ΟΕΝΓΕ: Μεγάλα λειτουργικά προβλήματα από την υποστελέχωση των Νοσοκομείων

23

Με έγγραφό της η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ προς τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών κοινοποιεί τα στοιχεία μετά από την επεξεργασία που έχει κάνει σχετικά με τις σοβαρές ελλέιψεις στη στελέχωση και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωίζουν τα Νοσοκομεία.

Στην επιστολή της αναφέρει:

 

Προς τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών

 Συνάδελφοι, Σας κοινοποιούμε μια αρχική επεξεργασία στοιχείων με τις πιο εκρηκτικές ελλείψεις γιατρών ΕΣΥ στα Νοσοκομεία (Κλινικές – Τμήματα με λιγότερους από 4 ειδικευμένους γιατρούς ). Παρακαλούμε την συμπλήρωση των στοιχείων από τα Νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης σας ή και την διόρθωση λαθών στην υπάρχουσα καταγραφή, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα στις επόμενες παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ. Εάν έχετε σαφή στοιχεία και για κραυγαλέες ελλείψεις υγειονομικού υλικού, εξοπλισμού, φαρμάκων, αντιδραστηρίων, παρακαλούμε να τα αποστείλετε στο emailτης ΟΕΝΓΕ ([email protected]) ή του Σάκη Παπαδόπουλου που έχει επιφορτιστεί ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε στην ΟΕΝΓΕ ([email protected])

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

30 χρόνια μετά τη ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ ( 1397/83 ) η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική. Αντί της ποιοτικής ολοκλήρωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη περίθαλψη, την αποκατάσταση, με κριτήρια ισότιμης και εύκολης πρόσβασης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μιας τουριστικής χώρας όπως η Ελλάδα, κατεδαφίζεται και το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ, στη βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εξοργιστική είναι η αναγκαστική μετανάστευση, το τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό, από τη Γερμανία – τη Μεγ. Βρετανία – τη Σουηδία – την Ολλανδία – το Βέλγιο – την Ιταλία – τη Δανία – τη Γαλλία – τη Νορβηγία – την Ελβετία- τις ΗΠΑ – την Κύπρο , μέχρι την Αυστραλία – το Ντουμπάϊ – τη Σαουδική Αραβία – την Τουρκία – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – το Αμπού Ντάμπι….

Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό (υπολογίζονται σε άνω των 7000 οι νέοι γιατροί που ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011, και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που φεύγουν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011 ), την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα :

  • Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ : λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ελάχιστος είναι ο αριθμός των Αναισθησιολόγων.
  • Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
  • Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : Έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό η ΩΡΛ, το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα
  • Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική
  • Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉ Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής
  • Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία, και σε 2 μήνες και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική.
  • Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς Νεφρολόγο και αποσπάσθηκε για κάλυψη ο Διευθυντής της αντίστοιχης των Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.
  • Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ : με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική
  • Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική και το Μικροβιολογικό Τμήμα.
  • Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ : με 2 γιατρούς η Χειρουργική και Καρδιολογική Κλινική, με 1 η Ορθοπεδική και η ΩΡΛ
  • Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ : η Παθολογική Κλινική δανείζεται παθολόγους από το ΓΝ Γιαννιτσών για να καλύψει τις εφημερίες της
  • Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ : μόνον 1 Παιδίατρος
  • Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : κενά παρουσιάζουν η Ορθοπεδική, η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική Κλινική
  • Γ.Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ : η Παθολογική και Χειρουργική Κλινική απέμειναν με2 γιατρούς
  • Γ.Ν. ΤΡΙΠΟΛΗΣ : δεν υπάρχει Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Δερματολόγος, στη Μ.Τ.Ν. υπάρχει 1 μόνον Νεφρολόγος, μεγάλα κενά στη Γυναικολογική – ΩΡΛ – Παιδιατρική – Ουρολογική – Κλινική, στο Αναισθησιολογικό, στη ΜΕΘ, στην Αιμοδοσία, υπάρχει μόνον 1 Παιδοχειρουργός και 1 Γναθοχειρουργός.
  • Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : το ΤΕΠ λειτουργεί με 1 μόνον γιατρό, μεγάλα κενά στην Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική
  • Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : κανείς Ψυχίατρος, μεγάλα κενά στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική.
  • Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ : με 1 Καρδιολόγο και 1 Παιδίατρο
  • Γ.Ν. ΛΗΜΝΟΥ : με 1 Παθολόγο, 1 Χειρουργό, 1 Ακτινολόγο, 1 Νεφρολόγο, 1 Γυναικολόγο
  • Στη ΓΑΥΔΟ δεν υπάρχει κανείς γιατρός
  • ΜΗΛΟΣ : δεν υπάρχουν Ακτινολόγος, Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος, Μικροβιολόγος
  • ΠΑΤΜΟΣ : δεν υπάρχει Παιδίατρος
  • ΝΑΞΟΣ : η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού χωρίς Νεφρολόγους
  • ΠΑΡΟΣ : δεν υπάρχει Παιδίατρος
  • Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Λήμνου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, των Χανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, των Γρεβενών, της Κοζάνης, της Πτολεμαϊδας, της Έδεσσας, της Δράμας, της Θήβας, της Χαλκίδας, της Καρύστου, της Κύμης, του Καρπενησίου, της Ιεράπετρας, της Νεάπολης, της Σητείας, της Πάτμου, της Τήνου, της Τζιά, της Κώ, της Σκοπέλου, της Ικαρίας…

Συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων κι όχι τη τελική εικόνα που πρέπει να περιγράφει ένας άρτιος Υγειονομικός Χάρτης, λείπουν ΣΗΜΕΡΑ άνω των 6000 γιατρών ΕΣΥ, πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα.

Για την ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΔΗΜ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ                                        ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ