Ενωτικό Μέτωπο Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»: Το «σωματείο σφραγίδα» να γίνει όργανο πάλης

31

Η εφιαλτική εικόνα της κατάρρευσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που επέβαλε το ΔΝΤ σε μια σειρά χώρες και οδήγησαν στην δραματική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, είναι πλέον πραγματικότητα και στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την εφαρμογή του νέου μνημονίου προχωρά στην ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων :

          Ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, πάνω από το 30%, αποστερείται του δικαιώματος να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι ανασφάλιστοι, οι ευπαθείς ομάδες και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα και αδυναμία να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες υγείας.

          Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, γεγονός που θα οδηγήσει στην απουσία οποιασδήποτε παροχής σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ μεθοδευμένα απαξιώνονται και υπολειτουργούν, ενώ την ίδια ώρα διοχετεύονται υπηρεσίες διαγνωστικές και νοσοκομειακές στο μεγάλο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό κεφάλαιο στην υγεία, με πρόσχημα την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά με αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών.

          Ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων του μνημονίου και της τρόικας για κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων και για δραστική μείωση του προσωπικού βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποστερήσει από το ήδη αποδιαρθρωμένο σύστημα υπηρεσίες και κρεβάτια που είναι απόλυτα αναγκαία.

          Οι δομές και οι υπηρεσίες προς άτομα με αναπηρία, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες συρρικνώνονται, κυρίως εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Οι ομάδες αυτές μένουν χωρίς έστω και τις ελάχιστες παροχές, σε συνθήκες πλήρους κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας και εξαθλίωσης.

Άμεσο καθήκον μας είναι να αγωνιστούμε για την διάσωση των δημόσιων δομών, για υπηρεσίες υγείας που θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς, τη θρησκευτική τους επιλογή ή την καταγωγή τους. Για άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ και των δομών πρόνοιας, πρόληψης και ψυχικής υγείας. Για να μην κλείσει κανένα κρεβάτι λόγω συγχωνεύσεων, για να μην ερημώσουν κι άλλο από προσωπικό οι δημόσιες δομές υγείας.

Άμεσο καθήκον μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, την εργασία τους να εντατικοποιείται και να υποβαθμίζεται, την θέση τους να γίνεται επισφαλής.

Άμεσο καθήκον μας είναι η μετατροπή του τωρινού «σωματείου σφραγίδα» των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας σε όργανο πάλης, αντίστασης και διεκδικήσεων. Ζητούμε την άμεση διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο ΣΕΝΑ, όπως εξάλλου προβλέπεται από το Καταστατικό του.

Γι’ αυτό σας καλούμε να πυκνώσετε τις γραμμές του

Ενωτικού Μετώπου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».