Άτακτη υποχώρηση του μαύρου μετώπου στο χαράτσι των 25 ευρώ

Άτακτη υποχώρηση του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης στο θέμα της επιβολής του νέου χαρατσιού των 25 ευρώ για όσους εισάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων η συγκυβέρνηση σήμερα αναδιπλώθηκε και απέσυρε την επιβολή του νέου χαρατσιού στην υγεία.

Η συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου απλώς επιβεβαίωσε την εκτίμηση που υπήρχε τις τελευταίες μέρες, ότι με το μέτρο αυτό ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής και η συγκυβέρνηση κινδύνευε να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Για να δικαιολογήσουν την αναγκαστική υποχώρηση μιλούν για ισοδύναμα και για επιβολή επιπλέον φόρου στα τσιγάρα.

Εκτεθειμένος από αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι βγαίνει και λαλίστατος υπουργός υγείας που δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι το μέτρο είναι δίκαιο και πρέπει να εφαρμοστεί.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι όταν υπάρχει οργανωμένη παρέμβαση του κινήματος, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία οι μνημονιακές πολιτικές μπορούν να συναντούν μεγάλες αντιστάσεις και μέτρα που επιχειρούνται από την συγκυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπλοκάρονται και να αποσύρονται. Δείχνει ότι είναι δυνατό με την μαζική λαϊκή αντίδραση να στηθούν μεγάλα εμπόδια στα μνημονιακά μέτρα που ετοιμάζονται και να κερδηθούν και νίκες, έστω και σε επιμέρους ζητήματα. Ανοίγει με αυτό τον τρόπο ο δρόμος να αμφισβητηθούν συνολικά πολιτικές σε τομείς, πχ στην υγεία (λουκέτα σε μονάδες υγείας, χαράτσια, διαθεσιμότητες κλπ) και να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Αυτή την ώρα τα εργατικά συνδικάτα, τα σωματεία των εργαζομένων στην υγεία, οι κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να συγκροτήσουν ένα πλατύ μέτωπο για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία, να αμφισβητήσουν τα λουκέτα, τα χαράτσια τις διαθεσιμότητες και την ιδιωτικοποιήση της υγείας που είναι ο πυρήνας των μνημονιακών πολιτικών, να διεκδικήσουν δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.