Διαθεσιμότητες κατά κύματα… στην υγεία

23

Η συμμετοχή της υγείας στο δεύτερο κύμα της κινητικότητας (βλέπε διαθεσιμότητες), θα είναι σημαντική, όπως σημαντική ήταν και στο πρώτο κύμα, τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στο Κυριακάτικο Βήμα. Η δήλωση αυτή γίνεται δύο μέρες πριν από την ημέρα που 1650 εργαζόμενοι πήραν «φύλα πορείας» εξόδου από τα Νοσοκομεία.

Επισημαίνουμε απλώς ότι αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλούσε για 1250 εργαζόμενους φέτος, ενώ δεν πρόβλεπε τουλάχιστον για φέτος άλλες διαθεσιμότητες. Σήμερα μιλά για νέο κύμα που θα εκδηλωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη και θα είναι μάλιστα μεγάλο, όπως και το προηγούμενο.

Η κυνικότητα αυτής της απάντησης θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια δήλωση «νομιμοφροσύνης» στις απαιτήσεις της τρόικα και τους μνημονιακούς στόχους αλλά πολύ πιθανόν να τυγχάνει και μιας επιπλέον ερμηνείας.

Ίσως ο κ. Γεωργιάδης να ήθελε να προϊδεάσει εργαζόμενους και την κοινωνία ότι η έκταση των λουκέτων σε Νοσοκομεία και δομές του ΕΟΠΥΥ αλλά και του αριθμού των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν έχει καμία σχέση με όσα ο ίδιος δήλωνε αρχικά.

Το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων στην περιφέρεια, εκατοντάδων κλινικών, η κατάργηση χιλιάδων κρεβατιών με ξαφνικό θάνατο θα οδηγήσουν σε οι χιλιάδες διαθεσιμότητες εργαζομένων σε αυτά τα Νοσοκομεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι διαθεσιμότητες στην περιφέρεια θα ξεπεράσουν τις τρεις χιλιάδες ενώ στο σύνολο σε αυτές τις δύο φάσεις θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν τις πέντε χιλιάδες εργαζόμενους.

Βεβαίως ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους αυτούς ότι θα τους μεταφέρει σε όμορα Νοσοκομεία αφού αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην περίπτωση των περιφερειακών Νοσοκομείων.

Όμως οι διαθεσιμότητες και τα λουκέτα σε κλινικές και υπηρεσίες Νοσοκομείων δεν σταματά εδώ αφού με βάση την ψευτοαξιολόγηση τα νέα οργανογράμματα των Νοσοκομείων αλλά και την επικείμενη κατάργηση υπηρεσιών οι διαθεσιμότητες θα συνεχιστούν κατά κύματα.

Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση διάλυσης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που θα προσφέρει χιλιάδες εργαζόμενους στις ανθρωποθυσίες που σχεδιάζουν η συγκυβέρνηση και η τρόικα. Επίσης γνωστές είναι οι αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράδοση του εργαστηριακού τομέα και των υπηρεσιών πληροφορικής σε ιδιώτες, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα ακόμα κύμα διαθεσιμοτήτων. Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει από την προσοχή μας η εκφρασμένη απόφαση της Κυβέρνησης να διαλύσει και τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στον οποίο εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Όσοι λοιπόν δεν αντιλαμβάνονται, ή διαδίδουν ότι οι διαθεσιμότητες θα περιοριστούν στις 2500 στην υγεία, όσοι διαβεβαιώνουν ότι στο τέλος (αν υπάρχει τέλος σε αυτή την επιχείρηση διάλυσης και ανθρωποθυσίας), σύντομα θα διαψευστούν οικτρά. Είναι άλλωστε γνωστές οι δηλώσεις Μητσοτάκη ότι η διαθεσιμότητα ήρθε για να μείνει και θα αποτελεί μόνιμη επιλογή της συγκυβέρνησης στο μέλλον.

Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική επιχείρηση για το υγειονομικό κίνημα και τους εργαζομένους δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αντίσταση και τον αγώνα. Ο αγώνας διαρκείας που αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου και η ΑΔΕΔΥ με αφετηρία την 48ωρη Απεργία στις 18-19 Σεπτέμβρη ανοίγει το δρόμο για μπει ένα φρένο στη διάλυση των Νοσοκομείων, στην ανθρωποθυσία των διαθεσιμοτήτων με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταστρέφει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.