Εκδήλωση για την Υγεία στη Ζακυνθο

Πλατειά σύσκεψη – συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτώβρη στο Μουσικό Γυμνάσιο με πρωτοβουλία του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Ζακύνθου, με βασικούς εισηγητές τον Π. Παντέλη, αντιπρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ  και τον Σ. Παπαδόπουλο μέλος της ΕΕ της ΟΕΝΓΕ  οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στα σχέδια της τροικανής κυβέρνησης και του ακραίου μνημονιακόυ υπουργού υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, να ολοκληρώσουν το μνημονιακό σχέδιο στο χώρο της υγείας.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ευάγγελος Τσώλας που αναφέρθηκε στο 10ημερο δράσης που οργάνωσαν μαζί με την Ενωση Νοσοκομειακών γιατρών καθώς και για τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των Δημόσιων Δομών Υγείας, το Νοσοκομείο του Νησιού και γενικότερα την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους Πολίτες.

Ανέφερε ότι όλες τις τελυταίες μέρες οι εργαζόμενοι ενημερώνουν στα χωριά και την πόλη τους κατοίκους για την προσπάθεια να κλείσουν δομές υγείας και κάλεσε τους κατοίκους του Νησιού να πάρυν μέρος στην κινητοποίηση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 7-10 στις 6 το απόγευμα στην Αντιπεριφέρεια.

Χαιρετιμό στην εκδήλωση απηύθυνε από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς ο Νίκος Ποταμίτης που ανέφερε ότι σε ένα κοινό μέτωπο γιατροί και εργαζόμενοι αγωνίστηκαν για την μεταφορά του Νοσοκομείου στο νέο κτήριο, απαίτησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν να λειτουργήσει πλήρως και με την αναγκαία στελέχωση και χρηματοδότηση και δήλωσε ότι μαζί με όλη την κοινωνία θα αγωνιστούν για να μην κλείσουν υπηρεσίες υγείας στο Νομό.

Στην συνέχεια πήραν το λόγο οι καλεσμένοι Σ. Παπαδόπουλος και Π. Παντέλης που αναφέρθηκαν στην κυβερνητική πολιτική στην Υγεία, τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών και κάλεσαν του πολίτες να υπερασπιστούν τις Δημόσιες δομές υγείας. Κοινή ήταν η διαπίστωση των δύο ομιλητών ότι:

Με την συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την μεταφορά ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του κόστους των υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους ( καθιέρωση 25 ευρώ ταρίφας για κάθε εισαγωγή, 1 ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής, πλέον των 5 ευρώ για την εξέταση στα τακτικά ιατρεία) και τον προσανατολισμό στον ιδιωτικό τομέα υγείας και τις ασφαλιστικές εταιρείες, την στιγμή που 4 εκατομμύρια είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες και το σύνολο της κοινωνίας βιώνει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Αφού κατέβηκαν «ρολά» σε οκτώ Νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης και με την εκδοση Νέων Οργανισμών στα Νοσοκομεία έχουμε κατάργηση 770 τμημάτων, χιλιάδων κλινών και οργανικών θέσεων. Ερχεται η σειρά των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ( δηλαδή των κέντρων υγείας, των περιφερικών ιατρείων, των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ- πρώην πολυιατρεία ΙΚΑ). Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού υγείας στην ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ από την 1η Νοέμβρη καταργούνται οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και οι εργαζόμενοι σε αυτές γιατροί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απολύσεων.

Εναι χαρακτηριστικό των σχεδιασμών της κυβέρνησης στο χωρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – ΕΟΠΥΥ το σχέδιο Σουλιώτη που παραδόθηκε στον υπουργό υγείας.

Η εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών για την Ζάκυνθο θα σημαίνει λουκέτο στο ΚΥ Κατστασταρίου, σε όλα τα περιφερικά αγροτικά ιατρεία και την μονάδα του ΕΟΠΥΥ ( πρώην πολυιατρείο του ΙΚΑ) με το πέρασμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας 58 συνολικά εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αδιέξοδη κατάσταση στο νοσοκομείο στο οποίο σημειωτέον έχουν αναπτυχθεί μόνο οι 110 από τις 160 κλίνες ενώ η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του νέου νοσοκομείου για το 2014 βρίσκεται μόλις στο 50% του προϋπολογισμού του 2012 για το παλαιό νοσοκομείο.

Μετά τις εισηγήσεις τοποθετήθηκαν το μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ Κόνιαρης Χρήστος, ο βουλευτής Ζακύνθου Στ. Κοντονής, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τ. Στρούζας, εκπροσωπος της 1ης Ενωσης Γονέων-Κηδεμόνω και πολίτες ενω κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη για ένα κοινό μέτωπο αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών τόσο στο χωρο της υγείας αλλά και συνολικότερα.

Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα για την κινητοποίηση που οργανώνουν οι φορείς της Δευτέρα 7 Οκτώβρη στις 6 μμ έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας.