Γενική αφωνία για το λουκέτο των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ

26

του Κόνιαρη Χρήστου

Πριν από λίγες μέρες είδε και επίσημα το φως της δημοσιότητας η οριστική απόφαση του Υπουργείου Υγείας για το κλείσιμο των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Βεβαίως η απόφαση αυτή δεν έπεσε ως ”κεραυνός εν αιθρία”.

Είχαν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχείς εκθέσεις και προτροπές από τους «σοφούς» της υγείας που λειτουργούν ως λαγοί στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την τελευταία έκθεση, που δεν είναι άλλωστε η μοναδική, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προτρέπει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε φορέα που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας και θα αποσυρθεί από τον τομέα της παροχής των υγειονομικών υπηρεσιών.

Έχει μια σημασία να επισημάνουμε ότι οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ (υπηρεσίες που πριν το 2012 υπάγονταν στο ΙΚΑ) παρά τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα έχουν περιθάλψει εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα μας.

Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ μαζί με τα υπό διάλυση Κέντρα υγείας αποτελούν τις μοναδικές Δημόσιες μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης.

Αν τα πράγματα έχουν έτσι γιατί όχι μόνο από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αλλά και από συνδικάτα, κινήματα, πολύ περισσότερο από κόμματα της Αριστεράς υπάρχει μια αφωνία γύρω από αυτή την καταστροφική εξέλιξη;

Όσο αφορά τα συστημικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να πούμε ότι σιωπούν, αφού υπερασπίζονται την είσοδο στο σύστημα υγείας των μεγάλων αλυσίδων που «πουλούν» στον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές «συμβουλές». Ταυτόχρονα στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας που μέσω των ιδιωτικών κλινικών και την εφαρμογή των ΚΕΝ έχουν επενδύσει σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η εκτίναξη των δαπανών του ΕΟΠΥΥ τόσο στα ποσά που διαθέτει για ιδιωτικές κλινικές το 2013 (ποσά που αγγίζουν το 1 δις ευρώ, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με προηγούμενα έτη) όσο και τα ποσά για διαγνωστικές εξετάσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Το μεγάλο χρηματιστηριακό κεφάλαιο, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι συνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις στα κυρίαρχα ΜΜΕ βρήκε προνομιακό χώρο για κερδοφορία.

Αν όμως αυτές είναι οι επιδιώξεις του κεφαλαίου και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης σιωπούν γιατί υπάρχει αφωνία από συνδικάτα και κόμματα της Αριστεράς;

Είναι δυστυχώς τραγικό αλλά φαίνεται ότι αυτό συνδέεται με την προσπάθεια να μην σπάσουν αυγά με την συντεχνία του ιατρικού κλάδου. Η επιλογή των συντηρητικών επιλογών των περισσότερων ιατρικών συλλόγων να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών , στο όνομα της προστασίας υποτίθεται των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών γίνεται στα μουλωχτά και θέση των συνδικάτων και της Αριστεράς. Βεβαίως το σύστημα θα ευνοήσει προσωρινά μια τέτοια εξέλιξη και μετά θα μετατρέψει και την συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού δυναμικού σε σύγχρονους προλετάριους στις πολυεθνικές της υγείας και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Αυτή η στάση πέρα από το γεγονός ότι στρώνει το έδαφος στη μαζική είσοδο των πολυεθνικών στην πρωτοβάθμια υγεία, καταστρέφει και τα ελάχιστες δομές πρωτοβάθμιας υγείας που οι φτωχοί και οι καταφρονεμένοι, παρά τις κακές υπηρεσίες και τα προβλήματα, έβρισκαν αποκούμπι.

Το ταξικό εργατικό κίνημα, η Αριστερά έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να μιλήσουν καθαρά και να βάλουν φρένο στη διάλυση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Η λύση στα προβλήματα δεν είναι το λουκέτο, αλλά η πάλη για την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε στόχο ένα Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με προσανατολισμό την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας, όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτό.