Τα Λουκέτα σε ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία στην υπηρεσία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Ολόκληρη η συνέντευξη Γεωργιάδη στο ΒΗΜΑ

Η σημερινή συνέντευξη Γεωργιάδη στην Εφημερίδα το ΒΗΜΑ φαίνεται ότι έρχεται να υπηρετήσει τους μνημονιακούς σχεδιασμούς και εντάσσεται στην προσπάθεια να μετρηθούν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων και της κοινωνίας και να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για να προχωρήσουν τρεις μεγάλες και βίαιες ανατροπές στον χώρο της υγείας.

Η πρώτη αφορά την κατάργηση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, η δεύτερη το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων στην περιφέρεια και η τρίτη την επιβολή νέων πρόσθετων επιβαρύνσεων στους ασφαλισμένους στη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε να σχολιάσουμε την πρώτη επιλογή, δηλαδή την διάλυση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Τις άλλες δύο, δεν είναι όμως και οι μοναδικές επιδιώξεις της συγκυβέρνησης, της τρόικας και του κεφαλαίου θα επιχειρήσουμε να σχολιάσουμε σε επόμενο δημοσίευμα.

Στο ζήτημα των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ το μνημονιακό ΒΗΜΑ έρχεται ως «λαγός» να την παρουσιάσει ως αυτονόητη, γεγονός που οδηγεί στην κατάργηση κάθε δημόσιας δομής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την μετατροπή του οργανισμούς ως φορέα που θα «αγοράζει» υπηρεσίες από τους ιδιώτες.

Οι αμφίσημες απαντήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και οι χλιαρές διαψεύσεις του, ότι δήθεν δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, μόνο ως έμμεση άλλα σαφής ομολογία μπορούν να ερμηνευτούν.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Η εικόνα που παρουσιάζει πλέον ο ΕΟΠΥΥ στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως τραγική. Οι υγειονομικές υπηρεσίες υγείας του οργανισμού τα δύο τελευταία χρόνια μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι δομές του υπολειτουργούν πλήρως. Το σχέδιο παραχώρησης των ιδιαίτερα των εργαστηριακών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα προχωρά αυτή την περίοδο χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατα δημοσιεύματα αποκαλύφθηκε ότι μόνο το 4% των εργαστηριακών εξετάσεων γίνονται στα εργαστήρια του Οργανισμού. Να επισημάνουμε απλώς ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που αποτελούσαν το 55% των ασφαλισμένων η πλειονότητα των εξετάσεων γίνονταν στα δικά του εργαστήρια ενώ των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στο σύνολό τους στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας. Ενώ λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ παρέλαβε τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και έχει σχεδόν το 100% των ασφαλισμένων κατάφερε μέσα σε δυο χρόνια να παραδώσει στο σύνολό τους, σχεδόν, τις εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιώτες. Οι τραγικές ελλείψεις σε αντιδραστήρια και στελέχωση λειτούργησαν «αποτελεσματικά» για να παραδοθεί ουσιαστικά ο εργαστηριακός έλεγχος στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι φανερό ότι ακόμα και για ιατρική εξέταση να προσέρχονταν κάποιος στον ΕΟΠΥΥ, θα αντιμετώπιζε το ζήτημα να τρέχει σε ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να κάνει τις αναγκαίες εξετάσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την δήθεν ελεύθερη πρόσβαση στους ιδιώτες γιατρούς και τα προβλήματα στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ διαλύουν ότι έχει απομείνει όρθιο στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να παρουσιάσει ότι το πρόβλημα είναι το εργασιακό μέλλον των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Κρύβει με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι έχουν αποφασίσει μαζί με την τρόικα να παραδώσουν όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ιδιώτες, με πρωταγωνιστικό ρόλο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούν στην υγεία και την ασφάλιση. (είναι πρόσφατη η σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Τα λιμνάζοντα νερά του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου και ιδιαίτερα του Γερμανικού φαίνεται ότι θα βρουν αγκυροβόλιο και στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας.

Το ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει βεβαίως αρκετούς παραμέτρους και στη χώρα μας αφού μάλιστα αποτελεί το βασικό παράγοντα της εκτίναξης στα ύψη των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Γι αυτό προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι τα συνδικάτα, παραμένουν άφωνα τόσο στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών του οργανισμού όσο και στην πλήρη παράδοση σε ιδιώτες των υπηρεσιών που σήμερα προσφέρει.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Άδωνι Γεωργιάδη στο ΒΗΜΑ

 

κ Κύριε υπουργέ, η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι τόσο κακή, όπως την περιγράφετε, ή υπερβάλλετε και λιγάκι

Ο ΕΟΠΥΥ είναι μια μεγάλη και σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί, κύριε Χιώτη. Επειδή δυστυχώς στην Ελλάδα όλα γίνονται βιαστικά και την τελευταία στιγμή, ξεκίνησε με πολλά δομικά προβλήματα, τα οποία του δημιουργούν τεράστια ζητήματα. Παρά τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει λοιπόν, εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθυστερεί να πληρώσει πολλούς από τους προμηθευτές του και γενικώς αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε τη μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ .

Τι μπορεί να αλλάξει έτσι ώστε ο ΕΟΠΥΥ να εξυγιανθεί

Οι ειδικοί οι οποίοι μας συμβουλεύουν και δεν αναφέρομαι μόνο στους ξένους ειδικούς, αναφέρομαι και στους έλληνες ειδικούς έχουν πολλές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να αλλάξουν ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ και ο τρόπος που λειτουργεί. Αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε χωρίς ταμπού, όσο κι αν κάποιοι είναι βέβαιο ότι θα ενοχληθούν. Παραδείγματος χάριν: Το αν θα είναι μόνο ασφαλιστικός οργανισμός ή αν θα εξακολουθήσει να είναι, όπως σήμερα, ασφαλιστικός οργανισμός και πάροχος υπηρεσιών υγείας είναι μια συζήτηση που μας έχει τεθεί στο τραπέζι και νομίζω ότι πρέπει να την κάνουμε με θάρρος . m

Μελετάτε δηλαδή το ενδεχόμενο να πάψει ο ΕΟΠΥΥ να παρέχει υπηρεσίες υγείας Γιατί να πάψει να αγοράζει είναι αδύνατον, σωστά;

Μελετάμε και το τονίζω , μελετάμε, δεν σημαίνει ότι έχουμε λάβει καμία απόφαση, όλα τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί καλύτερα. Ένα από αυτά τα σενάρια είναι και αυτό .

Αυτό σημαίνει, αν καταλαβαίνω καλά, ότι ή οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα απολυθούν, γιατί δεν θα υπάρχουν ιατρεία του ΕΟΠΥΥ πλέον, ή ότι θα μεταταχθούν στο ΕΣΥ αλλά θα εξακολουθήσουν να εργάζονται όπως εργάζονται. Σωστά

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λάβουμε καμία απόφαση που θα οδηγούσε 6.000 γιατρούς σε απόλυση, αν αυτό με ρωτάτε. Άρα αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει .

Συνεπώς θα μεταταχθούν στο ΕΣΥ…

Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Όταν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, θα ολοκληρωθεί και θα δούμε… .

Αν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, αντιλαμβάνεστε τι θόρυβο θα προκαλέσει Οι αντιδράσεις θα είναι τόσο έντονες που ή θα αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε τέτοιες σκέψεις ή θα παραλύσουν για μήνες τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Ας μην προκαταλαμβάνουμε την όποια απόφαση μπορεί να λάβουμε… Η συζήτηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τη γνωστή έκθεση που είχε κάνει η Task Force από την αρχή του τρέχοντος έτους. Σας λέω, εμείς κάνουμε διάφορες συζητήσεις. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στο ποιο θα είναι το βέλτιστο. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό στο οποίο τελικά θα καταλήξουμε, όποιο και αν είναι αυτό, θα έρθει ως αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου και αφού θα έχουμε διασφαλίσει όλες εκείνες τις συνθήκες που δεν θα επιτρέπουν σε κάποιον να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση .

Αντιλαμβάνομαι πάντως ότι δεν το απορρίπτετε εκ των προτέρων όπως απορρίπτετε εκ των προτέρων το ενδεχόμενο απόλυσης έστω και ενός γιατρού.

Ναι, απόλυση έστω και ενός γιατρού δεν πρόκειται να υπάρξει .

Και ασφαλώς σας απασχολεί και η συμμετοχή του υπουργείου Υγείας στο δεύτερο κύμα κινητικότητας που προετοιμάζει η κυβέρνηση…

Ασφαλώς. Η συμμετοχή του υπουργείου Υγείας στους πρώτους 12.500 υπαλλήλους της κινητικότητας ήταν σημαντική. Και σημαντική θα πρέπει να είναι και στο δεύτερο κύμα που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου .

Με τούτα και με τ» άλλα πάντως έχετε ανοίξει μια μετωπική σύγκρουση με τους γιατρούς. Δίνετε την εντύπωση, με την πολιτική που ασκείτε, ότι οι γιατροί είναι αυτοί που ευθύνονται για τη μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΥΥ.

Πρώτα απ’ όλα η προηγούμενη συζήτηση δεν έχει χαρακτήρα μετωπικής αντιπαράθεσης με τους γιατρούς. Πολλοί γιατροί, πρέπει να σας πω, δηλώνουν σύμφωνοι με τις πρωτοβουλίες μας. Και εγώ τιμώ τον έλληνα γιατρό, έχει εξαιρετική φήμη στον κόσμο και γι’ αυτό έχει και μεγάλη ζήτηση ο έλληνας γιατρός στο εξωτερικό. Δεν θεωρώ όλους τους γιατρούς κλέφτες και απατεώνες. Ασφαλώς όμως εμπλέκονται και γιατροί σε αυτόν τον κύκλο της προκλητής ζήτησης που σίγουρα υπάρχει στον χώρο της Υγείας και την οποία έχει πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος. Όχι μόνο γιατροί, αλλά σίγουρα και κάποιοι γιατροί… .

Και στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί οι γιατροί για παράνομο πλουτισμό και εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αλλά οι κυβερνητικές καταγγελίες δεν επαληθεύτηκαν από τους ελέγχους που ακολούθησαν…

Έχουμε αποφασίσει, και ήδη το κάνουμε, γιατί έχουμε παραδώσει και τα πρώτα στοιχεία στο ΣΕΥΠ και στο ΣΔΟΕ, ότι θα αξιοποιήσουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως εργαλείο ελέγχου. Όσοι γιατροί, δηλαδή, με έναν τρόπο που δεν δικαιολογείται από την ειδικότητα τους και από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκονται, φαίνονται ότι βρίσκονται πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ειδικότητας τους και κυρίως όσοι φαίνεται ότι εκτελούν τις συνταγές τους είτε μέσω συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών, κατά τεράστιο ποσοστό, είτε σε συγκεκριμένα φαρμακεία κατά τεράστιο ποσοστό, αυτοί θα ελεγχθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα, γιατί αυτοί δημιουργούν την υπόνοια της προκλητής ζήτησης. Πιστεύω όμως ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αυτή είναι η εντολή που έχω δώσει προσωπικά στο ΣΕΥΠ και το αίτημα που έχω κάνει προς το ΣΔΟΕ θα έχουμε τέτοια στοιχεία και να είστε βέβαιοι ότι όσοι αποδεδειγμένα έχουν κάνει προκλητή ζήτηση θα σταλούν στον εισαγγελέα .

Και θα πάψουν να παρέχουν και τις υπηρεσίες τους στον ΕΟΠΥΥ

Ασφαλώς. Όποιος γιατρός συλληφθεί να έχει κάνει προκλητή ζήτηση θα φύγει από το σήμα του ΕΟΠΥΥ .

Αν αποδειχθεί η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων γιατρών, θα δώσετε και τα ονόματα τους στη δημοσιότητα

Υπάρχουν τα πλαίσια του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και o υπουργός δεν μπορεί να παρονομή οει. Εγώ δεν σας κρύβω ότι πολύ θα το ήθελα να μπορώ να το κάνω. Φοβάμαι ότι χρειάζονται, αν θυμάμαι καλά τον νόμο, τελεσίδικες αποφάσεις νια να δώσεις ονόματα στη δημοσιότητα .

Τι θα γίνει με τη συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων, Από τις εγκυκλίους που έχετε εκδώσει τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται η εντύπωση ότι ουσιαστικά καταργείτε τον νόμο περί γενοσήμων και υιοθετείτε τις απόψεις των γιατρών.

Το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει. Εμείς κάνουμε πανεθνική εκστρατεία για το γενόσημο. Καλούμε τους πάντες σε εθνική εκστρατεία για την επίτευξη του εθνικού στόχου του 60% στη διείσδυση της αγοράς φαρμάκου. Αν δεν πιάσουμε αυτόν τον στόχο, θα έχουμε αποτύχει ως σύστημα. Τα γενόσημα είναι καλά φάρμακα, είναι ασφαλή φάρμακα, και αν κάποιος γιατρός επιμένει να μας δίνει ένα φάρμακο όχι γενόσημο για μια συγκεκριμένη πάθηση που αποδεδειγμένα το γενόσημο θεραπεύει, αυτό μας δημιουργεί μεγάλες υπόνοιες και πρέπει και στον ασθενή να δημιουργεί μεγάλες υπόνοιες .

Μα όταν επιτρέπετε με την εγκύκλιο σας να αναγράφεται η εμπορική ονομασία ταυτόχρονα με τη δραστική ουσία…

Όχι, όχι, πουθενά δεν το έχουμε επιτρέψει αυτό εμείς. Η εγκύκλιος είναι πάρα πολύ σαφής. Απαγορεύεται η εμπορική ονομαστά. Και μάλιστα απαγορεύεται ονομαστικά και στο βιβλιάριο, στο οποίο ως τώρα πολλοί έγραφαν με το χέρι την εμπορική ονομαστά. Οι ποινές θα είναι σκληρές για τους παραβάτες και η έξοδος από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ γιατρού που στο βιβλιάριο γράφει εμπορική ονομαστά είναι βεβαία και αμετάκλητη. Αυτό που έγινε είναι ότι έχει μείνει στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού, όπως ήταν από τον νόμο, το π θα γράφει στα σχόλια. Εμείς όμως ξεκαθαρίζουμε ότι η εμπορική ονομασία απαγορεύεται. Τώρα, στα σχόλια το τι θα κάνει ο γιατρός, αστός αναλαμβάνει και την ευθύνη. Ο φαρμακοποιός έχει ρητή εγκύκλιο από τον ΕΟΠΥΥ να δίνει το φθηνότερο γενόσημο της δραστικής ουσίας που υποχρεωτικά γράφει ο γιατρός. Εάν τώρα o ασθενής επιμένει να πάρει ένα ακριβότερο φάρμακο, τότε αυτή τη διαφορά θα την πληρώνει από την τσέπη του. Δεν θα την πληρώνει το κράτος, δεν θα την πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος .

Θα ισχύσει τελικώς αυτό το εισιτήριο που διαβάζω στις εφημερίδες, 25 ευρώ για τα νοσήλια στα νοσοκομεία

Χαίρομαι που είστε διαβασμένος, γιατί’ είπατε για τα νοσήλια. Δεν είναι εισιτήριο, είναι για τα νοσήλια. Εισιτήριο υπάρχει και είναι 5 ευρώ και θα παραμείνει 5 ευρώ. Όμως έχουμε δεσμευθεί, εννοώ έχουμε δεσμευθεί από το παρελθόν, ότι από 1ης Ιανουαρίου 2014 όσοι κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία θα πληρώνουν και 25 ευρώ συμμετοχή. Αυτό είναι ένα μέτρο που έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη κάποιων στόχων ως προς τις δαπάνες και τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων. Επειδή εφέτος έχουμε πάει πολύ καλύτερα ως προς αυτόν τον στόχο, πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που μπορούμε να επανεξετάσουμε εν μέρει, εν συνόλω και σε κάποιες πτυχές του.

Έχετε μετανιώσει για τη φράση τι εστί βερίκοκο που εκστομίσατε

Ήταν μια φράση μου προς τους συνδικαλιστές της Αριστεράς της Πολυκλινικής, οι οποίοι κάνουν όλη αυτή τη φασαρία για το ότι θα μετακομίσουν από την Πολυκλινική στον «Ευαγγελισμό». Και αυτό που προσπάθησα να πω ήταν ότι σε μια εποχή που οι άνθρωποι χάνουν στον ιδιωτικό τομέα τη δουλειά τους σε τόσο μεγάλους αριθμούς και μένουν στην ανεργία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η εικόνα ενός εργαζομένου που κάνει τόση φασαρία για ένα χιλιόμετρο μετακίνηση είναι υπερβολική. Αυτή ήταν η έννοια της φράσης. Ξέρετε, κύριε Χιώτη, εγώ και ως πολίτης πάντα σιχαινόμουν τον ξύλινο λόγο στην πολιτική και το ίδιο κάνω και τώρα που είμαι πολιτικός. Και πρέπει να σας πω και κάτι άλλο: Δεν έχω λάβει περισσότερα συγχαρητήρια μέχρι σήμερα στην πολιτική μου ζωή από ό,τι για αυτή τη φράση