Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Αδύνατο να έχουμε 560 σκόρπια Κέντρα Υγείας

Του σχολιαστή

Προαναγγελία νέων λουκέτων, αυτή τη φορά στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ στην ιστοσελίδα Onmed.gr.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι 560 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι πολλές και δεν είναι δυνατόν να τις αφήσουν ανοικτές.

 

Μετά το κλείσιμο 11 Νοσοκομείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το επικείμενο λουκέτο δεκάδων Νοσοκομείων στην περιφέρεια προ των πυλών είναι και το κλείσιμο εκατοντάδων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ανοικτό είναι επίσης και το νομικό καθεστώς του νέου φορέα στον οποίο θα υπαχθούν οι ελάχιστες μονάδες που θα διασωθούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο νομού θα παραμείνει ένα ή το πολύ δυο κέντρα υγείας, ενώ εκατοντάδες μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα αντιμετωπίσουν τον ξαφνικό θάνατο.

Τέλος δημοσιεύματα επιμένουν ότι έχει αποφασιστεί και αναζητείται η φόρμουλα που θα σερβιριστεί, η αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις., Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί να επιβληθεί αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας με πρώτα θύματα τους αγρότες.

Όλα αυτά βεβαίως την ώρα που το ένα τρίτο των πολιτών δεν έχει καμία δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αφού δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα με τις δηλώσεις του κ. Δ. Κοντού στο Onmed.gr

Στην ενοποίηση όλων των Κέντρων Υγείας  και των μονάδων του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού Οργανισμού μέσα από το δίκτυο αυτό, θα επικεντρωθεί η μεγάλη «μάχη» που θα δοθεί για την επόμενη ημέρα επιβίωσης αλλά και ανάδειξης του Οργανισμού σε έναν σημαντικό υγειονομικό φορέα της χώρας.

«Ήδη σήμερα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν 560 σκόρπια Κέντρα Υγείας», τονίζει στο Onmed.gr ο επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, «δεν είναι δυνατόν επομένως να τα αφήσουμε όλα ανοικτά». Ωστόσο, συνεχίζει, η αναδιάρθρωση των σημείων υγείας, θα σημάνει αυτομάτως την ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ταυτόχρονα την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων.

Σε ερώτηση εάν ο νέος Οργανισμός που θα αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα μπορούσε να δουλέψει συμπληρωματικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός τονίζει ότι «προσωπικά θα στηρίξω ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  Αυτό πάντως που θα χρειαστούμε, είναι όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά κοινωνική και οργανωτική».

Για το ίδιο θέμα, και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, απάντησε ότι για την υλοποίηση του νέου φορέα που θα αναλάβει την ΠΦΥ, θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς, προκειμένου να καταλήξουν σε μία απόφαση.

Πάντως, και η κινητικότητα θα παίξει κρίσιμο ρόλο στον νέο φορέα για την ανάπτυξη της ΠΦΥ, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι μετακινήσεις που θα γίνουν από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο, θα πραγματοποιηθούν στην βάση της κινητικότητας.

Μειωμένος ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το 2014

Αναφορικά με τον προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, το 2013 κινείται στα 7 δις ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.  Για το 2014 σύμφωνα με τον Κοντό, ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι κατά τι μειωμένος. Η κρατική χρηματοδότηση για εφέτος ανέρχεται στο 1,108 δις ευρώ και σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ για την επόμενη χρονιά, γίνονται προσπάθειες ώστε να αυξηθεί. Βεβαίως όλη η μάχη που δίνεται εφέτος για τον ΕΟΠΥΥ είναι αυτή της τιθάσευσης του ελλείμματός του, το οποίο κυμαίνεται σε ένα δις ευρώ και το οποίο δεν βάζει «βόμβα» μόνο στα θεμέλια του δημοσιονομικού μας προβλήματος, αλλά και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Κοντός, για το έλλειμμα έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα όπως rebate, clawback και κλινικό έλεγχο, που θα ξεκινήσει στις ιδιωτικές Κλινικές και Διαγνωστικά άμεσα.

Εισφορές ασφαλισμένων

Να σημειωθεί ακόμη, ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ενώ αρχικά είχαν σχεδιαστεί να φθάσουν τα 4,4 δια ευρώ, τελικά μειώθηκαν στα 4,15 δις ευρώ. Είναι εύλογο να αντιληφθεί κάποιος, ότι με την συνεχιζόμενη ύφεση και με την ανεργία να ξεπερνά το 27% , οι εισφορές το επόμενο διάστημα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν και τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία μάλιστα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα  στο 12ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Healthworld, ο κ. Δημήτρης Κοντός, από τα 12,7 εκατομμύρια ασφαλισμένων του Οργανισμού, ασφαλιστική ικανότητα έχουν μόνο 6,1 εκατομμύρια, ενώ 449.000 έχουν ασφαλιστική ικανότητα, αλλά όχι ταυτοποίηση. Πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ενώ δεν είναι γνωστοί οι αριθμοί μητρώου κοινωνικής ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ) και το ΑΦΜ. Άλλοι επίσης, έχουν διπλή ασφάλιση, καθώς είναι εγγεγραμμένοι σε δύο από τα Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ.

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ (2007 μέχρι 2011)- οι οποίες ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, την περασμένη Παρασκευή, εξοφλήθηκε ένα μεγάλο ποσό και συγκεκριμένα 800 εκατ. ευρώ προς όλους τους παρόχους υγείας.