Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες στο Ψυχιατρικό Ν. Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά την ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων, αποφάσισε, να κλείσει την κεντρική πύλη του Νοσοκομείου, ως απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία θέτει εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, προχωρά στο κλείσιμο των ψυχιατρείων και στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων από τις 6:30 π.μ σήμερα Πέμπτη η είσοδος του Ψ.Ν.Θ θα είναι κλειστή ενώ στις 11:30 σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι θα αποφασιστούν οι τρόποι κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων (πηγή: thesstoday.gr). Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τα «ασύστολα ψεύδη» της υφυπουργού Υγείας που διαψεύδει επίσημα έγγραφα με τις διαθεσιμότητας τα οποία έχουν ήδη στα χέρια τους. Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω), «το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων, όπως υλοποιείται από την κυβέρνηση, δεν έχει καμία σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Οι μόνοι στόχοι που εξυπηρετούν αυτές οι κινήσεις είναι ο βίαιος θάνατος της δημόσιας ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και η ενίσχυση των πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφερόντων». 

«Ασύστολα ψεύδη από τη Ζ. Μακρή»

Όπως αναφέρει το σωματείο των εργαζομένων,  «η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή διέψευσε κάτι που επίσημα κρατικά έγγραφα γνωστοποίησαν το πρωί της Τετάρτης στους συναδέλφους μας.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μακρή υποστηρίζει ότι κανένα δημόσιο έγγραφο που αφορά διαθεσιμότητες, κατάργηση θέσεων και κινητικότητα δεν εστάλη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου».

Όμως, αυτό που πιστοποιούν επίσημα κρατικά έγγραφα που προσκομίστηκαν από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια είναι ότι 46 εργαζόμενοι στο ΨΝΘ (14 ΤΕ νοσηλευτές, 11 ΔΕ νοσηλευτές, 4 ΠΕ ψυχολόγοι, 4 ΤΕ κοινωνικοί λειτουργοί, 3 ΤΕ εργοθεραπευτές με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ), άλλοι 48 στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου καθώς και όλος ο κλάδος οδηγών τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Όπως επισημαίνουν, «αυτό που είναι προφανές είναι ότι η υφυπουργός Υγείας της ανάλγητης κυβέρνησης προβαίνει σε ασύστολα ψεύδη εμπαίζοντας με τον χειρότερο τρόπο τους εργαζόμενους. Αν τα επίσημα δημόσια έγγραφα που μας προσκομίστηκαν με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος είναι κάτι άλλο από την ένταξη των συναδέλφων μας στη διαθεσιμότητα, παρακαλούμε την υφυπουργό να μας ενημερώσει.

Το βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ θα συνεχίσουμε σε κάθε περίπτωση τον αγώνα μας μέχρι να ανατραπεί η κυβέρνηση που έχει σαν στόχο την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στο βωμό εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη τη Fast Track διάλυση της Ψυχικής Υγείας»

«Χθες, 11/12 οι εργαζόμενοι του ΨΝ Θεσσαλονίκης πληροφορούνταν ότι, σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποσταλεί προ ημερών από το Υπουργείο Υγείας, αλλά δεν είχε γνωστοποιηθεί, 46 εργαζόμενοι τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα! Ανάμεσα σε αυτούς που απολύονται βρίσκονται ειδικότητες όπως νοσηλευτές, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που είχαν προσληφθεί, μέσω των προγραμμάτων του Ψυχαργώς, για την στελέχωση των στεγαστικών δομών.  Με αυτόν τον τρόπο αποψιλώνονται και απαξιώνονται οι υπάρχουσες στεγαστικές δομές του ΨΝΘ, οι οποίες δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν ούτε τον υπάρχοντα αριθμό ωφελουμένων, πόσο μάλλον τους ψυχικά ασθενείς που θα διοχετευτούν σε αυτές τις δομές με το επιχειρούμενο κλείσιμο των κλινικών του ΨΝΘ.

Παρόλο που το απαράδεκτο αυτό έγγραφο βρίσκεται ήδη στα χέρια των εργαζόμενων και όλοι πια καταλαβαίνουν τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης, η κα Μακρή χθες το βράδυ έβγαινε πάλι σεργιάνι στα τηλεοπτικά κανάλια για να διαψεύσει την αλήθεια! Δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης είπε το κλείσιμο του ΨΝΘ, αλλά του ΨΝΑ και του Δρομοκαϊτειου. Όμως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κα Μακρή συλλαμβάνεται να ψεύδεται ασύστολα. Μόλις λίγες μέρες πριν, διαβεβαίωνε ότι κανένας εργαζόμενος που δουλεύει μαζί με ασθενείς δε θα έβγαινε σε διαθεσιμότητα. Φαίνεται ότι στο μυαλό της κας Μακρή οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι νοσηλευτές δεν εργάζονται δίπλα σε ασθενείς. 

Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά τα ψέματα της κυβέρνησης και ο πραγματικός στόχος που δεν είναι άλλος από τη διάλυση της ψυχικής υγείας. Το σχέδιο που ο Γεωργιάδης και η Μακρή υλοποιούν με ακρίβεια πληρωμένου δολοφόνου δεν είναι άλλο από το οριστικό κλείσιμο των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας. Ο σχεδιασμός τους δεν έχει καμία σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά με την ισοπέδωση κάθε είδους δημόσιου συστήματος υγείας. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ακόμα και στην διαστρεβλωμένη ελληνική εκδοχή της, είχε στόχο την αποασυλοποίηση, την τομεοποίηση, την κοινοτική φροντίδα, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των ψυχικά ασθενών.  Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, απαιτείται σχεδιασμός και υλοποίηση ενός δικτύου κοινοτικών δομών που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα ψυχιατρικά ιδρύματα. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Οι διαθεσιμότητες δεν έχουν καμία σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Θα μας βρουν απέναντί τους.

– αναδημοσίευση από το left.gr