ΣΥΡΙΖΑ: Ανένδοτος αγώνας για τη Δημόσια Περίθαλψη

Η εκτίμηση  ότι το «μεγαλεπήβολο» σχέδιο του Υπουργού Υγείας για τη «μεταρρύθμιση»  του ΕΣΥ δεν είναι τίποτα άλλο από υλοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων για κλείσιμο νοσοκομείων και απολύσεις προσωπικού  , επιβεβαιώνεται καθημερινά.  Το μέλημα του κ. Γεωργιάδη δεν είναι να αντιμετωπίσει  τις αυξημένες ανάγκες υγείας του πληθυσμού στη χώρα μας, ιδιαίτερα των ανασφάλιστων ανθρώπων , αλλά να υπερκαλύψει , ως «ζηλωτής» του Μνημονίου,  τον αριθμό – στόχο  των  διαθεσιμοτήτων και της κινητικότητας στο Δημόσιο.

 Όταν όμως «δεν βγαίνουν» τα νούμερα, διευρύνεται το φάσμα των νοσοκομείων που έχουν στοχοποιηθεί ως «δεξαμενή» κινητικότητας. Έτσι λοιπόν, χωρίς να είναι στο αρχικό σχέδιο , προστέθηκε και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.  61 εργαζόμενοι του θα ενταχθούν  στο πρόγραμμα «σωτηρίας» του ΕΣΥ και της χώρας.

Ο Υπουργός υγείας έχει το θράσος να λέει ότι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υλοποιεί την ψυχιατρική μεταρρύθμιση . Όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι «στον αέρα» όλες οι δομές αποασυλοποίησης λόγω υποχρηματοδότησης  , όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι έχει «βαλτώσει»  η τομεοποίηση και η κοινοτική ψυχιατρική και όταν  μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού -οι ψυχικά ασθενείς και οι οικογένειες τους – έχουν πληγεί δραματικά από τα μνημονιακά μέτρα .

Είναι απολύτως σαφές ότι ο «εξευμενισμός» της τρόικας απαιτεί «ανθρωποθυσίες» !  Ακόμα και στο χώρο της Υγείας , που όλοι αναγνωρίζουν  ότι πάσχει από τραγικές ελλείψεις προσωπικού . Όσο για τις δεσμεύσεις του κ.Υπουργού ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος, έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις διαβεβαιώσεις που ακούμε εδώ και 3 χρόνια ότι «δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα» ! Και επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι με την «αλλαγή χαρακτήρα» ( βλ. «λειτουργικό» λουκέτο ) των 8 νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αποδιοργανωθεί πλήρως το σύστημα εφημερίας, επιστρατεύουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία . Έτσι , για να αντιληφθούν όλοι ότι έχουμε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» στη χώρα !

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει πει από την αρχή ότι το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση  του ήδη ετοιμόρροπου ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους , η μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στον ασθενή και η δημιουργία «ζωτικού χώρου» για την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα . Έχει πει, επίσης , ότι  καμιά δομή περίθαλψης και κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ . Και ότι χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Βασική  πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασφάλιση της ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης όλων των ανθρώπων , ανεξάρτητα από την εργασιακή ή ασφαλιστική τους κατάσταση , σε ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και νοσοκομειακής  περίθαλψης.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι να σταματήσουμε , με κοινό μέτωπο εργαζομένων-τοπικών κοινωνιών , την καταστροφή της δημόσιας περίθαλψης και την εξελισσόμενη υγειονομική κρίση στη χώρα. Να δημιουργήσουμε , με συλλογικότητα, κοινωνική αλληλεγγύη και εναλλακτικό σχέδιο επιβίωσης και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, τις προϋποθέσεις ενός ανένδοτου αγώνα για το δικαίωμα όλων στην Υγεία. Να οργανώσουμε  ένα  μαχητικό και  νικηφόρο κίνημα πολιτικής ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας. 

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

ΕΕΚΕ Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ