Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Σωματείο του Ψυχιατρικού Ν.Θεσσαλονίκης

26

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Ψ.Ν.Θ.).

Την αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούσαν ο συντονιστής της Α’ Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης, τα μέλη της Κ.Ε. Κατερίνα Νοτοπούλου και Στράτος Κερσανίδης, από το τμήμα Υγείας, η Σάσα Κοτζάστρατη, καθώς και οι βουλευτές της Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Γαϊτάνη, Τάσος Κουράκης και Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ ενημέρωσαν τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τους χρήστες ψυχικής υγείας η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση, αρχικά, και κλείσιμο έως το 2015, του Νοσοκομείου.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου ανέφεραν πως η σχεδιαζόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, όπως την ονομάζει η μνημονική κυβέρνηση, είναι κενό γράμμα αφού δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως ενώ για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, χρειάζεται σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς να λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα 94 Κέντρα Ψυχικής Υγείας, λειτουργούν αυτή της στιγμή, και μάλιστα με προβλήματα, μόνον 43. Τόνισαν ακόμη, πως δεν έχει προχωρήσει από το 2004 η τομεοποίηση, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Αυτή τη στιγμή το ΨΝΘ εξυπηρετεί μια πολύ μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, από τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και μέρος της Θράκης, η οποία δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στο βίαιο και άνευ προγραμματισμού κλείσιμο του ΨΝΘ. Πίσω από όλα αυτά βέβαια, υπάρχει ένα σχέδιο να περάσει μέρος της ψυχικής υγείας σε ΜΚΟ, με εργαζόμενους; των 400 ευρώ και να περάσει μέρος της νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές, των οποίων ο αριθμός των κλινών αυξήθηκε εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.

Οι αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο ΨΝΘ, ανέφερε ακόμη πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν, το επόμενο διάστημα -και εφόσον προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός- 80 έως 90 εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Από τη μεριά της η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την αντίθεσή της στην κυβερνητική πολιτική καθώς και τη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων να υπερασπιστούν τη δημόσια και δωρεάν υγεία καθώς και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παράσχει κάθε στήριξη και κάλυψη σε κάθε μορφή αγώνα που θα επιλέξουν.