηρετήσεως, αν έχει σύζυγο γιατρό. Τη μοριοδότηση για τη πρόσληψή τους στο ΕΣΥ. Τη παροχή διαμονής από τη τοπική κοινωνία σε σπίτι ώστε να μειωθούν τα έξοδά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «Άγιος Παύλος» είπατε ότι αλλάζει ρόλο;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Για το «Παναγιά» μιλούσαμε. «Άγιος Παύλος» – «Παναγία». Παράρτημα «Παναγιά». Δεν μιλάμε για τον «Άγιο Παύλο».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να διευκρινίσουμε κάτι. Στη κινητικότητα είπατε 1.618 μπαίνουν. Από αυτούς κάποιοι είναι γιατροί του ΙΚΑ; Ισχύει αυτό; Το Τζάνειο; Πρώτα απ’ όλα αυτοί οι 1.618 θα είναι όλοι από τα νοσοκομεία που θα αλλάξουνε χρήση;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Κατ΄ αρχάς , σε κινητικότητα μπαίνουν μόνο από τα νοσοκομεία τα οποία ανέφερα και όχι από άλλα νοσοκομεία. Και καλά κάνατε και με ρωτήσατε, γιατί υπήρχε γενική αναστάτωση και εδώ ρωτούσανε διάφορα.

Για το Τζάνειο αντιθέτως δεν πρόκειται να μπει στη κινητικότητα, αλλά θα ενισχυθεί κιόλας μέσω της κινητικότητας. Δεύτερον, οι γιατροί που είχαν έρθει από το ΙΚΑ με το νόμο Λοβέρδου, για αυτούς μιλάμε τώρα, κατά τη διάρκεια δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά, αυτοί θα μπούνε στη κινητικότητα. Είναι περίπου 210 αν θυμάμαι καλά το νούμερο, και θα ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα το οποίο σας ανέφερα προηγουμένως με όλους τους υπολοίπους.

Εξαιρούνται της κινητικότητας οι γιατροί του ΕΣΥ, οι ειδικευόμενοι και τα λοιπά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μέσα σε αυτούς, τους 1.618…

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 Είναι και οι 210 οι γιατροί. Βεβαίως.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μπορούμε να πούμε, επειδή υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες γιατρών του ΙΚΑ…

 Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Εξαιρούνται οι αορίστου χρόνου. Οι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εξαιρούνται γιατί πάνε με τη διαδικασία των γιατρών του ΕΣΥ. Όσοι έχουν μείνει σε μία άλλη ταχύτητα, αυτοί μπαίνουν στη κινητικότητα.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 Και οι υπόλοιποι θα είναι ….

 Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 Δεν πειράζουμε στη κινητικότητα κανένα άλλο νοσοκομείο, πλην αυτών που σας ανέφερα. Όλη η κινητικότητα των 1.618 ανθρώπων, προέρχεται από τα νοσοκομεία που σας ανέφερα. Πλην αυτών των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα νοσοκομεία, δεν έχουν καθόλου να ασχοληθούν με όλο αυτό το σχέδιο το οποίο τώρα παρουσιάζουμε. Απλώς θα δουν σε λίγες μέρες, να έχουν επιπλέον κόσμο στο νοσοκομείο τους, αλλά δεν έχουν να κάνουν με τη γενική κινητικότητα. Στη κινητικότητα θα βάλουμε αυτά τα νοσοκομεία. Κανέναν άλλον.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή μας επιτυχία.

Στις δηλώσεις Γεωργιάδη και στην αναφορά στο πρόσωπό του απάντησε ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας.Στη δήλωσή του αναφέρει:

Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Γεωργιάδης στη σημερινή συνέντευξη τύπου απηύθυνε δημόσια πρόσκληση να υποβάλλουμε αμοιβαία τις παραιτήσεις μας! Υποπτεύομαι πως το λεξιλόγιό του κ. Γεωργιάδη στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας περιορίζεται ραγδαία και του έχουν απομείνει πλέον οι λέξεις «απολύσεις, παραιτήσεις» και οι ευφημισμοί «κινητικότητα και διαθεσιμότητα».

Δυστυχώς ο υπογράφων αδυνατεί ως οφθαλμίατρος να προσεγγίσει και να θεραπεύσει τη λεξιπενία ως πάθηση.

 

Δημοσιεύουμε επίσης το σχέδιο των ανατροπών στα νοσοκομεία που μπαίνει λουκέτο από την ιστοσελίδα ygeia360.gr

 

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στο σημερινό δυσχερές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τα σύγχρονα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν την πρόκληση της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με την ταυτόχρονη διατήρηση σταθερού του κόστους παραγωγής τους.
Λύση στην πρόκληση αυτή μπορεί να βρεθεί εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον ευρύτερο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στοχεύσουν στην κατάρτιση καινοτόμων και συγκεκριμένων λύσεων, οι οποίες θέτουν τους ασθενείς στο επίκεντρο, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, την αύξηση των ετών ζωής και τη μείωση του κόστους.

 Κοινό τόπο της συζήτησης και των προσπαθειών, σε διεθνές επίπεδο, για την ανάπτυξη σύγχρονης πολιτικής υγείας αποτελεί η ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα, μέσα από την προσπάθεια σύζευξης της αποδοτικής και αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων, με την ισότιμη κατανομή αυτών.
Οι τάσεις, οι οποίες καταγράφονται σε διεθνή κλίμακα, βασίζονται σε τρεις (3) βασικούς άξονες,
• Ενοποιήσεις τμημάτων και κλινικών νοσοκομείων
• ανάπτυξη εναλλακτικών δομών παροχής δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας
• ενίσχυση και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Στην διεθνή πρακτική για την ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης των πόρων και τη βελτίωση της φροντίδας έχουν επιχειρηθεί αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις, όπως οι ακόλουθες:
(α) Σύμπλεγμα Νοσοκομείων (hospital trust) με ενιαία νομική και διοικητική προσωπικότητα
(β) Δίκτυο Νοσοκομείων (hospital network) με προγραμματική συμφωνία μεταξύ νοσοκομείων και αναλόγως κοινή διοίκηση (management)
(γ) Ανοικτό νοσοκομείο (οpen hospital)
(δ) Κλινικές και χειρουργεία ημέρας (day clinic and day surgery)
(ε) Ξενώνες φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου (hospices) και κατ’ οίκον φροντίδα (home care)
(στ) Κλινικό κέντρο αναφοράς για χρόνιες παθήσεις (υπέρταση,διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νοσήματα αγγείων του εγκεφάλου)
(ζ) Ενοποιήσεις δομών και σταδιακή υποκατάσταση κλινών.
(η) Ολοκληρωμένα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
Η δικαιοσύνη στη κατανομή του χρηματοδοτικού βάρους των υπηρεσιών υγείας αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς στόχους, οι οποίοι προσδιορίζουν το πλαίσιο αξιολόγησης της απόδοσης του υγειονομικού συστήματος.
Οι τρεις στόχοι των οποίων την επίτευξη θα πρέπει να επιδιώκει κάθε σύστημα υγείας είναι:
(α) Η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού
(β) Η βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του συστήματος υγείας στις προσδοκίες του πληθυσμού
(γ) Η δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση του συστήματος.
Επειδή οι πόροι είναι πάντα περιορισμένοι, είναι σημαντικό για τους διαχειριστές ενός συστήματος υγείας να λαμβάνουν υπόψη το σχετικό βάρος που δίνεται στους τρεις στόχους από το πληθυσμό.
Ως εκ τούτου, το σύστημα υγείας οφείλει να αναδιαταχθεί μέσω της στροφής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη δημόσια υγεία, της αναδιοργάνωσης της περίθαλψης και της ενίσχυσής της με πόρους.
Δεδομένης της προσπάθειας για διαρθρωτική αναβάθμιση του συστήματος υγείας, η παράμετρος του ανθρώπινου δυναμικού τίθεται, εκ νέου, σε διαβούλευση, υπό την οπτική της επάρκειας, της ποιότητας και της ορθολογικής κατανομής του, με στόχο την οργάνωση και λειτουργία ενός αποτελεσματικού και οικονομικά αποδοτικού συστήματος υγείας, καθώς η εργασιακή απασχόληση στην υγεία αποτελεί παράγοντα της συνάρτησης για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 ΓΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Το προσωπικό του ΓΝ Πατησίων προτείνεται να ενισχύσει κυρίως τις δομές του νοσοκομείου ΓΟΝΚ «Αγ. Ανάργυροι» και του ΓΝΘΠ «Παμμακάριστος», όπως η οφθαλμολογική κλινική.
Το ΓΝ Πατησίων στεγάζεται σε δύο κτήρια, ένα ιδιόκτητο και ένα μισθωμένο. Το ιδιόκτητο κτήριο μπορεί να δοθεί για χρήση στον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει ανάγκες του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ενσωματώθηκαν πολυάριθμες ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες του Παραρτήματος Καυτατζόλγου (πρώην 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ).
Ειδικότερα, προτείνεται η λειτουργία των εξής υπηρεσιών:

 α) Των εξωτερικών ιατρείων του Παραρτήματος Καυτατζόγλου και πιο συγκεκριμένα τη λειτουργία Παθολογικού, Καρδιολογικού, Διαιτολογικού, και Χειρουργικού εξωτερικού Ιατρείου
β) Της Μονάδας Λιθοτριψίας
γ) Των υπηρεσιών ιματισμού και καθαριότητας, καθώς και του αρχείου των νοσοκομείων αυτών.
δ) Τη λειτουργία νέων εξωτερικών ιατρείων του Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειου

 Από την παραπάνω πρόταση αξιοποίησης του κτηρίου του Γ.Ν. Πατησίων προκύπτουν σημαντικά οφέλη όπως:

 α) Διατήρηση σημαντικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή Πατησίων
β) Εξοικονόμηση πόρων από την λειτουργία σύγχρονης μονάδας πλύσης και σιδερώματος του ακαθάρτου ιματισμού
γ) Εξοικονόμηση πόρων από την μεταφορά του αρχείου σε ιδιόκτητο κτήριο
δ) Δυνατότητα λειτουργίας νέων εξειδικευμένων εξωτερικών ιατρείων από τους ιατρούς του Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειου
ε) Αποσυμφόρηση του Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειου και την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας
στ) Ενισχύεται αφενός το ΓΟΝΚ «Άγιοι Ανάργυροι», που θα τεθεί σε πλήρη εφημερία και αφετέρου το ΓΝΘΠ «Παμμακάριστος», το οποίο έτσι μπορεί να μετατραπεί από νοσοκομείο μερικής εφημερίας σε νοσοκομείο γενικής εφημερίας, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες υγείας προς τους κατοίκους της περιοχής

 ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
Το συγκρότημα της Πολυκλινικής προτείνεται να μετατραπεί σε Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας και Χρόνιων Νοσημάτων στο κέντρο της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό να στεγάσει επιπλέον μία Καρδιολογική Μονάδα (ήδη διαθέτει μονάδα εμφραγμάτων) και μία Παθολογική Μονάδα Αποθεραπείας. Επιπλέον, η Πολυκλινική θα λειτουργεί ως σημείο εξυπηρέτησης πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως.
Θα υποστηρίζεται με προσωπικό (ιατρικό και λοιπό) από τον «Ευαγγελισμό»
Ήδη, έχει μεταφερθεί και συγχωνευθεί στο Θριάσιο η Ουρολογική Κλινική της Πολυκλινικής.
Επιπλέον προτείνεται η μεταφορά των κάτωθι τμημάτων και μονάδων:
1. Παθολογικό Τμήμα: μεταφορά στον Ευαγγελισμό
• Λειτουργία Τμήματος Παθολογικού / Αποθεραπείας, υποστηρικτική στον Ευαγγελισμό
2. Ενδοκρινολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Λαϊκό

 3. Γαστρεντερολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Θριάσιο

 4. Νευρολογικό Τμήμα: μεταφορά στον Τζάνειο

 5. Καρδιολογικό Τμήμα: μεταφορά στον Ευαγγελισμό
• Λειτουργία Καρδιολογικής Μονάδας, υποστηρικτική στον Ευαγγελισμό

 6. Γενικό Χειρουργικό Τμήμα: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

 7. Οφθαλμολογικό: μεταφορά στο Λαϊκό

 8. ΩΡΛ: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

 9. Διαβητολογικό Κέντρο: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

 10. Αναισθησιολογικό: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

 11. Μικροβιολογικό – Βιοχημικό – Αιματολογικό εργαστήριο: συγχώνευση με το αντίστοιχο του Ευαγγελισμού

 12. Ακτινολογικό Τμήμα: συγχώνευση με το αντίστοιχο του Ευαγγελισμού

 13. Φαρμακείο: συγχώνευση με το αντίστοιχο του Ευαγγελισμού και συν-λειτουργία με τον ΕΟΠΥΥ

 14. Αιμοδοσία: έχει ήδη ενοποιηθεί με την αντίστοιχη του Ευαγγελισμού

 15. Γυναικολογικό: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

 ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ»

 Προτείνεται:

 1. Η δημιουργία Παθολογικού Ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας (Palliative Care – Hospice), καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στα Δημόσια Νοσοκομεία

 2. Η δημιουργία Κέντρου Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στα Δημόσια Νοσοκομεία

 3. Η λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων μιας στάσης (One stop) για έκδοση πιστοποιητικών

 ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ

 Προτείνεται να ενισχυθεί ο Βόρειος Άξονας της Αττικής με τη δημιουργία μιας ομάδας νοσοκομείων (hospital trust) με τη διασύνδεση των νοσοκομείων Σισμανόγλειο – Φλέμιγκ – Παίδων Πεντέλης, με την ταυτόχρονη αλλαγή χαρακτήρα του νοσοκομείου Φλέμιγκ από Γενικό Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο Αποκατάστασης.
Το ΓΝΑ Αμαλία Φλέμιγκ αποτελεί νοσοκομείο δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας ενώ παρέχει και εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας. Προτείνεται το νοσοκομείο να λειτουργήσει σε καθεστώς μερικής εφημερίας.

 Η πρόταση διαμορφώνεται ως εξής:
1. Λειτουργία Τμημάτων στα πλαίσια υποστήριξης του Σισμανογλείου
2. Δημιουργία Κλινικής Ημερήσιας Νοσηλείας (one day clinic)
3. Λειτουργία Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων,
4. Λειτουργία Μονάδα Αποκατάστασης

 Ενδεικτικά αναφέρονται:
Παθολογικό Τμήμα:
Συγχώνευση των Α’ και Β’ Παθολογικών Τμημάτων σε ένα Τμήμα.
Καρδιολογικό Τμήμα:
Συγχώνευση των Α’ και Β’ Καρδιολογικών Τμημάτων σε ένα Τμήμα.
Καρδιολογική Μονάδα: διατήρηση υφιστάμενης
Ορθοπεδικό Τμήμα: μεταφορά στο Σισμανόγλειο (χωροταξική διευθέτηση με απόφαση της 1ΗΣ ΥΠΕ)
Οφθαλμολογικό Τμήμα: μεταφορά στο ΓΟΝΚ «Άγιοι Ανάργυροι»
Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας: διατήρηση υφιστάμενης στο Α. Φλέμινγκ
Κέντρο Νεφρικής Υποστήριξης: διατήρηση στο Α. Φλέμινγκ
• Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης
• Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
Ενδοκρινολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Σισμανόγλειο
Πνευμονολογικό Τμήμα: μεταφορά στο ΓΟΝΚ
Εργαστηριακός Τομέας: συγχώνευση και συν-λειτουργία με τον αντίστοιχο του Σισμανογλείου
Ακτινολογικό Τμήμα – Μονάδα Αξονικής Τομογραφίας: διατήρηση στο Α. Φλέμινγκ
Μονάδα Ενδοσκοπήσεων: μεταφορά στο Σισμανόγλειο (χωροταξική διευθέτηση με απόφαση της 1ΗΣ ΥΠΕ)
Ουρολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Σισμανόγλειο (χωροταξική διευθέτηση με απόφαση της 1ΗΣ ΥΠΕ)
Μεταφορά – συγχώνευση με Σισμανόγλειο:
• ΩΡΛ Τμήμα
• Αιμοδοσία: συγχώνευση με αιμοδοσία Σισμανογλείου
• Νεφρολογικό Τμήμα
• Μονάδα Ενδοσοκομειακών Λοιμώξεων: συγχώνευση με αντίστοιχη του Σισμανογλείου
• Διοικητικές – Οικονομικές – Τεχνικές Υπηρεσίες: συγχώνευση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Σισμανογλείου

 ΓΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»

 Προτείνεται :

 Η πλήρης ανάπτυξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων όλων των ειδικοτήτων. Η λειτουργία τους θα γίνεται σε 2 βάρδιες.

• Η Α΄ και Β΄ Παθολογική, η Καρδιολογική, η Μονάδα Εντατικής και η Νεφρολογική ενοποιούνται σε μια Παθολογική κλινική με καρδιολογική μονάδα
• Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού παραμένει και ενισχύεται για να μπορεί να καλύψει 6 επιπλέον ασθενείς την ημέρα.
• Η Αιματολογική κλινική παραμένει στην Αγία Βαρβάρα
• Η Αιμοδοσία παραμένει στην Αγία Βαρβάρα
• Η Α΄ και Β΄ Χειρουργικές, η Ουρολογική, η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ κλινική μεταφέρονται στο ΓΝ Νίκαιας
• Το Μικροβιολογικό τμήμα παραμένει στην Αγία Βαρβάρα
• Το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα παραμένει στην Αγία Βαρβάρα
• Η Αναισθησιολογική κλινική μεταφέρεται στο ΓΝ Νίκαιας
• Η Κλινική Επ. Λοιμώξεων μεταφέρεται στο ΓΝ Νίκαιας
• Η Παιδοψυχιατρική κλινική μεταφέρεται στο ΓΝ Νίκαιας
• Το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας μεταφέρεται στο ΓΝ Νίκαιας
• Το τμήμα φυσιοθεραπείας παραμένει στην Αγία Βαρβάρα
• Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας παραμένει και εντάσσεται στην Μονάδα Ανακουφιστικής Θεραπείας
• Οι ψυχολόγοι παραμένουν και εντάσσονται στην Μονάδα Ανακουφιστικής Θεραπείας
• Θα δημιουργηθεί Μονάδα Ανακουφιστικής θεραπείας η οποία θα περιλαμβάνει
• Μονάδα Κατ οίκον Νοσηλείας
• Ημερήσια Νοσηλεία
• Ιατρείο Πόνου
• Η δημιουργία Μονάδας χρόνιων παθήσεων η οποία θα είναι ενταγμένη και θα λειτουργεί με το προσωπικό της κλινικής του Παθολογικού τομέα
• Το Ηπατολογικό Κέντρο (θα αναβαθμιστεί με ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή της Αττικής)
• Η δημιουργία Οδοντιατρικής μονάδας και ολοκληρωμένου οδοντοτεχνικού τμήματος τα οποία θα στελεχωθούν σε δεύτερο χρόνο από προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας
• Αξιοποίηση μέρους του ακινήτου για την μεταστέγαση της 2ΗΣ ΥΠΕ με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 110.000 € / έτος
• Αξιοποίηση μέρους του ακινήτου μέσω της παραχώρησης του στον ΕΟΠΥΥ για τη δημιουργία πολυϊατρείου με όλες τις ειδικότητες

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Προτείνεται από την Διοίκηση της 4ΗΣ Υγειονομικής Περιφέρειας η ενίσχυση νοσοκομείων της περιοχής της Θεσσαλονίκης με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους και καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της.

 Προτείνεται :
• Η μεταφορά 91 ατόμων από το Νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»
• Η μεταφορά 37 ατόμων από το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»
• Η μεταφορά 107 ατόμων από το ΓΝΘ «Άγιος Παύλος» – παράρτημα «Παναγία» 87 ατόμων στο Πανεπιστημιακό ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και 20 ατόμων στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

 Πέραν της μεταφοράς του προσωπικού θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά των κλινικών, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι).

 Ο στόχος της 4ΗΣ Υ ΠΕ, στον άξονα των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα είναι η βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού και η αύξηση παροχής υπηρεσιών στα μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα.

 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ, ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΙΕΝΘΥΑΕ)

 Το ΙΕΝΘΥΑΕ είναι ένα ΝΠΔΔ, του οποίου η παροχή υπηρεσιών, όπως εμφανίζεται σήμερα έχει περιοριστεί σημαντικά για τον ρόλο του.
Το υπηρετούν προσωπικό θα μεταφερθεί σε δομές του ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «η Σωτηρία» και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Άγιος Σάββας», παρέχοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες και ενισχύοντας σημαντικά τμήματα των νοσοκομείων αυτών.

 Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει τη χρήση του.