Ελιγμός Άδωνι σχετικά με την απόφαση για λουκέτο στις δομές υγείας του ΕΟΠΥΥ

25

Τα «μαζεύει» ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τον ξαφνικό θάνατο των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η αναφορά του αυτή στην Ομοσπονδία των εργαζομένων του οργανισμού.

Στη σημερινή του εμφάνιση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής με θέμα τα δύο πορίσματα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κάνοντας έναν ελιγμό, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις «ξορκίζοντας» την πιθανότητα να κλείσει μέχρι τη δημιουργία του νέου συστήματος οποιαδήποτε μονάδα του ΕΟΠΥΥ, ή και κέντρου υγείας.

Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν από τοπικούς φορείς, δημοτικούς άρχοντες και εργατικά σωματεία μετά την αποκάλυψη που έκαναν οι εργαζόμενοι του οργανισμού, έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

Μάλιστα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο Υπουργός Υγείας δήλωνε συνεχώς ότι είναι στην αρχή μιας συζήτησης και επέμενε στην ανάγκη εξαντλητικού διαλόγου.

Από τη συζήτηση βέβαια, η οποία διακόπηκε και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται τόσο με την χρηματοδότηση του συστήματος όσο και το εύρος των παροχών.

Αποκαλυπτικός ήταν ο εκπρόσωπος της ομάδας της TaskForceπου ουσιαστικά ζητούσε να λειτουργήσει το νέο σύστημα με τα καρατομημένα ποσά που σήμερα διατίθενται.

Ταυτόχρονα όμως επέμειναν στην συγχώνευση δομών με πρόσχημα ότι κάποιες είναι αναπτυγμένες στην ίδια περιοχή, αλλά και στην τοποθέτηση ιατρών που θα λειτουργούν ως «κόφτες» όταν οι πολίτες θα χρειάζεται να προσεγγίσουν τα Νοσοκομεία και γιατρούς ειδικοτήτων.

Από τη συζήτηση προέκυψε με σαφήνεια ότι στόχος είναι οι ΥΠΕ να συνάπτουν συμβόλαια μέσω κλειστών προϋπολογισμών με μεγάλα ιδιωτικά μεγαθήρια για την κάλυψη των παροχών, ενώ στα κέντρα υγείας θα παραμένουν οι ελάχιστες παροχές.

Ταυτόχρονα το μοντέλο που προτείνεται αφήνει έξω από το σύστημα ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους που σήμερα αγνίζουν το 40% του πληθυσμού.

Η αποκρυπτογράφηση των προθέσεων είναι θέμα χρόνου και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποκαλυφθεί πλήρως το σχέδιο για πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος αλλά και των νέων εμποδίων που θα τεθούν για πρόσβαση στο σύστημα.