Για το θεαθήναι οι δηλώσεις Γεωργιάδη για τους Γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Αναβλήθηκε  η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΚυριάκοΜητσοτάκη. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή κυρίως στις 4.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσμετρηθούν σε αυτό τον αριθμό οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι που θα απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες, οι συμβασιούχοι που εργάζονταν με προσωρινές δικαστικές διαταγές και οι επίορκοι.

Η τρόικα εμφανίζεται να διαφωνεί με τον υπολογισμό των εργαζομένων από τις αμυντικές βιομηχανίες, με την αιτιολογία ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν ανήκουν πλέον στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η εναλλακτική πρόταση του κ Μητσοτάκη, ώστε να κλείσει ο αριθμός των 4.000 απολύσεων του 2013 είναι η απόλυση 1.370 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, λόγω «κατάργησης» των ειδικοτήτων στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πρόθυμος να «κλειδώσει» τον αριθμό με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο κ. Γεωργιάδης σήμερα δήλωνε ότι κανένας Γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν θα απολυθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση Γεωργιάδη έρχεται μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η στάση και οι δηλώσεις του ακόμα και στου Μαξίμου με αποτέλεσμα το κλίμα στο χώρο της υγείας να είναι εκρηκτικό. Δημοσιογραφικές πηγές μάλιστα μιλούν ότι το Μαξίμου χρεώνει στον κ. Γεωργιάδη την εκλογική κατάρρευση της παράταξης της ΝΔ στους Γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα λόγω των προκλητικών δηλώσεων του Υπουργού Υγείας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του Υπ. Υγείας γίνονται για το θεαθήναι αφού ο ίδιος δεν θα είναι αυτός που θα έχει τον τελικό λόγο στις αποφάσεις μιας και αυτές τα τις πάρει το Μαξίμου μαζί με τους Στουρνάρα – Μητσοτάκη.

Πάντως αν κάποιος διαβάσει με προσοχή το κείμενο της TaskForce(πρόταση που φαίνεται να επιλέγεται από την Κυβέρνηση) για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ό αριθμός των Γιατρών που προτείνεται να «βγει» από το σύστημα της πρωτοβάθμιας είναι σημαντικά πιο αυξημένος από τον αριθμό που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης. Όμως ακόμα και στην πρόταση της TaskForceοι γιατροί αυτοί δεν προβλέπεται να απολυθούν, αλλά να οδεύσουν προς τα Νοσοκομεία.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί σε αυτή την περίπτωση να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί, μετρώντας τις τεράστιες αντιδράσεις, αν μάλιστα κάποιος λάβει υπόψη του ότι ακολουθούν και χιλιάδες διαθεσιμότητες εργαζομένων στα Νοσοκομεία που οι λίστες μαζί με τους εργαζόμενους στους άλλους χώρους θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι το Δεκέμβριο.