Προϋπολογισμός 2014: Μνημονιακός παροξυσμός στο χώρο της υγείας!

25

Του Φώτη Χρυσικού

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, του μνημονιακότερου των μνημονιακών όπως αρέσκεται να λέει, εφαρμόζει τη λογική του δόγματος «σοκ και δέος» στο δημόσιο σύστημα υγείας, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές για την πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίησή του.

Πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άλλωστε η ομοβροντία των «διαρθρωτικών», όπως βαφτίζονται, παρεμβάσεων τις μέρες αυτές στον ΕΟΠΥΥ και τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα Ψυχιατρικά νοσοκομεία και στη φαρμακευτική πολιτική.

Αν σε αυτά προσθέσουμε μάλιστα το πρόσφατο κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη μαζί με το επικείμενο πογκρόμ συγχωνεύσεων-καταργήσεων στα νοσοκομεία της περιφέρειας, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν στον τομέα της υγείας τα 3,5 μνημονιακά χρόνια που συνοψίζονται στο δίπτυχο λιγότερες παροχές από το κράτος – μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, τότε συμπληρώνεται το πάζλ της δημόσιας περίθαλψης που μας επιφυλλάσουν.

Καθεστώς υγειονομικής φτώχειας για τους πολίτες.

Στην σελίδα 98 της εισηγητικής έκθεσης του φετινού προϋπολογισμού, στην παράγραφο για τις δαπάνες του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι: «Μέσω των μεταβιβάσεων των αναγκαίων πόρων από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και στον ΕΟΠΥΥ, επιδιώκεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς και η συνολική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και παροχών υγειονομικής φροντίδας προς τους πολίτες».

Πέρα από την όποια αντίδραση, τουλάχιστον θυμηδίας, προκαλεί η παραπάνω διατύπωση, ας δούμε πώς αυτό αποτυπώνεται και σε νούμερα στον κρατικό προϋπολογισμό έτσι όπως κατατέθηκε στη βουλή, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας και με ανοιχτό βέβαια το ενδεχόμενο τροποποιήσεων με επιπλέον περικοπές τους επόμενους μήνες κατ΄εντολή των τροϊκανών.

ΕΟΠΥΥ: λιγότερα χρήματα – μειωμένες παροχές.

Ο Οργανισμός που φτιάχτηκε από τον κ. Λοβέρδο με τις ίδιες τυμπανοκρουσίες που σήμερα διαλύεται από τον κ. Γεωργιάδη, στα πλαίσια του «νοικοκυρέματος», του «βασικού» ή «στοιχειώδους» πακέτου παροχών που ετοιμάζουν για τους πολίτες, θα έχει να διαχειριστεί 30% περίπου λιγότερους πόρους.

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση για το 2014 από τον κρατικό προϋπολογισμόγια είναι μειωμένη κατά 334 εκατ. ευρώ (από 1.108 δις σε 774 εκατ.) για «τη διαρκή βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους» όπως προκλητικά αναφέρεται και στην σελ. 124 της εισηγητικής έκθεσης.

Παράλληλα ακολουθώντας ευλαβικά τον αυθαίρετο μνημονιακό στόχο για επιπλέον περιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ την μειώνει κατά 1.057 δίς ευρώ (από 3.076 σε 2.019), παρά τις επισημάνσεις από την επιστημονική κοινότητα ότι η περαιτέρω μείωση ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού αφού αποκλείει μεγάλες ομάδες από την αναγκαία φαρμακευτική περίθαλψη.

Επίσης, δραματικά συρρικνωμένο κατά 539 εκατ. ευρώ είναι και το ποσό για τις παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους αφού από τα 2.179 δις  περιορίζεται στα 1.640 δις.

Τέλος η ομολογία στην εισηγητική έκθεση ότι μέρος της εμφανιζόμενης μείωσης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ οφείλονται στην παρακράτηση από τον οργανισμό προϋπολογισθέντων πιστώσεων ύψους 1.150 δις προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ επιβεβαιώνει την πλασματικότητα του προϋπολογισμού, την εικονικότητα των πλεονασμάτων και την βαθιά προσήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα στη δημιουργική λογιστική της οποίας ανέκαθεν υπήρξε θιασώτης.

Νοσοκομεία: απαξίωση και συρρίκνωση.

Εξίσου δυσοίωνα είναι τα μεγέθη του προϋπολογισμού και για τα δημόσια νοσοκομεία. Με μια αντίστοιχη μείωση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 530 εκατ. ευρώ (από 1.641 δις σε 1.111 δις), δηλαδή περίπου 30%, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα βρεθούν και πάλι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Οι τραγικές ελλείψεις που διαπιστώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με αναβολές χειρουργείων και αναστολές λειτουργίας τμημάτων θα συνεχίσουν, διευκολύνοντας ουσιαστικά τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας για συγχωνεύσεις – καταργήσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού.

Με ποιο τρόπο όμως προσδοκά να καλύψει η κυβέρνηση τα κενά στο σκέλος των εσόδων για τα νοσοκομεία;

Ιδού η απάντηση από την σελ. 126 της εισηγητικής έκθεσης:

1) Με την αύξηση κατά 44 εκατ. ευρώ των ιδίων εσόδων (από 123 εκατ. σε 167), δηλαδή τα 25 ευρώ από 1/1/2014 που θα καταβάλλονται από τους ασθενείς για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.

2) Με τη μεταβίβαση περίπου 1 δις από τον χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που οι εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων καταρρέουν λόγω της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας.

3) Με την εξοικονόμηση δαπανών από τη συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων. Εδώ δεν αναφέρεται κανένας αριθμός. Ούτε χρημάτων αλλά ούτε και υγειονομικών μονάδων. Μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο λοιπόν ότι θα κλείσουν όσα νοσοκομεία χρειάζεται μέχρι να καλύψουν τις μνημονιακές λογιστικές τους δεσμεύσεις.

Πρέπει τέλος να επισημανθούν και δύο ποσά στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων που προκαλούν εντύπωση και πολλά ερωτηματικά σε μια περίοδο με μηδενικές προσλήψεις και δηλώσεις για περιστολή δαπάνων! Το ένα αφορά στην αύξηση κατά 158 εκατ. ευρώ (600%) των δαπανών προσωπικού (από 34 εκατ. σε 192) και το δεύτερο στην αύξηση 105 εκατ. ευρώ (25%) των δαπανών για υπηρεσίες (από 402 εκατ. σε 507).

Να υποθέσουμε πως νέα υβρίδια εργασιακών σχέσεων, μαζί με την εκχώρηση σε ιδιώτες που θα αναλάβουν εργολαβικά  περισσότερους τομείς στη λειτουργία των νοσοκομείων, θα αποτελέσουν τους νέους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας;

Η αντιμετώπιση από κυβέρνηση και τρόικα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσων ζούν και εργάζονται στη χώρα ως δημοσιονομικό βαρίδι, δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Ήδη οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών είναι ορατές και καταγράφονται στις πρώτες μελέτες. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι που συρρέουν για περίθαλψη στα κοινωνικά ιατρεία, το 28% των πολιτών που σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΔΥ αναγκάζεται να διακόψει ή να τροποποιήσει τη φαρμακευτική του αγωγή λόγω οικονομικής αδυναμίας, οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς που δεν κάνουν χημειοθεραπεία, τα ανεμβολίαστα παιδιά κ.ά είναι αποτελέσματα των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στη πατρίδα μας.

Η συνεχής ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και η  μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε εισπρακτικό μηχανισμό για τους ασθενείς, σε μια δραματική εποχή για το λαό όπου νεόπτωχοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι πολλαπλασιάζονται καθημερινά, είναι επικίνδυνη και εγληματική.

Γιατι όπως λέει και ένας αγαπημένος στίχος «….να πεθαίνεις για την ελλάδα είναι άλλο κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει»!!!

Φώτης Χρυσικός

Κοινωνικός Λειτουργός

Μέλος Γραμματείας Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ