Σχεδόν 6 δις ευρώ τα κρυφά μέτρα για το 2014

25

Νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων το προσεχές διάστημα ανοίγουν οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με επίκεντρο την κατάρτιση του Προϋπολογισμού για το 2014 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την 4ετία ’14 – ’17. Ήδη η τρόικα έχει αξιώσει να υπάρξει σχεδιασμός για νέα μέτρα για την περίοδο 2015-16, τα οποία θα μπορούν να ενεργοποιηθούν εντός του 2014 για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το οποίο εκτιμάται από τους δανειστές σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση παραπλανητικά ισχυρίζεται ότι το δημοσιονομικό κενό δεν «απασχολεί» και ως εκ τούτου δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο τύπο, η τρόικα ζητεί επιπλέον μέτρα της τάξης των 5,9 δις ευρώ. Μάλιστα θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει προκαταβολικά δεσμευτεί για τη λήψη νέων μέτρων μέσω της επιστολής Σαμαρά προς την Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάιο του 2013 στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρει πως «είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε μέτρα τα οποία μπορεί να καταστούν κατάλληλα για το σκοπό αυτό (σ.σ την τήρηση του Μνημονίου), αν μεταβληθούν οι περιστάσεις»

Οι «παρεμβάσεις» εμβάθυνσης της λιτότητας που ετοιμάζουν από κοινού κυβερνητικό επιτελείο και τρόικα αφορούν τη μείωση κατά 3,8 δις ευρώ των δαπανών με περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ , κοινωνικά επιδόματα καθώς και παροχές υγείας. Τα υπόλοιπα 2,1 δις ευρώ που απαιτεί η τρόικα θα εξασφαλιστούν μέσω της φορολόγησης των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ – 1 Δις ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΑΣΦ. ΤΑΜΕΙΑ

Παράλληλα με τα μέτρα των 5,9 δις που προετοιμάζει εν κρυπτώ η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Εργασίας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων. Από τη νέα αυτή «ενιαία» κατάσταση θα προκύψει ένας καθεστώς εξομοίωσης των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες, ενώ βέβαιη πρέπει να θεωρείται, λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.

Η στέρηση εσόδων που θα προκύψει για τα ταμεία, υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ ενώ μάλιστα δεν διαφαίνεται κάποιος τρόπος για την αναπλήρωση των χαμένων εσόδων , γεγονός που θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε νέο τσεκούρι στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στο εφάπαξ καθώς καθώς και στις ασφαλιστικές παροχές.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ 10.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου σε πληθώρα δημοσιευμάτων στον ημερήσιο τύπο, ο αριθμός των απασχολούμενων στις τράπεζες είναι (μετά τις συγχωνεύσεις) τεράστιος σε σχέση με τα δεδομένα της τραπεζικής αγοράς που έχει συρρικνωθεί.

Ως εκ τούτου, αθρόες απολύσεις βρίσκονται προ των πυλών, ενώ θα μπορούσε να υποστηριχτεί πως έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω των «μασκαρεμένων» προγραμμάτων «εθελουσίας εξόδου».

Ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυση είναι δυσθεώρητος και υπολογίζεται μεταξύ 7.500 και 10.000, μια μείωση δηλαδή της απασχόλησης στον τραπεζικό τομέα κατά 15% ως 20%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι στόχοι για μείωση των απασχολούμενων κατά το παραπάνω ποσοστό συμπεριλαμβάνονται στα πενταετή πλάνα αναδιάρθρωσης των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank). Εξάλλου σύμφωνα και με τις κυνικές δηλώσεις κορυφαίου στελέχους ενός εκ των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στον κυριακάτικο τύπο «η μείωση του προσωπικού εφεξής θα επικεντρωθεί από την πλευρά της τρόικας στον δημόσιο τομέα και στις τράπεζες».

ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ- ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εκρηκτική άνοδο στα πωλητήρια κάθε είδους σημειώνεται τον τελευταίο (και όχι μόνο) καιρό στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα του ζοφερού κλίματος που συνεχίζει να καλύπτει την ελληνική οικονομία καθώς και των νέων μέτρων που έστω και «εν κρυπτώ» σχεδιάζει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και προκαταλαμβάνονται, ως γνωστόν, από την οικονομία.

Εκτός από τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις που εδώ και καιρό προσπαθεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει έναντι, κατά κανόνα, ευτελούς τιμήματος, υπάρχει και ένα «άθροισμα» ιδιωτικών εταιριών, κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που αναζητά αγοραστές. Το σύνολο των περιπτώσεων αυτών προκαλεί πράγματι έκπληξη τόσο για το εύρος, αγγίζει όλη την Ελλάδα με γεωγραφικούς όρους, όσο και για την ποικιλία μιας και συναντάμε από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μέχρι αγροτικά τεμάχια και συμμετοχές σε εταιρείες. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των περιπτώσεων είναι οι τράπεζες, στις οποίες πέρασε η κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων όσων δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα δανεισμό τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο τιτλοποίησης ακινήτων, ως «όχημα» που θεωρεί ότι θα της επιτρέψει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση «εξόδου» από το μνημόνιο με μερική επιστροφή στις αγορές. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό αυτό θα τιτλοποιηθούν ακίνητα συνολικής αξίας 10 δις ευρώ, τα οποία θα είναι απαλλαγμένα από βάρη και μέσω αυτών θα εξασφαλιστεί ο δανεισμός από τις χρηματαγορές (asset backed bonds). Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν αφενός υποθηκεύεται στην κυριολεξία περιουσία του δημοσίου (με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση) και αφετέρου αυξάνει το ήδη δυσθεώρητο χρέος της χώρας, απλά και μόνο για να δημιουργηθεί μια επίπλαστη και πρόσκαιρη αίσθηση εξόδου από το αδιέξοδο.

ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ

Βαρύς θα είναι ο νέος φόρος ακινήτων του 2014 και ειδικά για τα μικρής αξία ακίνητα, δηλαδή αυτά των λαϊκών οικογενειών. Ο νέος φόρος ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, θα αντικαταστήσει τόσο το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αξίζει  επίσης να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν ξεχωριστά φόρο για το ακίνητο και για το οικόπεδο, κάτι που όπως είναι λογικό αναμένεται να δημιουργήσει μια κατάσταση απελπιστική για την πλειοψηφία των οικογενειών που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.

Συγκεκριμένα, για τα ακίνητα θα υπάρχει κλίμακα με 20 συντελεστές ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου και ο τελικός φόρος θα προκύπτει αφού πολλαπλασιαστούν οι συντελεστές με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου. Για το “βασικό φόρο” Οι τιμές ζώνης ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 14 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ. Το ειρωνικό είναι ότι ακριβώς σε αυτές τις περιοχές με την υψηλή τίμη ζώνης, προβλέπονται σημαντικές ελαφρύνσεις σε σχέση με το 2013!

Αφού λοιπόν υπολογιστεί ο βασικός φόρος του ακινήτου, προστίθεται μετά και ότι προκύψει από τους ειδικούς συντελεστές που περιλαμβάνουν τον συντελεστή ορόφου, παλαιότητας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων καθώς και ειδικός συντελεστής για την περίπτωση που το κτίριο είναι ημιτελές.

Για παράδειγμα σε διαμέρισμα 100 τ.μ στον 4ο όροφο σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ και ηλικία ακινήτου 8 έτη ο βασικός φόρος θα είναι 420 ευρώ (4,2 ευρώ ανά τ.μ). Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί τόσο ο συνετελεστής παλαιότητας όσο και ο συντελεστής ορόφου διαμορφώνοντας τελικά το φόρο στα 520 ευρώ.

Όσον αφορά το φορολογικό πλαίσιο για τα εντός σχεδίου οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, παρόλο που δεν έχει ακόμη καθορισθεί πλήρως, αναμένεται να είναι δυσβάσταχτο. Η νέα κλίμακα σύμφωνα με το σχέδιο του Υπ. Οικονομικών για τα εντός σχεδίου οικόπεδα περιλαμβάνει 25 κλιμάκια και ξεκινά από 0,02 ευρώ το τ.μ για να φτάσει μέχρι και στα 20 (!) ευρώ ανά τ.μ.

Τέλος, καμμία αλλαγή ή κλιμάκωση δεν έχει περιληφθεί όσον αφορά τον Συντελεστή κατοικίας 5, με τον οποίο πενταπλασιάζεται ο φόρος για κάθε αγροτεμάχιο όπου ο ιδιοκτήτης έχει κτίσει σπίτι!

ΠΗΓΗ:iskra.gr