Ενωτική Κίνηση Δρομοκαΐτειου: Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε

25

Όλοι στην κινητοποίηση στο Υπ Υγείας στις 29 Οκτώβρη

Σήμερα στην εποχή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και μιας πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), η εξασφάλιση της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας όσων έχουν ανάγκη ανάλογης περίθαλψης, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής «δυνατότητας», αποτελεί για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ κεντρικό στόχο.

Βασική μας εκτίμηση αποτελεί, ότι η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση παρά τα όποια αποτελέσματά της ιδιαίτερα στη δημιουργία δομών αποκατάστασης, υπήρξε μονόπλευρα προσανατολισμένη και ανεπαρκής. Επιπλέον, κατά κύριο λόγο η χρηματοδότηση κατευθύνθηκε σε ΜΚΟ, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και με αδιαφανείς διαδικασίες κυρίως με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ).

Σήμερα απέναντι στη προσπάθεια του Υπ. Υγείας να «προσαρμόσει» στην μνημονιακή πολιτική την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και να εμφανιστεί ότι την προωθεί επιπλέον (ιδιαίτερα μετά το σύμφωνο Λυκουρέντζου-Andor) χρειάζεται ένα κίνημα υπεράσπισης και διεκδίκησης των ουσιαστικών στοιχείων μιας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης:

-Που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα της καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας

-Που θα προωθεί και θα στηρίζει την ολιστική προσέγγιση στα προβλήματα ψυχικής υγείας

-που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της φροντίδας σε ένα ουσιαστικά τομεοποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας, σε όλη τη χώρα, Δημόσιο και κοινωνικό.

-Που θα έχει ως κεντρικό στοιχείο στην οικοδόμηση των δομών ΨΥ το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που μπορεί να στηρίζει αποφασιστικά τον κοινοτικό προσανατολισμό, την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

Στα παραπάνω πλαίσια πιστεύουμε ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση συνολικά του συμφώνου Λυκουρέντζου-Andor, όπως και συνολικός επανασχεδιασμός του δεκαετούς προγράμματος για την ΨΥ στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται από την καταστροφική μνημονιακή λαίλαπα.

Ακόμη για το πολυδιαφημιζόμενο κλείσιμο των Ψυχιατρείων, τέλος του 2015(όπως και το ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»), θεωρούμε ότι ο τρόπος που προβάλλεται και μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, διευκολύνει άλλες στοχεύσεις ( διαθεσιμότητα-απολύσεις, μετάβαση αποκλειστικά σε δομές ΜΚΟ κλπ, ιδιωτικοποίηση των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών) και όχι την ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Υπ. Υγείας στις 18/10, υπήρξε ευρεία σύσκεψη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για επιτάχυνση των διαδικασιών, μέχρι τέλος του 2013 (κατάργηση των εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων), ώστε να τεθεί το 30% των εργαζομένων στην 2η φάση κινητικότητας-διαθεσιμότητας.

Στη βάση αυτή η υπεράσπιση των υφιστάμενων δημόσιων δομών ψυχικής υγείας είναι για μας αδιαπραγμάτευτη ανάγκη.

Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε:

          να μην κλείσει το ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»

          να μην μειωθούν οι κλίνες στις ψυχιατρικές κλινικές βραχείας νοσηλείας

          να μην καταργηθεί ή συρρικνωθεί η εφημερία

          να μην μεταφερθούν οι χρόνιοι ασθενείς σε ΜΚΟ, αλλά σε δομές του Νοσοκομείου

          να μην ματαιωθεί η πλήρης τομεοποίηση των υπηρεσιών ΨΥ.

Διεκδικούμε:

Δημόσιο και δωρεάν σύστημα ψυχικής υγείας

Επαρκής χρηματοδότηση

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Καμία διαθεσιμότητα-απόλυση

Απέναντι σε αυτές τις πραγματικότητες εμείς θέτουμε σαν ύψιστη προτεραιότητα την υπεράσπιση όχι μόνο των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους αλλά  και την διαμόρφωση των ανάλογων συνθηκών ώστε απέναντι στην απομόνωση, τον φόβο και τη ντροπή που δημιουργούν η φτώχεια και η ανεργία να αντιτάξουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη σαν αξίες προστατευτικές για τον ψυχισμό όλων μας.

Συνάδελφοι,-σσες

Η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» σας καλεί να συμμετάσχετε μαζικά και αποφασιστικά στη 4ωρη Στάση Εργασίας (11:00π.μ.-15:00μ.μ.) την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, που προκήρυξε το ΔΣ του σωματείου μας-μαζί με το ΔΣ του σωματείου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής- και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Υγείας, έτσι ώστε να αποτραπεί η επικείμενη υλοποίηση του σχεδιασμού κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και οι διαθεσιμότητες- απολύσεις των υπαλλήλων.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΥΓ. Από τις τρέχουσες εξελίξεις επιβεβαιωνόμαστε, ότι δεν θα έπρεπε να συμμετάσχουμε στην υποβολή προτάσεων για την μετεξέλιξη του Νοσοκομείου μας, που ζητούσε επίμονα ο πρόεδρος του σωματείου και η παράταξή του, γιατί ο διάλογος με το Υπ. Υγείας είναι προσχηματικός και με προειλημμένες αποφάσεις.