«Βασικό πακέτο» ο ΕΟΠΥΥ για να κάνει πάρτυ η ιδιωτική ασφάλιση

25

του Κόνιαρη Χρήστου

Με πηγαίους τίτλους αλλά και με προφανή έκπληξη διάφορες ενημερωτικές σελίδες παρουσιάζουν την αναφορά Άδωνη Γεωργιάδη στο Συνέδριο των Financial Times για συνεργασία του Υπ. Υγείας με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στον τομέα σύνταξης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την είσοδό τους στα Δημόσια νοσοκομεία.

 

Αυτό που κυρίως όμως περνάει στα ψιλά είναι η αναφορά του Υπουργού στη «στενή συνεργασία» και τις «συμπληρωματικές σχέσεις» που σχεδιάζει να αναπτύξει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ κα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και την θεσμοθέτηση ενός βασικού πακέτου παροχών από το Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα μέσα από την ιστοσελίδα μας στα θεραπευτικά πρωτοκόλλα, βασικό όχημα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, πουλειτουργεί ως κόφτης στις παροχές προς τους πελάτες τους, και σήμερα επεκτείνεται στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα έχοντας ακριβώς της ίδια επιδίωξη.

Για αυτό και δεν προξενεί εντύπωση αυτή η συνεργασία που εξήγγειλε στον τομέα αυτό ο Άδωνης Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της συγκυβέρνησης για περιορισμό των κρατικών δαπανών για την υγεία και τη μεταφορά του βάρους στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα η παραχώρηση χώρων και υποδομών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες διαμορφώνει ένα προνομιακό πεδίο προκειμένου οι μεγάλες πολυεθνικές του χώρου να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών απέναντι στις πανάκριβες χρεώσεις των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Όμως το πιο κρίσιμο όπως αναφέραμε είναι το άνοιγμα του δρόμου προκειμένου οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να εισβάλουν και να κυριαρχήσουν στην ασφάλιση υγείας.

Η διαμόρφωση ενός βασικού πακέτου παροχών από τον «αγοραστή» ΕΟΠΥΥ προς του ασφαλισμένους του θα διαμορφώσει τη δεξαμενή των ασφαλισμένων που χρειάζονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για να αυξήσουν θεαματικά την πίτα στην ασφάλιση υγείας.

Η επιλογή αυτή διαμορφώνει ταυτόχρονα τρεις κατηγορίες πολιτών, η πρώτη οι ανασφάλιστοι που θα βρίσκονται έξω από το σύστημα και θα κινδυνεύουν να πεθαίνουν στις πόρτες των Νοσοκομείων, όσοι θα «απολαμβάνουν» από τα ψίχουλα παροχών του ΕΟΠΥΥ μέσω του βασικού πακέτου και η τρίτη, των πιο «προνομιούχων» που θα πληρώνουν (αν και εφόσον έχουν) για δεύτερη και ίσως τρίτη φορά για να έχουν κάποιες αξιοπρεπείς παροχές υγείας.

Αυτό είναι το μέλλον που προδιαγράφουν για την ελληνική κοινωνία η συγκυβέρνηση και οι «εταίροι» μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχέδιο αυτό βεβαίως δεν περιορίζεται μόνο στην ασφάλιση υγείας αλλά επεκτείνεται όπως είναι γνωστό και στο υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα.

Η θεσμοθέτηση της βασικής εγγυημένης σύνταξης των 360 ευρώ, η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην κύρια ασφάλιση για τα επιπλέον ποσά πάνω από τη βασική σύνταξη και η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης για να γίνει αυτός ο τομέας βορά των ασφαλιστικών εταιριών είναι πλέον νομοθετημένα από την Υπουργεία Λοβέρδου και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Το μέλλον για τους εργαζόμενους και την κοινωνία που διαμορφώνουν από κοινού συγκυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλισης είτε αυτό αφορά την υγεία είτε τις συντάξεις είναι από το απόλυτο μηδέν έως κάποια ψίχουλα παροχών μέσω των βασικών πακέτων. Οι λίγοι όταν και όσο μπορούν αφού πληρώνουν ακριβά τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα καταφέρνουν να συμπληρώνουν ένα μέρος από τις παροχές που δικαιούται να έχει όλη η κοινωνία.

Ο καπιταλισμός μπροστά στην στον ανελέητο ανταγωνισμό και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του γίνεται ανελέητος για την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Όσοι δεν το αντιλήφτηκαν ακόμα οι ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα σύντομα θα τους αφυπνίσουν και θα διαλύσουν τις αυταπάτες που τρέφουν για αναστροφή μέσα στο μνημονιακό τοπίο της κατάστασης.

– Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι εργαζόμενος στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης