Μεγάλη και μαχητική κινητοποίηση στην Αθήνα των Εργαζόμενων στα Νοσοκομεία

22

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή ενάντια στην κατάργηση νοσοκομείων και στη διαθεσιμότητα 1.835 υγειονομικών πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της Αθήνας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επιτροπές κατοίκων, εργαζόμενοι από το δημόσιο, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΡΤ.

Ιδιαίτερα μεγάλα απεργιακά μπλοκ από τα Νοσοκομεία στα οποία μπαίνει λουκέτο, όπως του Αμ. Φλέμινγκ, της Πολυκλινικής, του Αγ. Βαρβάρα, του Πατησίων του Σπηλιοπούλειου, από εργαζόμενους τους πρώην 7ου Ν. του ΙΚΑ αλλά και σωματείων όπως το Σισμανόγλειο, το Θριάσιο, το Γεννηματάς, το ΚΑΤ κ.α.

Η συγκέντρωση ήταν μια από τις μεγαλύτερες από αυτές που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι γίνεται εν μέσω θέρους και αδειών αλλά και του γεγονότος ότι σε αυτή συμμετείχαν αποκλειστικά εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς την παρουσία εργαζομένων από την περιφέρεια.

Η μαχητική πορεία προς τη βουλή προκάλεσε το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση των πολιτών που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από πρωτοβάθμια σωματεία και απόφαση της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. η οποία είχε κηρύξει για σήμερα 4ωρη Στάση Εργασίας στην Αττική και κάλυπτε με 24ωρη απεργία τα Νοσοκομεία στην περιφέρεια που ζητούσαν απεργιακή κάλυψη.

Η πλειοψηφία των Σωματείων αρνήθηκε να ζητήσει συνάντηση με τον Υπ. Υγείας, αρνούμενα να χρησιμοποιηθούν ως όχημα στα επικοινωνιακά παιχνίδια του υπουργού, θεωρώντας ταυτόχρονα ανούσια μια συζήτηση τη στιγμή που το Υπ. Υγείας προχωρά το σχέδιο διάλυσης και εκκένωσης Νοσοκομείων αλλά και τις χιλιάδες διαθεσιμότητες εργαζομένων στην υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μικρή αντιπροσωπεία από μέλη ΔΣ της Πολυκλινικής και Νοσοκομείου Δ. Αττικής που είχαν συνάντηση μαζί του αποτέλεσε την αφορμή για να δώσει μια ακόμα «θεατρική» παράσταση ο Υπουργός Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι με δηλώσεις του πριν την συγκέντρωση ο Αδ. Γεωργιάδης είχε ισχυριστεί ότι οι διαμαρτυρόμενοι έχουν μόνο κομματικάκαι προσωπικά κίνητρα. «Σε καμιά περίπτωση δεν εκπροσωπούν το λαό» ισχυρίστηκε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «ο πραγματικός ελληνικός λαός, δεν τους ακολουθεί, γιατί ξέρει ότι αυτό που κάνουμε, πρώτον, ήταν αναγκαίο και θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ότι, δεύτερον, στο τέλος της μεταρρύθμισης στην υγεία, θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα».

Καθ όλη τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης οι εκπρόσωποι των σωματείων και οι διαδηλωτές να δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων και τις μετακινήσεις-απολύσεις του προσωπικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα Νοσοκομεία

 

Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑχαιρετίζει την σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην υγεία και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος σε υγειονομική περίθαλψη από ένα δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική του κατάσταση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τμήματος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω Αυγούστου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν την ανηλεή επίθεση τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

 Το successstory της μνημονιακής συγκυβέρνησης στον τομέα της υγείας όπως το υλοποιεί με ιδιαίτερη σπουδή ο κ. Γεωργιάδης, αποδεικνύεται άκρως ανθυγιεινό για τους πολίτες αφού περιλαμβάνει εκκενώσεις – κλείσιμο νοσοκομείων, μείωση των διαθέσιμων δημόσιων κρεβατιών, μεγέθυνση της λίστας για εξετάσεις – χειρουργεία, αύξηση των πολύωρων αναμονών στα επείγοντα περιστατικά, περισσότερα ράντζα για νοσηλεία, νέα χαράτσια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χιλιάδων υγειονομικών που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης.

 Μπροστά σε αυτή την αντικοινωνική λαίλαπα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενότητα, η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα όλων των εργαζομένων και η συμμαχία με την κοινωνία για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία και την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην υγεία και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά για την υπεράσπιση του δικαιώματος σε υγειονομική περίθαλψη από ένα δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική του κατάσταση.

Στάση Εργασίας και από τους Εργαζόμενους του Υπ. Υγείας

Ο Σύλλογος εργαζομένων στο Υπ. υγείας συμμετείχε σήμερα με στάση εργασίας στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Ο Σύλλογός μας στηρίζει την Απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ για αύριο, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας και καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην στάση εργασίας που προκηρύσσει ο Σύλλογος από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

 

Συνάδελφοι, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, αντί να δώσει λύση στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού και στο μεγάλο πρόβλημα του αποκλεισμού από την υγειονομική περίθαλψη, το Υπουργείο εντείνει τον αποκλεισμό από την υγειονομική φροντίδα στερώντας από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ακόμα και τη δυνατότητα παροχής βασικών υπηρεσιών περίθαλψης. Εν τω μεταξύ από 1-1-2014, οι ασθενείς που θα εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, θα κληθούν να καταβάλουν 25 ευρώ (ανά ημέρα) ως συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας. Ο «ανθυγιεινός» κατήφορος μπορεί να ανατραπεί με την συγκρότηση κοινωνικού μετώπου από τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και τις τοπικές κοινωνίες, υπεράσπισης του δικαιώματος όλων, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής θέσης, σε δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης.

 

Συνάδελφοι, δεν επαναπαυόμαστε ούτε λεπτό. Να δώσουμε εδώ και τώρα τον αγώνα μας για την ανατροπή!

 

Όλοι μαζί – ενωμένοι – μπορούμε να νικήσουμε!

 

                                           Για το Δ.Σ.

 

     Η Γεν.Γραμματέας                                       Ο Πρόεδρος

 

          Κ. Φράγκου                                           Δ. Σολδάτος