Αγωνιστική Ενότητα -Α.Π. Νοσ. Μυτιλήνης: Για έναν άλλο διαφορετικό Σύλλογο

    Εκλογική Διακήρυξη

Στις 5-12-13 γίνονται οι εκλογές στο σύλλογο εργαζομένων. Αυτές γίνονται μέσα στο μνημονιακό τοπίο της άγριας επίθεσης Κυβέρνησης – Τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) στους εργαζόμενους. Μια επίθεση που έχει πάρει Ακραίες Διαστάσεις: μισθοί πείνας, χαράτσια, πλειστηριασμοί, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, κατάργηση της μονιμότητας και απολύσεις, δραστικός περιορισμός των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο φόβος, η ανασφάλεια, η ηττοπάθεια και το άγχος για το αύριο είναι η καθημερινότητας, αλλά και το μέλλον μας αν δεν αντι-Δράσουμε.

     Η Αγωνιστική Ενότητα, μια κίνηση που δημιουργήθηκε μέσα σε αυτό το περιβάλλον πριν 2 χρόνια κάνει τα επόμενα βήματα της με σκοπό να συνεισφέρει πιο αποτελεσματικά στην ανάπτυξη ενός Μετώπου Αντίστασης Αλληλεγγύης και Ανατροπής των μνημονίων. Χωρίς να χάσει τον ιδιαίτερο κι αυτόνομο ρόλο και λόγο της συντονίζεται και συνεργάζεται με το πανελλαδικό δίκτυο της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών [http://www. Ygeionomikoi .gr/ index .php], για:

  1. Την Ανατροπή των νεοφιλελευθέρων πολιτικών
  1. Την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία με ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση για όλους.
  1. Να μην μείνει ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ και ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

Οι Βασικές Αρχές μας είναι:

  1. Η ανάδειξη όσων μας ενώνουν και η ανάπτυξη κοινών αγώνων όλων των εργαζομένων που δουλεύουν στο Νοσοκομείο
  1. Η Αγωνιστική στάση. Ο συνδικαλισμός των διαδρόμων, οι «διαμαρτυρίες» με υπομνήματα έχουν τελειώσει οριστικά. Οι παραδοσιακές απεργίες έτσι όπως σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται – ειδικά στο χώρο των νοσοκομείων- είναι αναποτελεσματικές. Ο εμπλουτισμός των αγώνων με νέες μορφές πάλης είναι άμεση αναγκαιότητα για το εργατικό κίνημα.
  1. Η Αυτονομία από Κυβερνήσεις, την διοίκηση και τα κόμματα. Δεν θέλουμε ένα σύλλογο που θα υπηρετεί και θα υποτάσσεται σε κομματικές επιταγές, στον κυβερνητικό συνδικαλισμόήπου υπακούει σε κάθε απαίτηση της διοίκησης. Ταυτόχρονα -χωρίς κόμπλεξ- θα στηρίζει όποια απόφαση της διοίκησης κινείται στην σωστή κατεύθυνση.
  1. Η αναζωογόνηση του Συλλόγου:

¬   Ο ταξικός προσανατολισμός είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά την κρίση να πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι δανειστές , η οικονομική ελίτ και όσοι καταχράστηκαν και σπατάλησαν τους δημόσιους πόρους.

¬   Θέλουμε ένα Σύλλογο που θα διαμορφώνει τις θέσεις, τις προτάσεις και τις μορφές πάλης μέσα από την πιο πλατιά δημοκρατία. Μέσα από νέες διαδικασίες όπως συνελεύσεις τμημάτων, κλαδικές συγκεντρώσεις, δημοψηφίσματα κλπ. ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή έκφραση της θέλησης των εργαζόμενων.

¬   Θέλουμε ένα ΔΣ που θα κινητοποιεί και θα εμπνέει. που θα διευκολύνει και δεν θα αποθαρρύνει την συμμετοχή των εργαζόμενων.

¬   Θέλουμε την Ανάπτυξη της Συλλογικότητας της συναδελφικότητας & της Αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων ενάντια στον ατομισμό, τον ανταγωνισμό.

¬   Ειδικά στη σημερινή συγκυρία ο σύλλογος θα πρέπει να αποτελέσει Ασπίδα Προστασίας για κάθε εργαζόμενο, ειδικότητα και κλάδο. Όλοι μαζί να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία, αλλά και την ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρει το νοσοκομείο.

¬   Η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων επιβάλει στο σύλλογο να έχει σταθερό μέτωπο ενάντια στην παραβίαση τους που γίνεται κατ εξακολούθηση στα ιδιωτικά συνεργεία [κατώτατο μεροκάματο, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αυταρχισμός κ.α.].

¬   Συντονισμό της δράσης του συλλόγου με άλλα σωματεία νοσοκομείων, αλλά και συλλόγους του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο συντονισμός δεν αθροίζει -απλά- δυνάμεις αλλά πολλαπλασιάζει τη δυναμική του κινήματος.

Για τον Σύλλογο και το ΔΣ Προτείνουμε:

¬   Ένας εργασιακός χώρος ένας σύλλογος στο Νοσοκομείο. ΟΕνιαίος Σύλλογος Νοσοκομείου Μυτιλήνηςμε συνένωση του συλλόγου Ιατρών – άλλων εργαζομένων του Νοσοκομείου- και συμμετοχή των ιδιωτικών συνεργείων, θα εξασφαλίσει ενιαίο λόγο και θα σταματήσει την πολυδιάσπαση. [τα προβλήματα όλων πηγάζουν από την ίδια πηγή και θέλουν ενιαία αντιμετώπιση].

¬   Σε κάθε μηνιαία συνεδρίαση του ΔΣ να υπάρχει υποχρεωτικά η συζήτηση τουλάχιστον 2 θεμάτων με κλαδικά ή με προβλήματα τμημάτων. Προϋπόθεση για αυτό να είναι, η εισήγηση να αποτελεί το αποτέλεσμα συζήτησης από την συνέλευση των ενδιαφερομένων, που θα έχει προηγηθεί.

¬   Συστηματική ενημέρωση των εργαζομένων: Υποχρεωτική ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του ΔΣ, τρίμηνοι απολογισμοί δράσης, παρακολούθηση και ενημέρωση για την εξέλιξη των δικαστικών διεκδικήσεων.

¬   Αξιοποίηση της δυνατότητας χρήσης διαδικτυακού «ραδιοφώνικου» σταθμού που δίνει την δυνατότητα ενημέρωσης και επικοινωνίας.

¬   Να δημιουργηθεί στα πλαίσια του συλλόγου, Ταμείο Απεργιακό & Αλληλοβοήθειας.

¬   Αξιοποίηση των εσόδων από τη «Λέσχη», για να λειτουργήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης, Στέκι του Συλλόγου Εργαζομένων με καφέ, internet, επιτραπέζια παιχνίδια κλπ. που μπορεί εκτός των άλλων να αποτελέσει ένα εναλλακτικό χώρο διασκέδασης και δημιουργίας.

¬   Να υπάρξει σταθερή και μόνιμη νομική υποστήριξη του συλλόγου από Εργατολόγο [πληροφόρηση για συνταξιοδοτικά κλπ].

Στο Νοσοκομείο Διεκδικούμε :

¬   Αφού προηγηθεί ένας αξιόπιστος χάρτης υγείας της χώρας και με βάση αυτόν να δημιουργηθεί νέος οργανισμός.

¬   Ορθολογική ανάπτυξη του νοσοκομείου τεκμηριωμένη σε επιδημιολογικές μελέτες. Δημιουργία νέων κλινικών και μονάδων που λόγο νησιωτικότητας είναι αναγκαίες, ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες του νησιού να καταφεύγουν σε νοσοκομεία του Κέντρου. [ όπως πχ. Νευροχειρουργική, Αιματολογικό, Ενδοκρινολογικό, κ.α.] Άμεση αναστολή της συγχώνευσης των παθολογικών και Χειρουργικών Κλινικών.

¬   Στελέχωση του νοσοκομείου και των κλινικών με το απαραίτητο & αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεκτά στάνταρ. [Όχι στα μπλοκάκια και σε κάθε μορφή εργασιακής σχέσης που κρατά ομήρους τους εργαζόμενους]

¬   Δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας,γεγονός που αποτελεί υποχρέωση του Νοσοκομείου (Ν.1568/85).

¬   Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Ενεργοποίηση του εξώδικου της ΠΟΕΔΗΝ: μια 8ωρη νυκτερινή βάρδια την βδομάδα, 12ωρη ελάχιστη ανάπαυση: όχι πρωί-νύχτα και απόγευμα-πρωί κ.α.

¬   Άμεση καταβολή των εξαιρέσιμων και των υπερωριών

¬   Διασφάλιση της αξιοκρατίας και της ισοτιμίας των εργαζομένων σε όλες τις διαδικασίες και τα επίπεδα. Να μπει τέλος στα ρουσφέτια και την συναλλαγή.

¬   Συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των εργαζομένων. Να γίνεται έγκαιρη ενημέρωση του προσωπικού, για τα συνέδρια και τα σεμινάρια που διοργανώνονται. Για την αξιοκρατική επιλογή των εργαζομένων που θα συμμετέχουν, να γίνει καταγραφή σε αρχείο των συμμετοχών κάθε εργαζόμενου ώστε η επιλογή κάθε φορά υπηρεσιακά χωρίς την εμπλοκή να γίνεται από τους εργαζόμενους με τις λιγότερες συμμετοχές.  

¬   Επίσης ζητάμε την πλήρη επαναλειτουργία του ΚΕΚ του Νοσοκομείου και την εξασφάλιση της πιστοποίησης του.

Γενικότερες διεκδικήσεις

¬   Ζητάμε Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Παιδεία – Ασφάλιση –Ηλεκτρικό Ρεύμα και νερό για όλους.

¬   Όχι στις αξιολογήσεις λαιμητόμο, ναι στην αξιολόγηση που σκοπό έχει να ενισχύσει τον εργαζόμενο ώστε να βελτιώσει την εργασία του, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζεται.

¬   Κατάργηση του βαθμολογίου – μισθολογίου που συνδέει την μισθολογική ωρίμανση, με ένα ακραίο ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων και που διαλύει κάθε έννοια αξιοκρατίας, συναδελφικότητας και συνεργασίας.

¬   Όχι στην τρομοκρατία και στη λογική του υποταγμένου εργαζόμενου, με τους δήθεν αιφνιδιαστικούς έλεγχους που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν «επίορκους» βορρά στην τρόικα και μάλιστα, ανάμεσα στους πιο σκληρά εργαζόμενους και με τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Για την Λειτουργία της Αγωνιστικής Ενότητας-ΑΠ.

¬   Δεν θέλουμε τα μέλη μας που θα εκλεγούν στο ΔΣ να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, έτσι που «για άλλα να εκλέγονται και άλλα κάνουν».

¬   Επιδίωξη μας είναι η Αγ.Εν.Α.Π να έχει διαρκή και συστηματική λειτουργία , με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες. Μία τουλάχιστον ανοικτή Γενική συνέλευση ανά 2μηνο

¬   Στα πλαίσια αυτά τα εκλεγμένα στο ΔΣ μέλη μας γνωρίζουν και αποδέχονται εκ των προτέρων ότι είναι ανακλητά από την Γενική συνέλευση της Αγ.Εν.Α.Π. όταν παραβιάσουν τις αρχές και τους στόχους της κίνησης μας ή εφόσον χρησιμοποιήσουν την συνδικαλιστική τους ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς.

¬   Η θητεία όσων εκλεγούν στο ΔΣ θα διαρκέσει ένα έτος και στη συνέχεια θα αντικατασταθούν. Θέλουμε την ανανέωση των συνδικαλιστών και το χτύπημα του παραγοντισμού.

Συνάδελφοι –σες,

Ζούμε σε μια περίοδο όπου εύκολες και ανέξοδες λύσεις δεν υπάρχουν. Οι δήθεν ανεξάρτητες και απολιτίκ φωνές έρχονται για να συσκοτίσουν -και όχι να φωτίσουν τα πραγματικά διλλήματα της εποχής μας- ώστε να ψαρέψουν στα θολά νερά.

Ο λογαριασμός της κρίσης δεν έχει ακόμα πληρωθεί, το ποιος θα τον πληρώσει μπορούμε να το επιλέξουμε: ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ

Η Αγ.Εν.Α.Π δεν έχει αυταπάτες :

     Τίποτα από τα επιμέρους – καμιά από τις παραπάνω προτάσεις μας – δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί [ή στην καλλίτερη περίπτωση ελάχιστα] εάν δεν αντιμετωπιστεί το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα που είναι η ανατροπή των μνημονίων και των νεοφιλελευθέρων πολιτικών.

     Καμιά ανατροπή της άσχημης πραγματικότητας που ζούμε δεν πρόκειται να γίνει με τους εργαζόμενους απόντες και ξαπλωμένους στον καναπέ. Το παλιό σύνθημα της νιότης μας «ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΧΤΙΟΥΝΤΑΙ» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

     Τα χρόνια που θα διαρκέσει η θητεία του νέου ΔΣ είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε ένα σωματείο που στην βαρβαρότητα της επιβολής θα πρέπει να προτάξει την Αντίσταση, την Συλλογικότητα και την Δυναμική. Με εργαζόμενους ενωμένους και αποφασισμένους να νικήσουν.

     Στις εκλογές 5/12/13 ζητάμε να στηρίξετε την κίνηση μας και να ψηφίσετε τους υποψηφίους μας. Όμως δεν μας αρκεί η ψήφος σας ζητάμε τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και την απαίτηση σας. Αν θέλετε μόνο να αναθέσετε σε κάποιον «ειδικό» ή ακόμα και «αγωνιστή» να σας εκπροσωπεί, τότε ψηφίστε άλλου. Η λογική της «ΑΝΑΘΕΣΗΣ» εξέθρεψε τους εργατοπατέρες και τους διαπλεκόμενους συνδικαλιστές.

Συνάδελφοι -σες

Από την στάση που θα κρατήσουμε τώρα – ως εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, εξαρτάται κατ’ ένα μεγάλο μέρος,η επιβίωσή και το μέλλον των παιδιών μας.

Μυτιλήνη 1-11-2013

                                                            Η Συνέλευση της Αγ.Εν.Α.Π