Υπό διάλυση το Νοσοκομείο Ξάνθης;

Το ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα Θράκη που αναδημοσιεύουμε από το ygeianet.gr  για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ξάνθης.

Θα μας επιτρέψει ο κ. Γιώργο Τσαΐρογλου να επισημάνουμε απλώς ότι οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μάλλον δεν είναι αποτέλεσμα «προσώπων» αλλά του οικονομικού στραγγαλισμού που εφαρμόζεται σε όλα τα Νοσοκομεία.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Γ. Τσαΐρογλου: «Σε μαύρα χάλια το Νοσοκομείο της Ξάνθης…»

Καταγγελία – σοκ στην «Θ» από γνωστό Ξανθιώτη επαγγελματία
–Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια ούτε για τις απλούστερες εξετάσεις…», καταγγέλει ο ίδιος

 Μία εβδομαδιαία νοσηλεία για προσωπικό του πρόβλημα υγείας στο γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης ήταν υπέρ αρκετή για τον γνωστό επαγγελματία της πόλης μας, κ. Γιώργο Τσαΐρογλου, ώστε να τον φέρει εξοργισμένο σε επικοινωνία με την «Θ» για να καταγγείλει αυτά που είδε και κυρίως αυτά που έζησε.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νοσοκομείου μας, γιατί το νοσοκομείο της Ξάνθης είναι όλων μας και γι’ αυτό πρέπει να μας απασχολεί όλους η κατάστασή του, είναι ότι κανείς φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για την τύχη του, τουλάχιστον από τους τοπικούς φορείς», σημείωσε με ιδιαίτερη φόρτιση ο κ. Τσαΐρογλου.

Γνωστός Ξανθιώτης και επαγγελματίας της πόλης μας ο ίδιος χρειάστηκε προ είκοσι ημερών να νοσηλευτεί για επτά ημέρες περίπου στο Γ.Ν.Ξ., βλέποντας έτσι από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό και την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε από αποκαρδιωτική μέχρι και εξοργιστική.«Χρειάστηκε να κάνω τις απλούστερες των αιματολογικών εξετάσεων, για τον έλεγχο ηπατίτιδας. Όμως το προσωπικό, που είναι η αλήθεια κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργεί καθημερινά το νοσοκομείο, με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια ούτε και γι’ αυτές οπότε θα έπρεπε να τις κάνω σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο…! Εγώ έτυχε να έχω την οικονομική δυνατότητα να δώσω τα 100€ – 120€ που απαιτούνταν και να πάω σε ιδιώτη να κάνω την εξέταση. Όμως ο άνεργος την έχει; Ο συνταξιούχος; Ο νέος των 400€ και 500€ μισθού το μήνα;…», υπογράμμισε ο ίδιος μεταξύ άλλων στην καταγγελία που έκανε στην «Θ».

 ΣΕ ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσαΐρογλου δήλωσε στην «Θ» για την εμπειρία που είχε από αυτό που έχει μείνει πλέον να θυμίζει το Γενικό νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης, μετά τους απανωτούς «ακρωτηριασμούς» που έχει υποστεί, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, από τις περικοπές σε πόρους και προσωπικό: «Αυτό που θέλω να γίνει γνωστό σε όλους είναι πως όπως φαίνεται οι φορείς της Ξάνθης δεν νοιάζονται για τίποτε πια όσον αφορά αυτό τον τόπο… Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Ξάνθης, στο οποίο πριν από τρεις εβδομάδες χρειάστηκε να εισαχθώ για προσωπικό μου πρόβλημα υγείας και να παραμείνω για μία εβδομάδα. Ξεκινώντας να περιγράφω τα όσα είδα και άκουσα αυτές τις ημέρες, που με κάνουν να ντρέπομαι αλλά και να οργίζομαι ταυτόχρονα, πρέπει να πω για το απλούστερο από όλα. Δηλαδή όταν χρειάστηκε να κάνω εξέταση για έλεγχο για ηπατίτιδα, που είναι μία πολύ συνηθισμένη εξέταση, με ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται να γίνει αυτή μέσα στο νοσοκομείο γιατί τους τελείωσαν τα …αντιδραστήρια! Δεν είχαν δηλαδή ούτε αυτά τα απλά αναλώσιμα είδη για να κάνουν μία εξέταση ρουτίνας. Εγώ έτυχε να έχω την οικονομική δυνατότητα να δώσω τα 100€ – 120€ που απαιτούνταν και να πάω σε ιδιώτη να κάνω την εξέταση. Όμως ο άνεργος την έχει; Ο συνταξιούχος; Ο νέος των 400€ και 500€ μισθού το μήνα;… Το βασικό πρόβλημα, πάντως δεν ήταν σε καμία περίπτωση το ότι εγώ έδωσα αυτά τα χρήματα, αλλά η συνολική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο με τις ελλείψεις που έχει… Είναι χαρακτηριστικό ότι: δεν έχει καρδιολόγο, στο παθολογικό αντί για έξι με επτά γιατρούς έχει μόνο τρεις οι οποίοι αντί να βλέπουν συνολικά 30 ασθενείς βλέπουν 70 και 80… Επίσης έχει μόλις τρεις αναισθησιολόγους ενώ έπρεπε να έχει επτά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται εγχειρήσεις, πλην των εκτάκτων περιστατικών, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό! Δεν έχω τίποτε προσωπικό με κανέναν αλλά βλέπω βουλευτές, δημάρχους, αυτοδιοικητικούς να ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για την προβολή και την επανεκλογή τους κι όχι για να αντιμετωπίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει στη λειτουργία του το νοσοκομείο… Παραγνωρίζουν έτσι το γεγονός ότι το δημόσιο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι κάτι που μας αφορά όλους μας, είτε έχουμε λεφτά και δύναμη είτε όχι, γιατί από εκεί θα πρέπει κατ’ αρχήν να περάσουμε όλοι μας, εκεί θα προστρέξουμε στην αρχή πριν χρειαστεί (γιατί έτσι όπως είναι σίγουρα θα χρειαστεί…) να μας στείλουν κάπου αλλού…

Μάλιστα έτυχε να συναντήσω μέσα στο νοσοκομείο τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ. Φώτη Καραλίδη, στον οποίο μετέφερα τα παράπονα και τους προβληματισμούς μου. Μου είπε ότι την ίδια ημέρα (σ.σ. χθες) επρόκειτο να γίνει μια σύσκεψη για το θέμα με την συμμετοχή όλων των φορέων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει. Δεν ξέρω τελικά αν έγινε, αν θα γίνει και τις αποτελέσματα θα φέρει μια τέτοια σύσκεψη.

Αυτό που ξέρω πάντως είναι πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο φέρει ο απερχόμενος πρόεδρός του, κ. Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, ο οποίος σπεύδοντας να υπακούσει πρόθυμα στα κελεύσματα των ανωτέρων του, έχει μειώσει σε τέτοιο βαθμό τις δαπάνες του νοσοκομείου που ουσιαστικά έχει πλέον απογυμνωθεί, τόσο από υλικά όσο και από προσωπικό. Μίλησα με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να το κρατήσουν σε ένα κάπως ανεκτό επίπεδο και φυσικά σε λειτουργία… Είναι όμως μόνοι τους και λιγοστεύουν συνεχώς… Τελειώνοντας θέλω να πω ότι όπως έμαθα και ο νέος διοικητής του νοσοκομείου είναι και αυτός Καβαλιώτης. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο και δεν ξέρω τι θα καταφέρει να κάνει με την κατάσταση που παραλαμβάνει. Αναρωτιέμαι όμως: δεν υπάρχουν δηλαδή στην Ξάνθη άξια στελέχη, σπουδαγμένα νέα παιδιά για να αναλάβουν τις τύχες του νοσοκομείου του τόπου τους ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό και είναι ανάγκη να προσφεύγουμε και πάλι στην γειτονική Καβάλα για να βρούμε διοικητή γι’ αυτό;… Όπως και να έχει πάντως το νοσοκομείο πρέπει να προσεχθεί γιατί βρίσκεται σε μαύρο χάλι και στο τέλος θα το πληρώσουμε όλοι μας αυτό…»