Το κύκνειο άσμα της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, κλείνει η ορθοπεδική κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Σε αίτημα του νοσοκομείου για πρόσληψη επτά επικουρικών ιατρών σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ορθοπεδική κλινική, το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε.

Μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών του νοσοκομείου, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο της κλινικής και ανέφεραν πως «η μεθοδικά οχευμένη απαξία του Νοσοκομείου Κομοτηνής, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους, εργαζόμενους και φορείς, απέναντι σ’ αυτό το κοινωνικό ολοκαύτωμα που ετοιμάζουν».

Αναδημοσίευση από το inpost.gr

Επίσης δημοσίευμα για το ίδιο θέμα από το xronos.gr

ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ

Η κλινική διαθέτει ειδικευόμενους γιατρούς, αλλά αυτοί δε μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες, εκ της νομοθεσίας, χωρίς την παρουσία τουλάχιστον ενός ειδικού ιατρού

Ο μοναδικός ειδικός γιατρός Παναγιώτης Κάρρος εφημέρευε επί 20 μέρες συνέχεια και πρέπει να πάρει τα ρεπό που δικαιούται, αλλά δεν υπάρχει αναπληρωτής μετά και την αποχώρηση του Β. Ζουζάκογλου

Ο Μεχμέτ Εμίνογλου είναι ο μοναδικός ειδικός ιατρός εδώ και 4 μήνες στην ωτορινολαρυγγολογική κλινική

Εφημέρευε επί 20 μέρες συνέχεια και ήρθε η ώρα να πάρει τα ρεπό που δικαιούται από το Νόμο. Όμως δεν υπάρχει δεύτερος ειδικός ιατρός που θα τον αναπληρώσει με αποτέλεσμα από την προσεχή Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Κομοτηνής να βρίσκεται στην κυριολεξία στον αέρα». Ο ιατρός ορθοπεδικός Παναγιώτης Κάρρος έμεινε μόνος του για να σηκώνει πλέον το βάρος μιας ολόκληρης κλινικής, η οποία δε μπορεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία τουλάχιστον ενός ειδικού γιατρού. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Σισμανόγλειο, όπου εντός του καλοκαιριού, χωρίς ειδικό γιατρό είχε μείνει και η ωτορινολαρυγγολογική κλινική, όταν ο διευθυντής της Μεχμέτ Εμίνογλου πήρε την καλοκαιρινή άδεια που δικαιούται. Τότε και προκειμένου να μη μπει λουκέτο στην κλινική, επιστρατεύτηκε γιατρός από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος αναπλήρωσε τον κ. Εμίνογλου για όσο διάστημα αυτός απουσίασε.

ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β. ΖΟΥΖΑΚΟΓΛΟΥ

Μέχρι την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου καμία λύση δε δόθηκε για την ορθοπαιδική κλινική. Μάλιστα παρόλο που το νοσοκομείο ενισχύθηκε μόλις προχθές με επικουρικούς ιατρούς, στη συγκεκριμένη κλινική δεν εστάλη κανένας. Μετά από 28 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της ορθοπεδικής βρίσκεται πλέον σε δυσάρεστη θέση να μη μπορεί να λειτουργήσει, είπε απογοητευμένος ο απερχόμενος διευθυντής Β. Ζουζάκογλου, ο οποίος αποχωρεί. Μόλις πριν από δύο χρόνια είχαν αποχωρήσει δύο ακόμα γιατροί ο κ. Κουγιουμτζίδης και ο κ. Πυργίδης, με αποτέλεσμα από την προσεχή εβδομάδα να μένει μόνος του ο κ. Κάρρος. 

«Εφημέρευε 20 μέρες συνέχεια, αυτό είναι αν μη τι άλλο απάνθρωπο και είναι αδύνατον να λειτουργήσει ένας γιατρός υπό αυτές τις συνθήκες γιατί είναι επικίνδυνο και για τους αρρώστους. Δεν ξέρω αν θα κλείσει ή ποια απόφαση θα πάρουν. Ξέρω όμως ότι υπάρχει μόνο ένας ειδικός ιατρός στην κλινική και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματα σας αν μπορεί να καλύπτει ολόκληρο το μήνα». Η κλινική λειτουργεί με 15 μόνιμες κλίνες, εξυπηρετώντας, κατά κύριο λόγο, επείγοντα περιστατικά από όλο το νομό Ροδόπης.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 ΕΙΔΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Η ορθή λειτουργία της κλινικής επιβάλλει να υπάρχουν τουλάχιστον 4 ειδικοί ιατροί και άλλοι 4 ειδικευόμενοι. 

Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, από την στιγμή που έγιναν οι αποχωρήσεις των δύο ιατρών και δε δόθηκε καμία λύση. Όσο για τις μετακινήσεις προσωπικού, όπως στην περίπτωση της ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής, αυτές είναι λύσεις ανάγκης. 

Γι’ αυτό ο κ. Ζουζάκογλου, ακόμα και κατά την αποχώρησή του, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του για την κλινική, όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια, απεύθυνε έκκληση σε όλους τους παράγοντες της Κομοτηνής να δραστηριοποιηθούν για να παραμείνει ανοιχτή η ορθοπεδική κλινική.

ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η ορθοπαιδική κλινική από τη Δευτέρα που θα κλείσει θα παραμείνει κλειστή για πάνω από 10 μέρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση ασθενών του νομού μας. Το σημείο αυτό κατέδειξε ο Αλέξανδρος Σπανός, εκπρόσωπος αυτόνομης παρέμβασης υγειονομικών, σημειώνοντας πως «στο οποιοδήποτε τροχαίο και σε  οποιαδήποτε κλήση για πλήρη ανάταξη οποιουδήποτε κατάγματος πλέον δεν θα μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν». Η διοίκηση του νοσοκομείου Κομοτηνής μερίμνησε και σε ένα τελευταίο αίτημα της προς το υπουργείο Υγείας ζήτησε 7 επικουρικούς ιατρούς, όμως το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε. 

ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΗ

Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα παραμένουν και στην ωτορινολαρυγγολογική κλινική, η οποία τους τελευταίους 4 μήνες λειτουργεί  μόνο με έναν ειδικό γιατρό, τον διευθυντή Μεχμέτ Εμίνογλου. «Μία κλινική είναι αδύνατον να λειτουργήσει με έναν μόνο ειδικό ιατρό, διότι ο ιατρός αυτός πρέπει να πάρει άδεια, μπορεί να του τύχει κάποια έκτακτη ανάγκη γιατί είναι άνθρωπος. Όμως δε μπορεί να λείψει γιατί έχει την ευθύνη της κλινικής όλο το μήνα», σημείωσε ο κ. Εμίνογλου και πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνω γιατί έδωσαν πιο πολύ βάρος στις παθολογικές κλινικές. Μήπως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτό; Μήπως θέλουν να μετατραπούμε σε κέντρο υγείας; Σε ένα κέντρο υγείας δεν υπάρχουν χειρουργικές κλινικές, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ορθοπεδικός, ΩΡΥΛΑ, οφθαλμίατρος, ουρολόγος. Πιο πολύ δίνεται βαρύτητα στις παθολογικές δηλαδή παιδιατρική, παθολογική. Από αυτή την τακτική γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα, γιατί θα γίνει το καινούριο νοσοκομείο στην Κομοτηνή; Με ποιους θα λειτουργήσει το νοσοκομείο»; 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ, που ήταν παρών στη διαμαρτυρία των ιατρών των δύο κλινικών, στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης που κλείνει βήμα – βήμα τα νοσοκομεία της περιφέρειας και δεσμεύτηκε με παρεμβάσεις του να αναδείξει το θέμα, ώστε να βρεθεί λύση. Ιατροί και εργαζόμενοι ζήτησαν ακόμα και την παρέμβαση του εισαγγελέα, αφού πλέον τίθεται σε κίνδυνο η υγειονομική κάλυψη ενός ολόκληρου νομού. 

– Αναδημοσίευση από το xronos.gr