Τα «ψιλά γράμματα» της «αλληλοκατανόησης» Γεωργιάδη – Τρόικα.

του Aristerix

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε, μπορούμε μάλιστα να πούμε με σχετική «επιτυχία», να μεταφέρει το «γήπεδο» της αντιπαράθεσης στην υγεία, στο θέμα των διαθεσιμοτήτων, εκεί δηλαδή που «βόλευε» σε αυτή τη φάση την Κυβέρνηση για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τους μνημονιακούς στόχους.

Απέφυγε σαν ο «διάβολος το λιβάνι» να αναφερθεί στον μνημονιακό στόχο για το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων και επικέντρωσε με το γνωστό δημαγωγικό τρόπο στην επανατοποθέτηση τω εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τα Νοσοκομεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (δείτε τα στοιχήματα και τα βερίκοκα…).

Είναι γνωστό ότι με βάση τους αρχικούς μνημονικούς στόχους ο αριθμός τω κλινών στα Δημόσια Νοσοκομεία δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 33.000. Αν αυτός ο στόχος παρέμενε μέχρι σήμερα σε αυτό το επίπεδο έχει ήδη σχεδόν επιτευχθεί.

Το λέμε αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ τα κρεβάτια στις αρχές του 2013 ήταν λίγο παραπάνω από τα 34 χιλιάδες και συγκεκριμένα 34410. Αν από αυτά αφαιρεθούν 800 περίπου κρεβάτια που χάθηκαν με το κλείσιμο των Νοσοκομείων του πρώην ΙΚΑ και τα 8 που έβαλε λουκέτο το υπουργείο ο «στόχος» της μείωσης των κρεβατιών έχει σχεδόν «επιτευχθεί».

Όμως είναι γνωστό ότι το υπουργείο και η τρόικα δεν σταματούν εδώ. Έχουν βάλει στο στόχαστρο πάνω από 30 Νοσοκομεία της περιφέρειας στα οποία είναι ανεπτυγμένα αρκετές χιλιάδες κρεβάτια. Είναι λοιπόν φανερό ότι το δεύτερο κύμα μετά το Σεπτέμβρη θα οδηγήσει πέρα από το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων και σε κατάργηση χιλιάδων κρεβατιών στην περιφέρεια. Σε αυτή την περίπτωση αριθμός των ανεπτυγμένων κρεβατιών όχι μόνο δεν θα είναι 33 χιλιάδες όπως αρχικά πρόβλεπαν οι μνημονιακοί στόχοι αλλά θα κατρακυλήσουν πολύ κάτω από τις 30 χιλιάδες.

Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτό είναι αρκετό για την Κυβέρνηση και της τρόικα. Οι ψευτοαξιολογήσεις και τα σχέδια για συρρίκνωση κλινικών και υπηρεσιών στα Νοσοκομεία που υποτίθεται ότι διασώζονται θα μειώσει ακόμα περισσότερο και αυτό τον αριθμό των κρεβατιών στα Νοσοκομεία.

Τότε προφανώς ο Άδωνις ή κάποιος άλλος μνημονιακός υπουργός σίγουρα θα αναφωνήσει: …μα μπορούμε να έχουμε 25 χιλιάδες κρεβάτια και να υπηρετούν 80 χιλιάδες εργαζόμενοι; Είναι πολλοί, πάρα πολλοί, ας πάνε μερικοί στα σπίτια τους…

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και μερικές ανθρωποθυσίες στο πρώτο κύμα των διαθεσιμοτήτων, γεγονός που δεν αποτελεί τον πρώτο στόχο της Κυβέρνησης σε αυτή τη φάση. Είναι όμως σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί στο δεύτερο κύμα λουκέτων σε Νοσοκομεία που ακολουθεί στην περιφέρεια, ενώ η μεγάλη σφαγή θα γίνει στο τρίτο και θα αγκαλιάσει όλα τα Νοσοκομεία.

Αυτά είναι τα ψιλά γράμματα της «αλληλοκατανόησης» ανάμεσα στον υπουργό υγείας και τους τροϊκανούς, που επιμελώς αποκρύπτεται από τον ελληνικό λαό. Το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων και δεκάδων χιλιάδων κρεβατιών, που τα έχουν ανάγκη οι πολίτες, είναι αυτό που θέλει να κρύψει με κάθε τρόπο ο Άδωνις Γεωργιάδης. Πετάει τη «μπάλα στην εξέδρα», βάζοντας στοιχήματα στην προσπάθεια να συγκαλύψει ότι, είτε τώρα, είτε σε λίγο, θα υπάρξουν εκτός και από τα λουκέτα και σε χιλιάδες «ανθρωποθυσίες» εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Φοβάται τις αντιδράσεις, τρέμει τη λαϊκή οργή.

Σφαγή λοιπόν σε Νοσοκομεία, σφαγή σε κρεβάτια και υπηρεσίες και σίγουρα «ανθρωποθυσίες» εργαζομένων. Μάλλον γι αυτό η τρόικα έφυγε γρήγορα και ευχαριστημένη από το υπουργείο υγείας, όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ ο Υπουργός Υγείας.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα στην υγεία υπάρχουν ακόμα σε κάποιους αυταπάτες;