Οι τιμές των φαρμάκων στα ύψη, οι δημόσιες δαπάνες στο ναδίρ, ο λαός πληρώνει ακριβά…

Του Aristerix

«Παρά το γεγονός ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και παρά τις διαδοχικές «μειώσεις» στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων δια του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν κατά… 25% στη χώρα μας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2013!»

 Αυτό αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του ygeia360 που υπογράφει ο συντάκτης για θέματα υγείας Β. Βενιζέλος και προς επιβεβαίωση δείτε το σημερινό Δελτίο Τιμών της ΕΛΣΤΑΤ (εδώ).

Η επισήμανση που κάνει ο Β. Βενιζέλος είναι ιδιαιτέρως εύστοχή για δύο λόγους.

1. Γιατί καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Άδωνη ότι οι τιμές των φαρμάκων έχουν φθίνουσα πορεία στην προσπάθεια να εμφανιστεί ως φανατικός πολέμιος των φαρμακοβιομηχάνων.

2. Η μείωση της δραματική Δημόσιας Φαρμακευτικής δαπάνης σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 25% των τιμών των φαρμάκων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκατομμύρια συμπολιτών στερήθηκαν των αναγκαίων σκευασμάτων και είτε λόγω αδυναμίας δεν τα προμηθεύτηκαν με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους, είτε πλήρωσαν ακριβά από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Μετά από όλα αυτά είναι προφανές ότι η πρόσβαση όλου του λαού στο φάρμακο δεν μπορεί να γίνει όταν αυτό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και χρησιμοποιείται για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να γίνει με τις μνημονιακές πολιτικές που συρρικνώνουν τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία.

Απαιτείται μια άλλη πολιτική, που θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για τη δημόσια υγεία, θα προσφέρει δωρεάν φάρμακο σε όλους, θα αναπτύξει την Εθνική φαρμακαποθήκη και την κρατική Φαρμακοβιομηχανία που θα παράγει φτηνό και ασφαλές φάρμακο για να πάψει το φάρμακο να αποτελεί εμπόρευμα στα χέρια των κερδοσκόπων φαρμακοβιομηχάνων.

Έτσι απλά.