«Παρέμβαση» στην παρέμβαση του κ. Νιάκα

του Νίκου Μακρυπούλια

Όσοι παρακολουθούν εδώ και δεκαετίες, τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, από την πρώτη βιβλιογραφική παρέμβαση (και όχι μόνο) της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Παράταξης Γιατρών με τίτλο Συμβολή στη Μελέτη του Υγειονομικού Προβλήματος της Χώρας μας(1975), μέχρι τις τελευταίες εκδόσεις του κ. Λιαρόπουλου Λ. – Οργάνωση Υπηρεσιών και Συστημάτων Υγείας(2010),κ.ά. θα γνωρίζει και την βιβλιογραφία του κ. Νιάκα Δ.

Όσοι παρακολουθούν εδώ και δεκαετίες, τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, θα γνωρίζουν ότι ο κ. Νιάκας, «ανήκε» στην ευρύτερη αλλά ταυτόχρονα και «στενή κοινότητα», όσων επί τρείς περίπου δεκαετίες, παρέμβαιναν τυπικά και ουσιαστικά στις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, δεκαετίες όπου κυβερνούσε ο δικομματισμός, ο οποίος μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποικία.

Ο κ. Νιάκας λοιπόν ανήκε σ΄ αυτήν την «στενή κοινότητα», (δεξί χέρι επί χρόνια του κ. Κυριόπουλου της Υγειονομικής Σχολής), μετά των: κ.κ. Σισούρα, Φιλαλήθη, Λιαρόπουλο (ο επί των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων), Υφαντόπουλο, Στάθη, Πολύζου (ο πρόσφατα στενός συνεργάτης του μεταρρυθμιστή !! κ. Λοβέρδου) και άλλων μικρότερων ή μεγαλύτερων στελεχών της «υγειονομικής διοίκησης και εκπαίδευσης » στα νοσοκομεία, υπουργεία, πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι !!!!!κλπ.

Για να μην είμαστε άδικοι, οι εν λόγω κύριοι επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες, «παρήγαγαν» πλούσια βιβλιογραφία, συνέδρια, σεμινάρια, έρευνες και στατιστικές κ.ά. Ιδιαίτερα επί «σοσιαλιστικής κυβέρνησης» (εννοώντας το ΠΑΣΟΚ !!!), όπως την ονομάζει ο κ. Νιάκας στο άρθρο του, στο περιοδικό InternationalJournalofHealthServicesη «παραγωγή» ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ο συγκεκριμένος κ. Νιάκας, τι θέλει να μας πει με την συγκεκριμένη συνέντευξη (protagon.gr) και με το άρθρο του στο περιοδικό(InternationalJournalofHealthServicesT.43) για τον ΕΟΠΥΥ;;

Πριν την σχετική απάντηση στο ερώτημα ας   θυμηθούμε ενδεικτικά ορισμένα σημεία, από το βιβλίο «Η Πρόκληση του Ανταγωνισμού στον Υγειονομικό Τομέα – 1993». Επιστημονικοί Επιμελητές αυτής της έκδοσης: Κυριόπουλος Γ. – Νιάκας Δ. (ανάλογες επισημάνσεις υπάρχουν και στο βιβλίο του κ. Νιάκα – Υγεία και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Η Περιφερειακή Πολιτική Υγείας στην Ελλάδα – 1993)

Έγραφαν λοιπόν από κοινού οι κύριοι Κυριόπουλος και Νιάκας:

 • …στο πλαίσιο αυτό μια ενδεχόμενη πηγή άντλησης πρόσθετων πόρων είναι η εισαγωγή ασφάλιστρου στον αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος την δεκαετία του ΄80 αύξησε τη δυνατότητα πρόσβασης στις υγειονομικές υπηρεσίες και σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του βρίσκεται σε θέση να συνεισφέρει στην υγειονομική του κάλυψη…
 • ..χρειάζεται να αυξηθούν οι εισφορές των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν….. όπως αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες..κα άλλοι…
 • με βάση τις εισφορές του κρατικού προϋπολογισμού και τους τέσσερις βασικούς κλάδους υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο και ΤΕΒΕ η σύσταση Κοινού Ταμείου Υγείας… σε δεύτερη φάση μπορούν στο κοινό ταμείο να εισέλθουν με τη δική τους θέληση όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και κλάδοι υγείας…..
 • ..Το κοινό ταμείο μπορεί να αποκτήσει ενιαία μορφή και οργάνωση με μεταφορά προσωπικού από τα ασφαλιστικά ταμεία…
 • ….η αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας των πόλων της ζήτησης και της προσφοράς, δίδει τη δυνατότητα στην ιδιωτική ασφάλιση να αναπτύξει πρωτοβουλίες εάν το επιθυμεί, σε εκείνους τους τομείς που δεν καλύπτονται από την δημόσια χρηματοδότηση και να προσφέρει έτσι εναλλακτικές λύσεις….
 • …είναι αναγκαία η πλήρης απεμπλοκή του κράτους από την παραγωγή των φροντίδων εξωνοσοκομειακής φροντίδας….
 • …αυτονομία των κέντρων Υγείας που υπάρχουν στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές και υπαγωγή τους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση
 • ..Αποζημίωση των προμηθευτών κυρίως ανά κεφαλή σε σχέση με τον πληθυσμό κάλυψης..
 • Προώθηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού κυρίως στις αστικές περιοχές και αποζημίωση ανά κεφαλή….
 • …στα πλαίσια της αύξησης της δυνατότητας επιλογών του ασθενή μικρή ετήσια επιβάρυνση των πολιτών για την άντληση πόρων σε επιλεγμένα επίπεδα χρήσης υπηρεσιών…
 • …θεσμοθέτηση συμβολαίων με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων…..
 • ..αυτοδιοίκηση των πολυιατρείων του ΙΚΑ από τους ίδιους τους γιατρούς, με την παροχή κινήτρων, ώστε να ανταγωνισθούν τις άλλες μορφές προσφοράς…..
 • ..τα Νοσοκομεία, μπορεί να λειτουργήσουν ως Δημόσια Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ή Δημόσιες Επιχειρήσεις για να έχουν την ευχέρεια και την ευελιξία να λειτουργήσουν με ιδιωτικο –οικονομικά κριτήρια στα πλαίσια της αποστολής τους…
 • ….είναι προτιμότερο να δοθεί έμφαση στην ανακατανομή κλινών, στην υποκατάσταση συντελεστών παραγωγής και στην αύξηση της παραγωγικότητας, παρά στην αύξηση των κλινών… να υπάρξουν προτεραιότητες σε νέους τρόπους παραγωγής όπως οι εναλλακτικές μορφές νοσοκομειακής περίθαλψης (νοσηλεία στο σπίτι, νοσοκομεία ημέρας κλπ)…
 • ….Δεδομένου ότι είναι σκόπιμο να επιδιωχθεί η ενοποίηση νοσοκομειακών μονάδων, οι οποίες απευθύνονται σε ίδιο πληθυσμό αναφοράς…….
 • ….σε κάθε περίπτωση, είναι κατανοητό ότι οι νοσοκομειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων μονάδων έντασης διαχείρισης και τεχνολογίας με μεγάλους προϋπολογισμούς. Ως εκ τούτου, η διεύθυνση και διαχείριση είναι αναγκαία να εκτελείται με επιχειρηματικά κριτήρια……
 • ..η διοίκηση των ιδρυμάτων της προσφοράς απελευθερωθεί από τον εναγκαλισμό της κυβερνητικής εξουσίας και ανατεθεί η διαχείριση σε επαγγελματίες είναι προφανές ότι θα ενισχυθούν οι τάσεις ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα….

               (οι υπογραμμίσεις είναι του γράφοντος)

Οι παραπάνω επισημάνσεις ήταν απαραίτητες, για να κρίνουν οι αναγνώστες, τους «όψιμους» σωτήρες του ΕΟΠΥΥ και των «κακόμοιρων» ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει τις παραπάνω «σοσιαλιστικές παρεμβάσεις»!

Ο κ. Νιάκας με το άρθρο του (InternationalJournalofHealthServicesT.43) και την συνέντευξη του (protagon.gr) δεν κάνει τίποτα άλλο από ότι κάνουν και άλλοι αυτοί την περίοδο, ( οι οποίοι μεσουρανούσαν τα χρόνια του δικομματισμού). Να εμφανισθούν «σαν σωτήρες;», να «εξαγνισθούν;», ξεχνώντας ότι με τη δική τους συμβολή, αλλά και σαν στελέχη σε διάφορα πόστα, «επέβαλλαν» τα όσα «υλοποιούσαν» οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αλλά και σημερινή κυβέρνηση των τροϊκανών.

Oκ. Νιάκας τονίζει ότι οι οριζόντιες πολιτικές είναι πάντα σε βάρος των οικονομικά αδυνάτων και πρέπει να αποφεύγονται, όμως ο ίδιος στο βιβλίου του πρότεινε: «.. η ύπαρξη του κοινού ταμείου, εκπληρώνει το κριτήριο της οριζόντιας ισότητας αφού δίνει τη δυνατότητα για αναδιανομή του εισοδήματος..» Προτείνει την απεμπλοκή του ΕΟΠΥΥ από την Νοσοκομειακή Περίθαλψη !!!! ξεχνώντας ότι επί χρόνια οι ασφαλισμένοι δεν πλήρωναν εισφορές μόνο για «ολιγοψώνια» πρωτοβάθμιας περίθαλψης……… Οι ασφαλισμένοι όλης της χώρας ένοιωσαν «μέχρι τι κόκκαλο» τις «σοσιαλιστικές ιδέες και προτάσεις» του κ. Νιάκα και των άλλων πρωτοπόρων !

Γιατί άραγε (επαν)εμφανίζονται με τον λιγότερο φθαρμένο κ. Νιάκα. Γιατί πρέπει να τους εμπιστευθούμε. Μήπως επειδή η δικομματική τροϊκανή κυβέρνηση δεν τους «παίζει» όπως έκαναν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (μέχρι την εποχή του μεταρρυθμιστή Λοβέρδου).

Σκέψεις, προτάσεις, σχέδια και μεταρρυθμίσεις, από «σοσιαλιστές» με δεξιό τιμόνι, δεν χρειάζεται ο τόπος. Σκέψεις, προτάσεις, σχέδια και μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια της Ε.Ε. του Δ.Ν.Τ δεν είναι μόνο ύποπτα αλλά θέλουν να «κατασκευάσουν» όσο μπορούν σύντομα και οριστικά , την περίτεχνη ταφόπλακα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Συνέχισε κ. Νιάκα την επιστημονική σου καριέρα ,με προτάσεις και παρεμβάσεις για την Αμερική….. Εκεί που σύμφωνα με τα παραδείγματα που επικαλείσαι, δεν υπάρχουν ανασφάλιστοι… και όσοι είναι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν …. το δημόσιο σύστημα υγείας της Αμερικής.!!

Νίκος Μακρυπούλιας Υπάλληλος Δημόσιου Νοσοκομείου