Ένας στους τρεις χωρίς ασφάλιση υγείας, η πρωτοβάθμια υγεία στα χέρια των ιδιωτών

22

Σήμερα μια σειρά δημοσιεύματα μιλούν για πάνω από 6 εκατ συμπολιτών μας που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και πρόσβαση στις παροχές υγείας.

Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα μάλλον «διαβάζουν» λάθος τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Όμως ακόμα και οι αριθμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή για 6 εκατ ασφαλισμένους περίπου και 3 εκατ. περίπου ανασφάλιστους, δείχνουν την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Ένας στους τρεις συμπολίτες μας έχουν χάσει κάθε δυνατότητα να προσεγγίσουν το σύστημα υγείας, αν δεν υποχρεωθούν να πληρώσουν, αν αυτό μπορεί να συμβεί εν μέσω κρίσης, από την τσέπη τους γι αυτές τις υπηρεσίες.

Βεβαίως το άθροισμα αυτό είναι πολύ μικρότερο από το συνολικό πληθυσμό της χώρας και κανένας δεν γνωρίζει αν πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες απλώς δεν έχουν απογραφεί ως ασφαλισμένοι, έχουν κάλυψη μέσω βιβλιαρίων απορίας ή και αυτοί έχουν περιέλθει στην κατάσταση του ανασφάλιστου.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν κατέρρευσε μόνο οικονομικά, αλλά με τις πολιτικές που ακολούθησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις οδήγησαν στην πλήρη διάλυση των υγειονομικών του υπηρεσιών, αφού μόνο το 3% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται σε αυτόν. Έτσι στρώνεται το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε μέσω της ιστοσελίδα μας πριν λίγες μέρες σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύσαμε.

Νομίζουμε ότι το ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα του 902.grπου ακολουθεί δίνει με ακρίβεια τόσο τις «αποκαλύψεις» του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, όσο και των μνημονιακών σχεδίων για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια όσοι δεν έχουν ασφάλιση υγείας

Πάνω από τρία εκατομμύρια ασφαλισμένοι που εξυπηρετεί ο ΕΟΠΥΥ έχουν χάσει την ασφαλιστική ικανότητα, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμιά υγειονομική κάλυψη. Αλλά και όσοι ασφαλισμένοι διατηρούν τη δυνατότητα της υγειονομικής κάλυψης, βρίσκουν ανενεργούς τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) καθώς σταμάτησε η προμήθεια με αντιδραστήρια και αποψιλώθηκαν από προσωπικό. Οι πρώην μονάδες του ΙΚΑ εκτελούν μόλις το 3% των διαγνωστικών πράξεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν συμμετοχή 15%.

Δραματικές πιστοποιήσεις

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο με θέμα «Απ’ το Μνημόνιο στην Ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Τομέα», που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (12ο Συνέδριο Health World 2013), ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, αναφερόμενος στο «πλήθος των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί» ο Οργανισμός, ανέφερε τα εξής στοιχεία: Η ΗΔΙΚΑ έχει ταυτοποιήσει (Σεπτέμβρης του 2013) ότι 6.171.000 ασφαλισμένοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα και ότι 3.068.000 δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα. «Όσοι έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα κατά βάση δεν έχουν υγειονομική κάλυψη», επισήμανε ο Δ. Κοντός. «Ανάμεσα σε αυτούς είναι πρωτίστως οι άνεργοι εργαζόμενοι και οι ελευθεροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Δευτερευόντως, πρόσθεσε, η ΗΔΙΚΑ μπορεί να μην ταυτοποιεί την ασφαλιστική ικανότητα σε μερικούς, λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως η μη αναγραφή του ΑΜΚΑ (Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης), αλλά όπως υπογράμμισε ο μεγάλος αριθμός συμπεριλαμβάνει τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

Ταυτόχρονα όπως ανέφερε ο Δ. Κοντός τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ εκτελούν μόλις το 3% των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούσαν μέχρι τώρα. Κάθε μήνα πριν γίνονταν πάνω από 8,5 εκατ. διαγνωστικές πράξεις και τώρα είναι ζήτημα αν ξεπερνούν τις 300.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Ετοιμάζεται λουκέτο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, οι μονάδες Υγείας του Οργανισμού εξυπηρετούσαν το 2010 το 80% ενός συνόλου της τάξης των 5 εκατ. ασφαλισμένων περίπου, ενώ το 2013 εξυπηρετούν μόλις το …25% περίπου ενός συνόλου 10,5 εκατ. ασφαλισμένων! Αποκαλυπτικό είναι ότι το 2010 έγιναν περισσότερες από 1,4 εκατ. αιμοληψίες για διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, ενώ το 2013 είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν μόλις 500.000 αιμοληψίες!

Χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ οργάνωσε μαζική μαχητική διαμαρτυρία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας για να μην κλείσουν οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ και να μην μπουν οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως ενημέρωσε μετά τη συνάντηση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δώρα Αναγνωστοπούλου, ανέφερε ότι με βάση τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων ετοιμάζει δύο σχέδια: Ένταξη των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ ή ένταξη των υπόλοιπων πρωτοβάθμιων μονάδων (Κέντρων Υγείας) στον ΕΟΠΥΥ υπό ενιαία διοίκηση. Πάντως, όπως κατάγγειλε, η πρόεδρος των εργαζομένων και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα με κλειστές τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ για τουλάχιστον 15 μέρες.

Στη συγκέντρωση εργαζομένων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων ενώ μίλησε η εκλεγμένη εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Συλλόγου Υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ Ελένη Χριστάκη.

Υποταγή στο «επιχειρείν»

Για γενική ανασυγκρότηση του τομέα Υγείας όπου θα αναπτύσσεται το «επιχειρείν», μίλησε ο υπουργός Υγείας στο 12ο Συνέδριο.

«Ο τομέας της Υγείας χρειάζεται γενική αναμόρφωση, για παράδειγμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όπου η διαμόρφωση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα θα είναι προϊόν διαλόγου και δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις».

Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει κλειστό προϋπολογισμό, είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός, ενώ απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες είπε ότι η συγκυβέρνηση θα διαμορφώσει «το περιβάλλον των καθαρών κανόνων για να αναπτύσσεται το “επιχειρείν”» και το οποίο θα «προσελκύει επενδύσεις».