«Έσβησαν» τις μηχανές ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ

– Ακροδεξιές Αντιαριστερές κορώνες από τη ΔΑΚΕ

Χαμηλές «αγωνιστικές πτήσεις» επέλεξαν για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ έχοντας την ανοικτή στήριξη του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα απέρριψαν το αγωνιστικό πρόγραμμα για ένα διαρκή αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, με στόχο την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών που διαλύουν τη Δημόσια Υγεία, την Παιδεία τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και πετά στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους μέσω των διαθεσιμοτήτων που αποτελούν τον προθάλαμο των απολύσεων. Αρνήθηκαν για μια ακόμα φορά να μπουν με αποφασιστικότητα σε έναν συντονισμένο και καλά οργανωμένο αγώνα.

Απέρριψαν τόσο τις προτάσεις σωματείων όσο και του Ενωτικού Ψηφοδελτίου Ριζοσπαστικής Αριστεράς να υπάρξει Πανελλαδικό απεργιακό βήμα με την έκδοση των διαθεσιμοτήτων την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη αφού προηγηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία. Αντίθετα με τους Ψήφους της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΜΕ η πλειοψηφία του Γενικού Συμβούλιου επέλεξε να πάει μόνο σε μια στάση εργασίας της Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη χωρίς συνέχεια.

Ταυτόχρονα αρνήθηκαν ουσιαστικά ακόμα τον κοινό αγωνιστικό βηματισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες της Παιδείας και της Τοπικής αυτοδιοίκησης, με την κήρυξη από κοινού το 2ο Δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ενός διαρκούς ανυποχώρητου αγώνα με ένα πρόγραμμα καθημερινών κινητοποιήσεων. Εξουσιοδότησαν απλώς την Εκτελεστική Επιτροπή για κάποιο; αγωνιστικό βήμα γύρω στις 15 Σεπτέμβρη.

Στήριξη σε αυτές τις επιλογές έδωσε και η παράταξη της ΔΑΚΕ της οποίας οι εκπρόσωποι  επιδόθηκαν για μια ακόμα φορά σε ακροδεξιές κορώνες και σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στις δυνάμεις της Αριστεράς. Έφτασαν στο σημείο να μιλούν για μαύρο και κόκκινο φασισμό και να επαναλαμβάνουν τον ισχυρισμό για σύνδεση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και καταδικάστηκε από τα σύνολο των υπολοίπων παρατάξεων, με αποτέλεσμα η ΔΑΚΕ να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση. Είχε βεβαίως φροντίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή να είχε συμφωνήσει στις χαμηλές «αγωνιστικές πτήσεις» που αποφάσισαν στη συνέχεια η ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΜΕ

Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τόσο άμεσων παρεμβάσεων όσο και για το χρονικό διάστημα μετά τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ το οποίο στηρίχθηκε και από τον εκπρόσωπο των Συσπειρώσεων στο Γενικό Συμβούλιο. Ο κορμός αυτού του προγράμματος στηρίχθηκε στην πρόταση που κατέθεσαν οι συνάδελφοι από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Δείτε το βασικό κορμό αυτού του αγωνιστικού προγράμματος.

 Τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας επιβαρύνονται με τα νέα μνημονιακά μέτρα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται να ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, παρατείνοντας έτσι το μαρτύριο που ζει η πλειονότητα της κοινωνίας και αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τα αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών.

Ο Σεπτέμβρης που έρχεται δείχνει να είναι ο πιο καταστροφικός μήνας των μνημονιακών χρόνων, με κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, αφού η συγκυβέρνηση και η τρόικα προωθούν νέα καταστροφικά μέτρα, στο πλαίσιο της βάρβαρης καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης επιδρομής.

 Η τρόικα και η κυβέρνηση δίνουν τα ρέστα τους για να προλάβουν να «ολοκληρώσουν» όλο το σχέδιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στην πλήρη ανατροπή του εργατικού δικαίου και στη συρρίκνωση -έως του σημείου της εξαφάνισης- των κοινωνικών δικαιωμάτων.

 Με μέτρα-τελεσίγραφα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας, εκτροχιάζουν ακόμα και την ίδια τη Δημοκρατία και αποκαλύπτουν το πιο στυγνό πρόσωπο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που έχουμε ποτέ γνωρίσει.

 Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προσπάθεια εξολόθρευσης από:

 – Ό,τι έχει απομείνει και σχετίζεται με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές δομές και υποδομές, την ίδια τη Δημοκρατία.

 – Ό,τι έχει απομείνει από την προστασία και τη συλλογική συγκρότηση της εργασίας.

 Το κύμα αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο τομέα της Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη  περιλαμβάνει:

  • Τη μεταφορά της δαπάνης υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απευθείας στους πολίτες ( χαράτσια στην πρόσβαση και εισαγωγή στα Δημόσια Νοσοκομεία, αυξήσεις συμμετοχών ασφαλισμένων σε εξετάσεις και φάρμακα, μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των φαρμάκων που βρίσκονται έξω από ασφαλιστική κάλυψη , εκτεταμένη συρρίκνωση ασφαλιστικών παροχών υγείας κλπ). Εμπέδωση στη συνείδηση του λαού ότι η υγεία είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό .
  • Εκτεταμένο πρόγραμμα (κατά κύματα) καταργήσεων-συγχωνεύσεων – συρρικνώσεων δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας και μετακινήσεων μέσω της διαθεσιμότητας – κινητικότητας αλλά και απολύσεων προσωπικού του ΕΣΥ.
  • Πλήρη οργανωτική και λειτουργική αποδιάρθρωση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ με στόχο να παραδοθεί πλήρως η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο μεγάλο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
  • Αριθμητική συρρίκνωση του προσωπικού που στελεχώνει τις δομές του ΕΣΥ και μείωση του μισθολογικού του κόστους. (χαμηλά αμειβόμενο , ευέλικτο δυναμικό)
  • Προώθηση της λειτουργίας όσων «δημόσιων» δομών και υπηρεσιών υγείας διατηρηθούν, σαν   ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες (ανώνυμες εταιρείες), με μείωση μέχρι κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησής τους. Όσες αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από αυτό το πλαίσιο θα κλείνουν.
  • Οι αναδιαρθρώσεις αυτές (και στο χώρο της Υγείας) ήταν σχεδιασμένες από δεκαετίες στα πλαίσια της ΕΕ και όχι μόνο, μάλιστα σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουν από χρόνια       εφαρμοστεί, αλλά και στη χώρα μας τμήματά τους, αποσπασματικά, είχαν κατά καιρούς τεθεί σε εφαρμογή.
  • Σήμερα στην Ελλάδα, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, όλο αυτό το πλέγμα των αναδιαρθρώσεων (και στο χώρο της Υγείας) περνά μέσα από τα αλλεπάλληλα μνημόνια (τα οποία μνημόνια αποτελούν το όχημα επιβολής και εφαρμογής όλων των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη ο ελληνικός καπιταλισμός , στα πλαίσια πάντα της επιβίωσής του και συμμετοχής του στην ΕΕ), που έχουν υπογράψει και υπογράφουν οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις με την ΕΕ ,το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τις αναδιαρθρώσεις αυτές τις στηρίζει όλο το αστικό πλέγμα εξουσίας και βρίσκονται υπό την επιτροπεία και το διαρκή έλεγχο της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Είναι απαραίτητες και ζωτικής σημασίας   και για τον ελληνικό καπιταλισμό αλλά βεβαίως και για διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς ανοίγουν το δρόμο (παραχωρούν ζωτικό χώρο και τις αναγκαίες εργασιακές συνθήκες) για κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις από κεφάλαια που σήμερα λιμνάζουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν βρίσκουν χώρο για κερδοφόρες επενδύσεις.
  • Το πρόγραμμα αυτό των αναδιαρθρώσεων έχει τεθεί σε εφαρμογή όπως προείπαμε και στο χώρο της Υγείας και ήδη οι καταστροφικές συνέπειές       του είναι ορατές τόσο στην Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού όσο και στη λειτουργία των υπαρχουσών δημόσιων δομών του ΕΣΥ.
  • Αν συμφωνούμε μέχρις εδώ , τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο και ιδιαίτερης βαρύτητας πρόγραμμα, για το οποίο το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα, με κάθε κόστος, για την εφαρμογή του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναδιευθετεί τις σχέσεις κεφαλαίου και εργασίας σε μια νέα αρχιτεκτονική , που φέρνει τις δυνάμεις της εργασίας τον 21ο αιώνα ,σε πολύ χειρότερη θέση από ότι τον 20ο αιώνα. Έχουμε να κάνουμε με έναν ταξικό πόλεμο, μια σύγκρουση, στην οποία η επίθεση του κεφαλαίου είναι μαζική , σαρωτική. Απέναντί της βρήκε και βρίσκει ένα συνδικαλιστικό κίνημα σε γενικές γραμμές ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο, κατακερματισμένο και οργανωτικά ευάλωτο και αδύναμο. Να γιατί παρά τις όποιες αντιδράσεις (και υπήρξαν και υπάρχουν βεβαίως αντιδράσεις, έστω και πολύ κάτω από τις ανάγκες και το μέγεθος της επίθεσης ), μέχρι στιγμής όλο αυτό το πλέγμα αναδιαρθρώσεων εφαρμόζεται μέχρι… τελείας. 

Και αυτή τη στιγμή το κίνημα των υγειονομικών (παρά κάποιες εξαιρέσεις από ορισμένα σωματεία εργαζομένων που έχουν ήδη αναπτύξει μια σοβαρή  δραστηριότητα) χρειάζεται σχέδιο που δεν έχει, οργάνωση μάχης που δεν έχει, συμμαχίες και προπαντός να γίνει καθολικά κατανοητό ότι η σύγκρουση θα είναι χρονικά παρατεταμένη. Δεν θα λύσουμε τους λογαριασμούς μας με μια ή δυο ή τρεις ξέμπαρκες 24ωρες απεργίες.

Λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία από τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα σύγκρουσης και των κινητοποιήσεων προκειμένου οι δυνάμεις της εργασίας να ανασχέσουν και να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. και τις καταστροφικές ανατροπές που συντελούνται τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και ειδικότερα στο χώρος της υγείας προτείνουμε να αποφασιστει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε νικηφόρα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

1. Παντού σε όλα τα σωματεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, να προχωρήσουν σε μαζικές συνελεύσεις των εργαζομένων, στις οποίες να τεθεί για έγκριση το απεργιακό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Στις συνελεύσεις αυτές, σε κάθε σωματείο, πρέπει να χαραχθεί επιπλέον ένα τοπικό   σχέδιο δράσης που πρέπει να περιλαμβάνει,

α. Πρόγραμμα ενημέρωσης, με τη χρήση κάθε διαθέσιμου μέσου, όλου του πληθυσμού της περιοχής και όχι μόνο των διαφόρων φορέων.

β. Συγκρότηση πλατειών, ανοιχτών επιτροπών αγώνα με τη συμμετοχή σωματείων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιουχικών σωματείων, επιτροπών ανέργων, άλλων συλλογικοτήτων κλπ, ακόμη και μεμονωμένων   πολιτών, που θα έχουν ως στόχο την υπεράσπιση των υπηρεσιών που παρέχουν κοινωνικά αγαθά (Υγείας Παιδείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών κλπ) και του δικαιώματος στην εργασία

γ. Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων και των επιτροπών αγώνα να διαμορφωθεί ένα κλιμακούμενο και πάντα με όρους μαζικής συμμετοχής   πρόγραμμα πολύμορφων δράσεων και  κινητοποιήσεων σε κάθε περιοχή. 

2. Σύγκλιση των Γενικών Συμβουλίων ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, απαραίτητα με την καθολική συμμετοχή όλων των ΔΣ των σωματείων, συνδικαλιστικών επιτροπών γιατρών και των ενώσεων, όπου οι εκπρόσωποι των ΔΣ , των επιτροπών και ενώσεων θα μεταφέρουν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων. Μέσα από αυτή  τη συνεδρίαση να αποφασιστεί η κήρυξη του χώρου σε κατάσταση διαρκούς κινητοποίησης, να καθοριστεί επακριβώς ένα πανελλαδικής κλίμακας σχέδιο κλιμακούμενης   δράσης των υγειονομικών 

3. Συντονισμός και κοινές πρωτοβουλίες των  σωματείων των υγειονομικών σε περιοχή αλλά και σε κεντρικό επίπεδο της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ  με άλλες Ομοσπονδίες εργαζομένων που έχουν ήδη μπει ή σύντομα θα μπουν σε διαδικασία κινητοποιήσεων όπως πχ εκπαιδευτικοί, ΟΤΑ, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, κλάδοι του ιδιωτικού τομέα.

4. Από το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη μπαίνουμε μαζί με άλλους κλάδους εργαζομένων σε έναν διαρκή και σκληρό αγώνα χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης (Πανελλαδικά Συλλαλητήρια, παρατεταμένο απεργιακό αγώνα, Καταλήψεις Υπηρεσιών, Κινητοποιήσεις ανά Περιοχή κλπ)    με στόχο την ανατροπή των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλουν συγκυβέρνηση – ΕΕ- ΔΝΤ και όσων τις υλοποιούν με κατάργηση των μνημονίων , των δανειακών συμβάσεων και σύγκρουση με τις πολιτικές του Κεφαλαίου της ΕΕ του ΔΝΤ

5. Μέχρι το Πρώτο Δεκαήμερο το Σεπτέμβρη εντείνονται οι κινητοποιήσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και με απεργιακή μορφή σε όλα τα Νοσοκομεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, (χρόνο επίδοσης των διαθεσιμοτήτων) και παίρνονται μέτρα για το χτίσιμο τοπικών πρωτοβουλιών αγώνα για στήριξη των Νοσοκομείων, των σχολείων και των κοινωνικών υπηρεσιών. Στήριξη αποφάσεων από Σωματεία Νοσοκομείων για να διατηρηθούν ανοικτά ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο σε αυτά. Ταυτόχρονα παίρνονται οργανωτικά μέτρα για μαζική συμμετοχή των Σωματείων ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας στην Διαδήλωση των Συνδικάτων στην ΔΕΘ.