Σε ιδιωτικά μεγαθήρια οι εργαστηριακές εξετάσεις των Νοσοκομείων;

21

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για εκχώρηση των εργαστηρίων των Νοσοκομείων σε ιδιωτικά μεγαθήρια με πρόσχημα τη «μείωση του κόστους».

Ταυτόχρονα έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι παρότι αρχικά τα αντιδραστήρια περιλαμβάνονταν στη σύνταξη του προγράμματος προμηθειών του 2014, αυτή τη στιγμή έχουν εξαιρεθεί, ενώ παράλληλα ζητείται από τα Νοσοκομεία να στείλουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων και το κόστος ανά εξέταση. Επιπλέον κανένας διαγωνισμός για αντιδραστήρια δεν προχωρά τόσο σε επίπεδο ΥΠΕ όσο και κεντρικά από ΕΠΥ.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εκχώρηση του εργαστηριακού τομέα στα μεγάλα τραστ της υγείας, δεν θα αργήσει. Προφανώς το ζήτημα που ”μελετά” η κυβέρνηση είναι αν ο τομέας αυτός θα δοθεί φέτα – φέτα ή θα επιλεγεί ο δρόμος της άμεσης και πλήρους παράδοσης στους ιδιώτες.

Για να επιβεβαιώσουμε αυτό τον ισχυρισμό συγκεντρώσαμε σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα αλλά, ανάμεσα σε αυτά και δικό μας δημοσίευμα που αποκάλυπτε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της πρότεινε για τη χώρα μας την εκχώρηση σε ιδιώτες τους εργαστηριακού τομέα και των τμημάτων πληροφορικής.

Δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα:

Στα τέλη του 2012 υπήρξε δημοσίευμα του Επενδυτή που ανέφερε ότι ετοιμάζεται παραχώρηση των εργαστηρίων των Νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Δείτε εδώ  Στα μεγαθήρια της Υγείας οι εξετάσεις στα Νοσοκομεία

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχαμε αποκαλύψει μέσα από την ιστοσελίδα μας ότι σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνονταν κατεύθυνση για την Ελλάδα, τα εργαστήρια των Νοσοκομείων αλλά και τα τμήματα πληροφορικής πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες, με στόχο τη «μείωση του κόστους».

Δείτε εδώ: . Κομισιόν: Ο εργαστηριακός τομέα και η πληροφορική των Νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες

Πριν λίγες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα, ανάμεσα σε αυτά στο Πρώτο Θέμα, ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον μοριακό έλεγχο του αίματος και δόθηκε το μεγαλύτερο μέρος στην εταιρία Safe Blood Bioanalytica που διανομείς της είναι η Novartis Vaccines and Diagnostics. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι εποικείται διαγωνισμός και για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος ο οποίος θα «φύγει» από τις αιμοδοσίες των Νοσοκομείων.

Δείτε Εδώ http://www.protothema.gr/ugeia/article/319515/oloklirothike-i-dimoprasia-gia-ton-moriako-elegho-tou-aimatos-/

Σήμερα στην Ημερησία (από την αποδελτίωση που κάνει το ygeianet) υπάρχει δημοσίευμα αντίστοιχο που μιλάει για την εκχώρηση του ορολογικού έλεγχου του αίματος σε ιδιώτες και ταυτόχρονα αναφέρει ότι αυτό μπορεί να επεκταθεί σε όλο τον εργαστηριακό τομέα

Δείτε εδώ http://ygeianet.gr/box/cal/39619.pdf

Αν λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα και η ιδιωτικοποίηση και των εργαστηρίων των Νοσοκομείων είναι προ των πυλών πρέπει να σημάνει συναγερμός στο υγειονομικό κίνημα. Το λέμε αυτό γιατί εκτός από την ιδιωτικοποίηση και διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει και στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται στον τομέα αυτό.